Vasarīgi kuskusa salāti

Šie Džeimija Olivera iedvesmotie salāti manās mājās ir vispopulārākā piedeva vasaras grillam. Dubultojiet recepti, rīt viņi būs vēl garšīgāki!

kuskuss pasniegts no Fezas (Maroka) atvestā bļodiņā uz galda, kas šodien iegūts tējnīcā Goija...

Vielas:

250 g kuskusa
citrona sula
olīveļļa
sāls, pipari
250 ml ūdens

2 lieli vai 3 mazāki sarkanie pipari
1 liels vai 2 mazāki tomāti
1 svaigs čili pipars
1 neliels sīpols (šalotes, sarkanais vai parastais dzeltenais)
1 daiva ķiploka
pusburciņa mazo kaperu etiķa marinādē
1 ēdamkarote sarkanvīna etiķa
liela bunte dažādu svaigu garšvielu: baziliks, kinza, pētersīļi

Gatavot:

Uzkarsē cepeškrāsns grilu. Piparus pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, liek ar griezuma vietu uz leju uz cepampapīra izklātas cepešpannas. Liek zem grila uz apmēram 10 minūtēm, kamēr vienmērīgi nomelnējuši:

pipariem faktiski vajadzētu būt vēl melnākiem, no šitiem bija drusku grūti noplēst mizu

Kad pipari gatavi, tos sakrāmē bļodā, ko pārvelk ar pārtikas plēvi, kamēr atdziest. Tādējādi pipariem būs viegli novilkt miziņu.

Kuskusu ieber lielā servējamā bļodā un aplej ar mērcīti (5 ēdamkarotes olīveļļas sajauc ar 2 ēdamkarotēm citrona sulas, tējkaroti sāls un drusku svaigi maltiem melnajiem pipariem), aukstu ūdeni un samaisa. Atstāj ievilkties.

Tomātu, čili, sīpolu, ķiploku un zaļumus sakapā un citā bļodā sajauc ar etiķi, puscitrona sulu, no marinādes nokāstiem kaperiem un kādu šļuku olīveļļas – sanāks tāda kā svaiga salsa. Atdzisušajiem pipariem novelk ādu (tas ir drusku ķēpīgi, ja kāds ādas gabals paliek klāt, nav liela bēda), sagriež gabalos un iemaisa salsā. Šo salsu nu liek klāt uzbriedušajam kuskusam, visu kārtīgi izcilā un lieka galdā!

PS Kad man ir slinkums krāmēties ar piparu grilēšanu, es par tiem vienkārši aizmirstu un palielinu tomātu īpatsvaru šai receptē. Esmu mēģinājusi pielietot konservētos piparus burkās, bet tie diemžēl izraisīja vilšanos, tāpēc neiesaku.

(8) komentāri


  • Izmēģināju šodien. Ļoti svaiga garša, paldies par recepti! Es gan parasto tomātu vietā pieliku žāvētus, un aizmirsu pielikt etiķi :) bet neko – puiši ēda slavēdami

  • Nu forši :) Ar šiem salātiem var eksperimentēt bezgalīgi.

  • Kuskuss iepriekš ir jāvāra, vai ne? Visu kaut ko esmu gatavojusi, bet kuskusu vēl ne. Tava recepte iedvesmo beidzot pamēģināt :-)

  • Nē, šajā gadījumā kuskusu uzbriedina aukstā veidā, bez vārīšanas. “Karsto” metodi (kad aplej ar karstu ūdeni un tur siltumā) esmu aprakstījusi pie vienas no tažīnu receptēm.

    Es izmantoju kuskusa graudus, kas iepriekš jau ir termiski apstrādāti (pre-cooked), tie arī visbiežāk nopērkami un vislētākie.

    Kuskuss tiešām ir forša lieta, un šo salātu recepti var visvisādi variēt, pievienojot dažādus dārzeņus un svaigas garšvielas pēc patikas. Lai Tev veicas un labi garšo :))

  • Uztaisīju arī šos – man ļoti garšoja. Ar vienu rāvienu uzzināju daudz jaunu lietu – pirmkārt, jau pats kuskuss, kurš bija gulējis atvilktnē labu laiku, iedvesmu gaidīdams, otrkārt, paprikas sagatavošanas veids, treškārt, kaperi arī pirmo reizi ienāca manā virtuvē.
    Jāatzīmē, ka šie salāti garšoja dāmām, bet īstie latviešu vīri (lasi – kartupeļu un gaļas ēdāji) nebija sajūsmā. Es, toties, ēdu vēl nākamajā un pat aiznākamajā dienā. Tā arī ir, kā Krista ievadā saka – otrā dienā ir gandrīz vēl labāki, jo viss forši samarinējies kopā.
    Paldies!

  • Sirsnīgs paldies! Esmu sajūsmā par šiem salātiem.

  • Paldies, interesanta doma, ka kuskusu var uzbriedināt ar aukstu ūdeni. Iepriekš nezināju. Silto kuskusu taisu bieži, ļoti garšo, bet tagad nevaru vien sagaidīt izdevību izmēģināt auksto variantu!

  • “Aukstajai metodei” man vislabāk patīk smalkais kuskuss (angliski fine). Izdodas ļoti mīksts, tikai iesākumā vajag ātri un kārtīgi iemaisīt olīveļļas mērcīti, lai neveidojas kunkuļi.

Pievieno savu komentāru