Vistas aknu pastēte

Par šo pastēti esmu saņēmusi vislielāko komplimentu, kādu vien iespējams. Proti, kādam labam draugam tā tik ļoti garšoja, ka viņš noskaidroja, ka man ledusskapī ir vēl pāris bļodiņas, un tad mīļi palūdza, vai nevar vienu paņemt līdzi uz mājām.

Šīs pastētes sagatavošana aizņem apmēram pusstundu, neskaitot pāris stundas (vai nakti), ko tai būtu labi pavadīt ledusskapī.

Vielas:

500 g vistas aknu
1 vidēja izmēra burkāns
2 nelieli seleriju kāti
1 vidēji liels sīpols
nedaudz svaigas garšvielas – piemēram, salvijas lapas un/vai timiāns
100 ml sausā vermuta vai baltvīna
150 g sviests
100 ml saldais krējums
sāls, pipari
marinēti zaļi piparu graudi, dabūnami mazās burciņās (bez tiem var arī iztikt)
olīveļļa

Gatavot:

Aknas nomazgā aukstā ūdenī, nosusina un attīra no tauku krikumiem, asinsvadiem un dažādiem citiem netīrumiem (tos nogriež nost un izmet), sagriež palielos gabalos. Apmēram pusi sviesta uz ļoti lēnas uguns izkausē. Burkānu, seleriju un sīpolu notīra un sīki sakapā (es tos sametu mazā elektriskā smalcinātājā, kas ir ļoti ērti). Salviju sīki sagriež, timiāna zariņiem nobrauka lapiņas. Pannā uzkarsē pāris ēdamkarotes olīveļļas, iemet eļļā nelielu sviesta gabaliņu un uz nelielas uguns sasautē sakapātos dārzeņus – tā lai ir mīksti, bet nesacepas pavisam. Noliek malā bļodā, izslauka pannu sausu un tajā atkal uzsilda olīveļļu ar drusku sviesta. Liek pannā aknas un veikli apcep diezgan lielā karstumā, regulāri apgrozot, pāris minūtes – tā, lai vidū vēl sārtas. Pieliek klāt saceptos dārzeņus un garšvielas, pielej vīnu vai vermutu un visu kopā samaisa un sasautē vēl pāris minūtes, kamēr alkohola lielums iztvaikojis. Pielej saldo krējumu, labi samaisa un beigās pēc garšas pieber drusku sāli un piparus. Pannu noņem no uguns un ļauj drusku atdzist. Pēc tam pastēte jāsablenderē kopā ar gabalos sagrieztu atlikušo sviestu – es lietoju V-veida kokteiļu/zupu blenderi. Sablenderētā pastētē iemaisa iekšā ēdamkaroti veselos zaļos graudu piparus, ja ir izlemts tos lietot. Pašās beigās pastēti iekrāmē bļodiņās, nolīdzina virsmu un tad ar karoti pārlej pāri kausēto sviestu (sviests kausējot būs sadalījies trīs kārtās: pirmā kārta ir baltas putas pašā virsū (to esamība ir atkarīga no sviesta kvalitātes. ja ir trāpījies izcili kvalitatīvs sviests, tādu putu var arī nemaz nebūt), kas ar karoti jānosmeļ un jāmet ārā. Pastētei virsū jālej vidējā, dzelteni caurspīdīgā kārta. Apakšā paliks pienaina kārta, kas nav lietojama. Tas patiešām nav tik sarežģīti, kā izklausās!

Man beigās ļoti patīk pastētes “noformēt” – visvienkāršākais veids ir sviesta kārtiņā iemest iekšā dažus veselus konservētos zaļos piparu graudus. Drusku darbietiplīgāk, bet ļoti skaisti ir pastētēm virsū izveidot rotājumu no eļļā saceptām salvijas lapām (kā bildē) – mazā katliņā uzkarsē neitrālu augu eļļu (piemēram, vīnogu kauliņu), un uz minūti tur ieliek karsēties veselas salvijas lapas, ko tiklīdz tās ir sacepušās kraukšķīgas, ar putukaroti izzvejo, atdzesē uz papīra dvieļa loksnes un tad izkārto sviesta kārtiņā pastētes virsū.

