Gaļas marinādes Jāņu un citiem vakariem

Lūdzu lūdzu nepērciet plastmasas spainīšus ar sālsūdenī un e-vielās mirkstošu gaļu!  Iemarinēt gaļu mājās ir ātrāk nekā man paies laiks uzrakstīt šīs pāris rindiņas… piedāvāju pāris biežāk lietotās marināžu receptes:

Daži vispārīgi padomi gaļas marinēšanas sakarā:

  • marinēšanai lietojiet stikla vai plastmasas, ne bleķa traukus;
  • gaļai nav jābūt noslīkušai marinādē, bet gan no visām pusēm tās apņemtai. marinēšanas procesā būtu labi to pāris reizes apmaisīt;
  • marinādes sastāvdaļu daudzumi nav uzrādīti, jo es tos nekad nemēru – ticiet man, tiešām nav lielas nozīmes, pāris ķiploka daivas vai olīveļļas karotes šurpu vai turpu;
  • pusi dienas gaļa mierīgi var marinēties istabas temperatūrā, uz nakti gan jāieliek ledusskapī;
  • ja vēlaties ar marinādi apslacīt gaļu grilēšanas laikā, noteikti atlejiet nedaudz marinādes šim nolūkam pirms tajā tikusi iemērkta jēla gaļa;
  • ja marinētajai gaļai jāpavada krietns laiks ceļā vai arī apstākļos, kur nav pieejamas dzesēšanas ierīces (piemēram, laivu braucienos), iešaujiet iepriekšējā naktī plastmasas trauku ar marinēto gaļu saldētavā. Tad tā būs gatava lietošanai aiznākamajā dienā, pamazām atkūstot, turklāt kalpos par dzesēšanas elementu blakus noliktiem dzērieniem.


Sinepju-brūnā cukura marināde
, brīnišķīgi piemērota jēra ribām, kas ceptas porciju gabalos, vai cūkas karbonādes šķēlēm

Vielas: Dižonas sinepes (parastās, ne graudainās), gaišbrūnais cukurs. Gatavot: gaļas gabalus no abām pusēm apsmērē ar sinepēm, tad iemērc šķīvī ar cukuru, lai aplīp no abām pusēm. Šādi sagatavotu gaļu nav jāmarinē, to var cept uzreiz!


Olīveļļas-rozmarīna-ķiploku-citronu marināde
, piemērota cūkas un tītara gaļai

Vielas: olīveļļa, no rozmarīna zariņiem nobraucītas lapiņas, pāris ķiploka daivas, pāris citronu sula un ar kartupeļu mizojamo nazi nomizotas plānas dzeltenās mizas šķēlītes, rupjais sāls, malti melnie pipari. Gatavot: Rozmarīnu, ķiploku, sāli, piparus un citrona mizu saberž (vai nu piestā, vai vienkārši bļodā ar koka karoti) vai kā nebūt sadauza ar naža kātu, lai izdalās smaržīgās eļļas. Samaisa kopā ar olīveļļu un citrona sulu un šajā marinādē iecilā porciju gabalos sagrieztu gaļu, labi samaisot.


Olīveļļas-salvijas-citronu-marināde
, piemērota teļa gaļai

Vielas: olīveļļa, sauja svaigu salvijas lapu, pāris citronu sula un ar kartupeļu mizojamo nazi nomizotas plānas dzeltenās mizas šķēlītes, rupjais sāls, malti melnie pipari. Gatavot: Salviju, citrona mizu, sāli un piparus saberž/sadauza, lai izdalās smaržīgās eļļas, un samaisa kopā ar olīveļļu un citronu sulu. Lej virsū porciju gabalos sagrieztai teļa gaļai, labi samaisa.


Saldskābi asā marināde
, piemērota cūkgaļai, vistas un tītara gaļai

Vielas: zemesriekstu eļļa, sojas mērce, medus, rīvēts svaigs ingvers, sakapāti svaigi čili pipari ar visām sēklām, pāris citronzāles stibas (iedauzītas resnākajā galā), pāris ķiploka daivas, pāris laimu vai citronu sula. Gatavot: Visas marinādes sastāvdaļas sajauc un iemērc tajā gaļu, labi samaisot.


Balzāmetiķa-olīveļļas-timiāna marināde
, piemērota liellopu filejai

Vielas: olīveļļa, nedaudz balzāmetiķis, svaigs timiāns, sāls, pipari (vēlams drupināti vai rupjāk malti). Gatavot: gaļu sagriež porciju gabalos, pārlaista ar olīveļļu un nedaudz balzāmetiķa (uz vienu 1-1,5 kg fileju ņemu 2-3 ēdamkarotes etiķa), pārkaisa ar no zariem nobraucītām timiāna lapiņām, sāli un pipariem, visu labi samaisa.

Šeit ir manā ģimenē īpaši iecienīta, ļoti interesanta Džeimija Olivera recepte – cūkgaļas filejas, marinētas kečupā!

