Bolognese

Piedāvāju savu versiju šai klasiskajai, sātīgajai itāļu mērcei, ko rudenī un ziemā taisu gandrīz katru nedēļu.

Vielas (4 izsalkušām pieauguša izmēra personām):

500 g maltas liesas* liellopa gaļas
1 vidējs sīpols
1 liels vai 2 nelieli seleriju kāti
1 vidēji liels burkāns
2 ķiploka daivas
2 400g bundžas tomāti savā sulā (kapāti vai veseli, bet noteikti NE jau gatava mērce)
1 ēdamkarote tomātu pastas
1 ēdamkarote žāvētas raudenes (oregano)
1 laurlapa
sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
apmēram 1/3 pudeles sarkanvīna
olīveļļa un sviesta piciņa cepšanai
Parmas vai kāds cits ciets siers pārkaisīšanai

Spageti makaroni pasniegšanai

Gatavot:

Visus dārzeņus notīra un smalki sakapā – esmu to darījusi ar elektrisku smalcinātāju, bet tad novēroju, ka garšīgāk ir, ja tie sakapāti ar nazi un nav pārvērtušies putrā. Dziļā pannā vai katlā ar biezu dibenu uzkarsē drusku olīveļļu, iemet sviesta piciņu un uz nelielas liesmiņas lēni sasautē dārzeņus mīkstus. Izņem laukā un noliek malā bļodā, pannu izslauka sausu un atkal uzkarsē. Liek pannā gaļu un uz vidēji lielas uguns apcep brūnu, visu laiku ar koka lāpstiņu maisot, cenšoties to sadalīt mazos gabaliņos. Tad liek klāt dārzeņus, tomātus, pastu, oregano, laurlapu, drusku sāli un piparus un visbeidzot pielej šļuku sarkanvīna. Visu labi samaisa un uz vismazākās uguns lēni sautē 1 stundu, ik pa brīdim apmaisot un pielejot vēl drusku vīna (vai karsta ūdens) tā, lai mērce neizvārās sausa. Beigās nogaršo un piekoriģē sāli un piparus.

Pasniedz ar spageti vai citiem garajiem makaroniem, pārkaisītu ar svaigi rīvētu sieru. Jau gatavu sarīvētu sieru plastmasas paciņās neieteiktu pirkt, DAUDZ labāk un lētāk ir paņemt siera gabalu un uzrīvēt virsū tieši pirms ēšanas. Viss, kas vada laiku veikalu plauktos, sakapāts smalkos gabalos, ir mazāk kvalitatīvs par līdzvērtīgu mantu vienā veselā gabalā, jo ātrāk bojājas, un tāpēc bieži vien ir pilns ar konservantiem.

* ja liellopa gaļa ir treknāka – tāda ir, piemēram, ļoti garšīgā bioloģiskā maltā gaļa no Hereford Agro – un cepot uz pannas izdalās tauki, es gaļu pēc apcepšanas ķeksēju laukā ar putukaroti un taukus izmetu. Šajā receptē tie nav nepieciešami :)

(16) komentāri


  • esmu tikusi informēta, ka oriģināli/tradicionāli bolognese taisa ne no maltās gaļas.
    esmu arī tādu nobaudījusi. jāsaka – savādāk un ļoti garšīgi!

  • Esmu dzirdējusi neskaitāmas “īstās” versijas, tai skaitā ar cūkgaļu, baltvīnu, pienu, krējumu, vistu aknām, pancettu, sēnēm u.tml. Viņām visām kopīgs ir tas, ka mērce jāvāra pusi dienas! Tāpēc piedāvāju savu versiju, kas ir “paceļama” aizņemtiem cilvēkiem un garšo labi :) Pati esmu mēģinājusi taisīt šīs mērces versiju ar cūkgaļu un baltvīnu liellopu gaļas un sarkanvīna vietā – sanāca interesanti un gardi.

  • Uztaisīju šovakar. Gardi gardumgardi.

  • O, nu man prieks :) Paldies par atsauksmi un tvītu!

  • Uztaisīju. Un arī otrā pannā tādu pašu, tikai bez gaļas. Ļoti, ļoti labi.

  • Forši, man prieks! Vai veģetārajai versijai lietoji soju vai vnk dārzeņus bez gaļas?

  • Veģetāro taisīju vienkārši ar dārzeņiem. Bišķu par daudz tomātīgi gan bija, bet nu veģetārietim patika. Ar soju kaut kā neaizraujos, neesmu atradusi īsti un patiesi garšīgu pielietojumu. Līdz šim sanācis vnk ēdami.

  • Mana itāļu draudzene teica, ka bolognese katrā Itālijas reģionā ir citādāka, pie tam tur, kur viņa dzīvo to nesauc par bolognese, bet par ragū. :) Tā kā nav tādas “īstās” receptes.
    Šī ir ļoti garda :)

  • Īsts vai neīsts, bet maltās gaļas izmantošana esot sākusies Anglijā laika un citu lietu taupīšanas nolūkos, tā teikt, vienkāršāk!
    Tas, protams, nenozīmē, ka gardu un “dziļu” var pagatavot arī no maltās gaļas.

  • Paldies par recepti, mērce sanāca ļoti, ļoti laba. Un gatavošanu varēju itin labi apvienot ar savas 11 mēnešus vecās ūdenszālītes pieskatīšanu…

  • liellopa maltā gaļa ir mans izmisums, kura atrisinājumu gaida ļoti daudzas receptes. gatavu uzticamu nezinu kur pirkt, bet malti pati (sarkstu) – kurš ir tas gabals, kas jāmaļ?

  • Ja gribi malt pati, ņem liellopa šķiņķi bez kaula. Galvenais, lai gaļa nav trekna, nu un izniekot filejas gabalu malšanai būtu neprāts. Es parasti malto gaļu dabonu tirgū, kur man to samaļ uz pieprasījuma: es izvēlos gabalu, kurš man patīk un palūdzu to samalt. Nekad problēmu nav bijis! Esmu dažreiz pirkusi gatavu maltu gaļu arī lielveikalos, tad gan vaktēju, lai neiegrābjos “kotlešu masā mājas”, kur jau viskautkas piemaisīts klāt, bet meklēju tīru gaļu. Bolognesei var labi izmantot arī jauktu liellopa-jēra malto gaļu, ko šad tad esmu pirkusi lielos RIMI. Uzticies savām acīm un pērc to, kas izskatās labi, nevis aizdomīgi!

  • Sagadījās tā, ka vārīju mērci apmēram 3 stundas un bija pat drusku žēl, ka ēdāji bija klāt un nevarēju pavārīt vēl ilgāk. Patika redzēt, kā mērce maina konsistenci, kļūstot arvien viendabīgāka. Vīnu arī netaupīju. Sanāca tiešām ļoti ļoti garšīgi!

  • Šodien pagatavoju! ļoti garda! man gan nebija selerijas kātu, bet viss pārējais gan – lieliska recepte – paldies! ļoti patīk tavas receptes!

  • Mērci gatavoju precīzi pēc receptes un tiešām sanāca sātīga ar bagātīgu garšu. Mūsu palielajai ģimenenei pietika vairākiem vakariem, nevar salīdzināt ar parasto malto gaļas mērci, kura apēdās daudz vairāk. Tā kā mūsu ģimenei šī recepte ir arī ekonomisks ieguvums, paldies Kristai par to!

  • Paldies par recepti!!! Nebija vina,bet “piesavu” isto tekilu. Garsigi looooti!!! Labi ,ka ir tads internets ,kur var smelties padomus ! PALDIES1 Lai Jums labi klajas!

Pievieno savu komentāru