Jebkurā gadījumā, pastētēm jāļauj atdzist, pēc kam tās var uzglabāt ledusskapī nedēļu – sviesta kārtiņa kalpos kā hermētisks vāciņš, kas neļaus tai sabojāties.

(50) komentāri


  • Ak, tā pastēte patiesi ir dievīga! Vienmēr domāju, ka tu, līdzīgi Brī no Desperate Housewifes, to turi aiz atsēgas mazā recepšu kastītē, lai nodotu nākamajām paaudzēm, nevis dalītos 😉

  • Lai nu ko, bet recepšu slēpšanu man nevar piesiet :) Katrs, kurš pēc vakariņām manās mājās ir pieprasījis recepti, to ir arī dabūjis. Rezultātā man ir uzkrājušies faili ar jau sarakstītām receptēm, kuras pamazām te likšu iekšā.

  • Visu laiku labākā vistas aknu pastēte! Absolūti brīnišķīga!Paldies par recepti!

  • Paldies, paldies, man liels prieks, ka izdevās un patika :))

  • Nekad agrāk nebiju domājusi, ka es varētu uztaisīt pastēti. Uztaisīju! Un sanāca lieliska!:)

  • Man pirmoreiz taisot bija tieši tādas pašas izjūtas :) Priekā, paldies par atsauksmi!

  • Izdevās lieliki! Ļoti laba, pikanta garša. Šoreiz pat manas ģimenes lielākā skeptiķe atzina par perfektu :)
    Gatavošana gan man aizņēma drusku ilgāk par pusstundu, bet te nu vainojama vienīgi mana saimniekotprasme un bēbis, kas laiku pa laikam izrādīja neapmierinātību, ka mana uzmanība jādala ar cāļu akniņām :)

  • Sveiki!

    Mans jautājums ir sekojošs, kur var nopirkt marinētus zaļo piparu graudus?

  • šito es noteikti gribu izmēģināt

  • Atvaino, ka tik vēlu atbildu, laikus nepamanīju jautājumu – vakar redzēju SKY, arī Stockmann vajadzētu būt.

  • Tava pastēte ar blīkšķi ir iekļuvusi manu top ēdienu sarakstā! taisu bez selerijas kāta, nevarēja uz sitiena dabūt, bet tāpat lieliski! un blogs ir burvīgs!!

  • Vai paldies, man prieks :) nu tad tik turpini eksperimentēt, vēlu veiksmi!

  • Vaauu, esmu sajūsmā!!! :)
    Nespēju noticēt, ka tas garšo tiiik labi! Sajūta tāda, ka būtu pievienots kāds E, kas rada nepārvaramu vēmi našķoties vēl un vēl… :)
    Sapildīju trauciņos un tagad no lielās bļodas ar pirkstu mēģinu saslaucīt drusciņas…
    Eh, kas par lieliskām brokastīm rīt gaida!!:)
    Liels paldies, Krista! Veiksmi un tā turpināt!!!:)

  • Kristai – šī recepte ir kolosāla!
    vakar taisīju – un sanāca ļoti, ļoti gardi :)
    domāju, ka rīt aiznesīšu radiņiem – kā ezītis gāja ciemos pie lācīša ar ievārījuma burciņu, es iešu ar aknu pastētes bļodiņu :)
    tiesa, man nebija vermuta
    izlīdzējos ar visai pašvaku baltvīnu, tomēr mēģināšu ieviest savā virtuves arsenālā arī vermutu (laikam der arī Martini Dry?)
    ļoti garšīgi (bet laikam ne pārāk veselīgi) bija ar sāļajiem cepumiem, bija Clubs
    pieļauju un noteikti domāju, ka gardi būs arī ar garšīgu, mīkstu itāļu maizīti vai tai līdzīgām

    vēlreiz paldies Kristai.

