Vistu aknas ar heresa etiķa un kļavu sīrupa glazūru

Veiklas, vieglas un gardas darbdienas vakariņas 2 personām

Vielas:

300 g vistas aknu
2 ēdamkarotes kļavu sīrupa
2 ēdamkarotes heresa (šerija) etiķa
sāls un pipari
olīveļļa, piciņa sviesta cepšanai

pasniegšanai – tumšas salātu lapas ar spēcīgu garšu – piemēram, spināti, rukola, biešu lapiņas, radiccio

Gatavot:

Uz diviem šķīvjiem izkārto tīras salātu lapas.

Aknas nomazgā aukstā ūdenī, nosusina sausas un nogriež klātesošos tauku krikumus, asinsvadus un citus “netīrumus”. Pannā uzkarsē olīveļļu ar sviestu un vidējā karstumā aknas apcep no visām pusēm tā, lai vidū vēl drusku sārtas, bet ne jēlas. Pielej sīrupu un etiķi un visu labi samaisa – aknas pārklāsies ar tādu kā glazūru, kas pie viena būs arī mērce salātiem. Pārkaisa ar sāli un pipariem, un vēl karstas liek virsū uz salātu lapām. No pannas ar karoti sasmeļ visu gardo mērcīti, ko arī pārlej salātiem.

Heresa etiķa vietā var eksperimentēt ar citiem, piemēram dažādiem augļu/ogu etiķiem (aveņu, cidoniju u.c.).

Receptes avots ir Naidželas Losones (Nigella Lawson) grāmata “Nigella Express”, kur esmu radusi daudzas veiklas receptes un viltīgus kulināros īsceļus.

(3) komentāri


  • PIT (Priviligētais Izmēģinājuma Trusītis)

    No savas puses varu piebilst divas lietas: (1) šī recepte ir tik vienkārša, ka pat es to varu/gribu laiku pa laikam uztaisīt; (2) aknas cepot var laiku pa laikam viegli piespiest ar kaut kādu cepamo lāpstiņu – tas ļauj aknām vienmērīgāk izcepties. Aknas cepoties drusku uzpūšās un viņām ir neregulāra forma, tas palīdz tikt galā ar šo mazo problēmiņu. Ņam-ņam.

  • ja jau par vistu aknām – līdzīga recepte. paņem apelsīnus (kādus divus-trīs) spiež pa taisno uz vidēji karstas pannas sulu (diezgan daudz sulas sākumā sanāks, bet procesa laikā iztvaikos un garša intensificēsies). ļauj noskriet pirmajam tvaikam un pieliek apm.ēdamkaroti medus un ēdamkaroti sojas mērces (tumšās). mazliet pavāra – sanāks tāda kā pabieza zostīte un tad tajā – kā jau Krista aprakstīja- notīrītas akniņas iekšā. uzmanīgi ar cepšanas laiku, jo aknas viegli pārcept un kļūst sausas – mēs parasti cepam lai viducītis vēl mazliet mīksts. arī ar salātiem ir ļoti labi.

  • Paldies par šo receptīti. Liekas, ka varētu būt ļoti gardi. Pagatovošu šodien pat. Vienā franču kundzītes grāmatā izlasīju, ka akniņas var arī apvārtīt miltos un cept diezgan lielā sviesta daudzumā. Izmēģināju. Sanāk tāda kraukšķīga garoziņa riņķī apkārt tai aknai :)

Pievieno savu komentāru