  • Forši, man prieks :) Martini Dry protams der, es tieši to arī lietoju. Neitrāli krekeri – piemēram Carr’s Table Water vai plānie rupjmaizes sausiņi – manuprāt ir tikpat piemēroti pasniegšanai kā itāļu maizīte vai svaiga graudu bagete.

  • Šī pastēte ir superīga! Arī tagad man tāda ir ledusskapī. Es vienīgi nelēju sviestu pa virsu – kā sapratu no Ievas virtuvē minētā, kausētais sviests vajadzīgs kā sava veida konservants, taču manā gadījumā pastētei nav ilgs mūžs un konservants nav nepieciešams :). Pastētes laikam vispār ir mana vājība, gribētos atrast vēl kādas tikpat vienkāršas un nenormāli gardas pastētes receptes, tikai nezinu drošus avotus, kur smelties idejas.

  • Paldies, Krista par recepti! Nevaru beigt našķoties ar mazo karotīti, kamēr silts 😉

  • Vai vari ieteikt, kur nopirkt vistu aknas?

  • Inesei – manuprāt, akurāt labas ir tās pašas “ķekavas” vistu aknas
    vismaz es no tām taisīju – sanāca gardum garda :)

    bet var jau droši vien meklēt arī “ekoloģiski zaļās”

  • Jau pagatavoju. Iznāca fantastiska. Arī es pievienojos komentāram, ka neticēju, ka to spēšu pagatavot. Kaut gan ar ēst gatavošanu esmu uz Tu.:)Turklāt saņēmu vislielākos komplimentus no veģetārieša – tā esot tik dievīga, ka arī grib pagatavot.
    Vienīgais ar to sviestu beigās. Man nesanāk tāda caurspīdīga kārtiņa, kā Tev fotogrāfijā. Man tāda matēta un gaiši dzeltena. Kaut gan ņēmu to putaino kārtiņu nost.
    āāā, un pirmajā reizē taisīju bez pipariņiem, bet otrajā ar. Tomēr labāk bez, jo viņi ēdot rada pārsteigmu :) Gan asuma, gan sajūtu ziņā.Kaut gan aromāts viņām labs.

  • Man prieks, ka Tev sanāca un labi garšoja, paldies par atsauksmi :) Pipari ir gaumes lieta, bet ar sviestu ir tā: tas bildē ir caurspīdīgs, jo fotografēju, kamēr vēl nebija sacietējis. Kad sviesta kārtiņa sacietē, tā protams vairs nav caurspīdīga.

  • Ā, tad labi. :)
    Bet, pastēte ir lieliska, pat kolēģiem aiznesu. Tagad vēl viena šo gardumu gatavos. Manuprāt sākusies aknu pastētes kustība. :)
    ES arī priecātos, ja padalītos domās par kādu fantastisku desertu, šim laikam, bet, kur nav vajadzīga cepeškrāsns. Tā ir šobrīd salūzusi. :)

  • Pagatavoju pastēti, visu nedēļu ēdu un priecājos, pieliku ļoti daudz pētersīļu un selerijas vietā puravu – traki labi!

  • Google meklējot vistas aknu pastētes recepti, pirmā paradījās Tava recepte. Atsauksmes bija labas, nolēmu pamēģināt! Biju taisījusi ierpeikš jau pastēti, bet pēc M.Sirmā receptes – ar brendiju un āboliem, kura sanāca pilnīgi nekāda. Bet, jāsaka, WOW ar lieliem burtiem, Tu esi ģeniāla, patiešām fantatiska recepte, es gan neliku piparus un salviju, bet, Krista, paldies Tev, ka padalījies un ka esi ienākusi arī mūsu mājās ar savu perfekto garšas izjūtu! Tā kā mans vīrs dievina pastētes, tad turpmāk galdā tiks likta Tava recepte. Gaidīšu no Tevis kādu labu zupas ideju :)!

  • Zupas ideja arī nebūtu peļama, taču es balsotu par vēl kādas pastētes ideju 😉

  • Krista>pastētes fanēm

    Mīļās, paldies par labajiem vārdiem, man TIEŠĀM milzu prieks, ka jums izdodas un garšo :) Citas pastētes receptes man azotē patreiz nava, esmu drusku mēģinājusi variēt šo pašu dažādos virzienos: piemēram, aknas pusstundu nomērcēt pienā, vermutu aizstāt ar baltvīnu, salvijas vietā likt timiānu un sautēšanas laikā iemest pannā veselu svaigu čili piparu, ko pirms blenderēšanas izņemu laukā un izmetu (tad gan noteikti nelieku klāt vēl zaļos piparus). Bet izklausās, ka jūs jau pašas eksperimentējiet uz nebēdu un nekādi padomi no manis vairs nav vajadzīgi! Lai veicas arī turpmākos kulināros piedzīvojumos :)

  • nē,nē – lūdzu nevajag bojāt to, kas ir labs!
    protams, eksperimenti mēdz būt laba lieta, bet virtuvē dažkārt tie mēdz sabojāt visu pasākumu

    ēdieni dažkārt prasa vienkāršu, bet reizē tādu kā sirsnīgu pieeju
    labi produkti un vienkārši salikumi arī bieži rada labāko rezultātu

    vēlreiz paldies Kristai – par šo portālu kopumā
    kas, manuprāt, ir labāks par jebkuru m.sirmā “produktu”

    profesionāli pavāri jau, manuprāt, ir cita “līga”

  • Kristīne, nav jau tik traki ar to Sirmo :)man viņa pastēte ar āboliem un kalvadosu (var arī brendiju) pat ļoti patīk, ik pa laikam uztaisu. Gadījās ar šo recepti vienreiz arī pašai ko jaunu izdomāt – biju steigā iepērkoties aizmirsusi kādu sastāvdaļu, tā nu tapa akniņu, ābolu un zilā siera sacepums.

  • Vaiva, tikai nesaprotu, kā Tev tā pastēte varēja sanākt tāda nekāda. Manējā sanāk pat ļoti pikanta.Tikai jāpiebilst, ka es vnk nespēju turēties pie receptes burtu pa burtam, man vajag improvizēt.

  • Ella, Tu laikam Evitai biji domājusi pēdējo komentāru. Man pastēte(gan ne Sirmā) sanāk ļoti OK :)

  • Ai, tiešām… komentārs bija Evitai :) Esmu sajūsmā par abām receptēm, ļoti gardas sanāk – gan šī, gan M. Sirmā recepte. Vienīgais darvas pilieniņš manā medus podā – neatradu šeit Liepājā tos piparus Kristas receptei, labprāt būtu pamēģinājusi ar tiem arī.

  • Ella, es arī taisu bez tiem pipariem, bet pašā pastētē lieku diezgan daudz zaļos piparus (svaigā, ne marinētā veidā). Arī zaļumus es lieku citus, resp., tos, kas ir pie rokas, parasti tas ir majorāns, jo aug man uz palodzes podiņā, timiāns šogad galīgi nepadevās – ir ļoti OK.

  • :) Nemaz nebiju iedomājusies, cik tomēr šī pastēte var būt krēmīgi maiga, mutē kūstoša…
    Sirsnīgs Paldies Kristai :) esmu sajūsmā par šo portālu!!! un tajā piedāvātajām receptēm

  • man tāds steidzams jautājums :)

    nez vai šādi var gatavot arī meža dzīvnieka (aļņa) aknu pastēti? šovakar vajadzētu ar tām aknām kaut ko pasākt

  • Šaubos, domāju, ka nē, jo aknām pilnīgi cita konsistence – iedomājies atšķirīgos zvēru izmērus!!! Turklāt meža dzīvnieka gaļai varētu būt augstākas prasības termoapstrādes ilguma ziņā drošības nolūkos, kamēr vistas aknas var līdz galam neizcept. Labāk atrast speciāli piemērotu recepti. Man ar medījumiem nav pieredzes, tāpēc diemžēl neko konkrētu ieteikt nevaru. Vēlu veiksmi!

  • Krista!
    Jūs bieži pieminat elektrisko smalcinātāju. Vai tas ir kāds īpašs smalcinātājs vai, tā sauktais, blenderis?
    Paldies par receptēm!:)

  • Blenderis tas noteikti nav, tas ir neliela izmēra plastmasas ķobītis, kurā griežas divi asmeņi. Tādu var nopirkt gan atsevišķi, gan komplektā ar rokas blenderi. Es to daudz izmantoju nelielu porciju dārzeņu smalcināšanai (piem. sīpolu vai burkānu kapāšanai), kā arī piemēram rīvmaizes taisīšanai (iemet sakaltušu vai sagrauzdētu maizes šķēli un sanāk rīvmaize tieši tik daudz, cik konkrētajam ēdienam nepieciešams).

  • Paldies!:)

  • Paldies par recepti! Izdevās! Tā kā ir ZSV, tad atļāvos atkāpties no oriģināla un kad jau viss bija sasmalcināts un patiesībā gatavs, pievienoju smalki sagrieztas žāvētas melnās plūmes un nedaudz sasmalcinātus grieķu riekstus. Mana draudzene GARDĒDE un KRITIZĒTĀJA izlaizīja bļodiņu. :)

  • Pilnīgi kauns rakstīt, taču man nesanāca :(
    pastēte gan sanāca, taču jādomā netik garšīga. Ēdot šķita pārāk ķepīga un tāda kā sausa kakla galā.
    Kā jums šķiet, kas varētu būt pie vainas? Varbūt pārcepu un/ vai pārvārīju, varbūt selerijas par daudz…

  • Žēl to dzirdēt, varbūt tiešām pārcepta/par sausu (to viegli koriģēt, samazinot cepšanas laiku tā, lai akniņas vidū vēl drusku sārtas un viss šķidrums neiztvaiko). Ceru, ka Tu lietoji selerijas kātus, nevis sakni? Ko citu grūti pateikt, no vairuma atsauksmēm spriežot šī ir diezgan veiksmīga recepte, kas parasti izdodas ļoti labi. Mēģini vēlreiz!

  • selerijas kātus gan :)
    es noteikti mēģināšu vēlreiz. Mana Jaunā gada apņemšanās :)

  • izprovēju,ļoti garda.Tagad tikai tādu vien gatavoju.

  • Sveika, Krista! labo atsauksmju dēļ ši recepte noteikti ir jāizmēģina tikai viena problēma tāpēc
    gribēju jautāt vai vermutu/baltvīnu varētu ar kaut ko aizvietot? ne alkoholisku? varbūt vairāk saldā krējuma? sviestu? vai kādu buljonu pielikt klāt?
    būtu lieliski, ja varētu to kaut kā aizvietot! :)

  • Ja nevēlies lietot vīnu, nelej klāt neko tā vietā, būs labi tāpat. Nezinu Tavus apsvērumus, bet alkohols jebkurā gadījumā šajā receptē būs iztvaikojis, atsatājot vien garšu, tāpēc tā nav “grādīga”. Lai izdodas!

  • Piekritīšu visiem, ka šī aknu pastētes recepte ir vienkārši lieliska, paldies Kristai. Es šodien pamēģināju uztaisīt ar jaunlopa aknām, tikai tās bija daudz ilgāk jāpasautē. Bet sanāca tik pat gardi kā ar vistas aknām.

  • Sveika Krista,
    Arī es vēlētos izmēģināt tavu recepti, taču ir viena neliela problēma – neēdu selerijas. Vai selerijas kātus var aizstāt ar ko citu?

  • Domāju, mēģini bez!

  • man bija līdzīga problēma – neēdu selerijas. pirmo reizi uztaisīju pastēti bez selerijām, un bija sajūta, ka dvēsele nelido.. uztaisīju otro reizi ar seleriju, bet mazākā daudzumā nekā norādīts – bija brīnišķīgi :)) liels paldies Kristai par šo un citām receptēm :)

Pievieno savu komentāru