Lūk visa Džeimija Olivera grilrecepšu izlase

Atcerieties arī par Brīnišķīgajiem Burgeriem un Jēra Ribām! Līgo līgo :)

(11) komentāri


  • bet var arī nemarinēt nemaz. tik drusku appiparot. ņemt vienkārši labu, tīru, kvalitatīvu gaļu (vai zivi vai dārzeni) uzgrilēt un tādu dabīgi un autentiski garšojošu, pasniegt ar kādu paštaisītu mērci – piemēram, nektarīnu salsu, vai tomātu salsu, vai anšovu-rozmarīna mērci, vai salsa verde no daudziem zaļumiem, vai tomātu-avokado-kinzas mērci, vai tomātu-alus mērci, vai…
    variantu ir daudz, un tas pat ir interesantāk – izbaudīt pure&sumple grilējumu ar dažādām mērcēm!
    bet vispār, man liekas ši te saldskābi asā marināde varētu būt baigi forša!
    priekā!
    😉

  • piekrītu, jo labāka gaļa, jo mazāk ar to būtu jākrāmējas! bet letiņiem patīk “šašliks”, un tad nu es te cenšos tautu kaut drusku tālāk atvirzīt nost no tiem mēsliem, kas ronami lielveikalos, uz pašdarinātu marināžu pusi.

    īpašs paldies par piebildi par paštaisītajām mērcītēm – tas protams ir ķirsis uz šašlika vai dārzeņa! priekā Tev ar

  • Paldies, Krista! Daļu noteikti prasās izmēģināt šīs vasaras sezonā. Pašai arī ļoti netīk “veikalu šašliks”, galvenokārt tāpēc, ka gaļa rada aizdomīgu. šašliks pamatā tiek taisīts no šķiņķa un visādiem pārpalikumiem nevis kakla karbonādes. neiedvesmo arī visādi šausmu stāsti, ka ar etiķi, sāli un visādām citām spēcīgām marinādēm veikals tiek vaļā no vecākas gaļas. Kāds pazīstams pavārs to diemžēl apstiprina.

    Pati visbiežāk gaļu marinēju citrona sulā un garšaugos, piemetot kādu ķiplokus, vai arī cieši sakārtojot sīpolu – gaļas kārtiņas, pa vidu iemetot sāli, piparus. Ar laimu un svaigu koriandru arī ir ļoti OK. Slavas dziesmas dzirdētas šašlikam granātābolu sulā, to noteikti tuvākajā laikā izmēģināšu

  • Manuprāt, labākā gaļas sagatavošana grillēšanai ir – gaļa + sāls+ pipari + dilles. sanāk vienkārši burvīgi, ja tajā pašā traukā iemaisa arī šķēlēs sagrieztus kartupeļus. Uz iesmiem sprauž pamīšus ar kartupelīšiem un speķīti( tas sulīgumam) Uz veselībām :)!

  • Paldies! Ļoti labi sanāca rozmarīna cūka. Būs jāķeras arī pie citu recepšu izmēģināšanas.

  • Diktam labu uz iesma cepamās gaļas (šašlika)marinēšanu kādu laiku atpakaļ samācīja viens gudrs vīrs, kurš pats savā personā šo bezgala vienkāršo recepti pārveda, ja nemaldos,kaut kur no Kaukāza.
    Radošajam procesam nepieciešams:
    Cūkas gaļa – cik sirds kāro
    Sīpoli – tik pat daudz cik gaļa
    Sāls, pipari, citas garšvielas – uz izjūtām
    Gabaliņos sagrieztu gaļu rūpīgi samaisa kopā ar šķēlītēs sagrieztiem sīpoliem, sāli, pipariem uc. garšvielām. Liek zem sloga. Gatava cepšanai jau pēc divām stundām. Gaļucis ir tik mīksts, ka parasti saēdos jau tādus pašus neceptus. Izcepto gaļuci vēl karstu var iejaukt atpakaļ tajos pašos sīpolos, kuri tāpat ir arī piekožami klāt.
    Lai labi garšo! :)

  • Jēlu cūkgaļu ēst nedrīkst, var saslimt ar trihinelozi:
    http://www.neslimo.lv/pme/?name=trihineloze

    Tāpat nedrīkst lietot termiski neapstrādātu marinādi, kurā mirkusi jēla gaļa.

    Vārdu sakot, gatavojot cūkgaļu pēc Tevis aprakstītās metodes, ēdāju sagaida mokoša slimība, kas var beigties ar nāvi.

    Varbūt tomēr runa bija par liellopa gaļu, ko var ēst arī termiski neapstrādātu?

  • Kristai
    :) visi citi šo konkrēto marinējumu ēd ceptu, jēlā veidā tā ir tikai mana delikatese!!!!

    P.S. Zinu daudzus cilvēkus, kas lieto svaigu, termiski neapstrādātu cūkgaļu, vnk samaltu, visi joprojām dzīvi, sveiki un veseli! :) Pieļauju, ka risks pastāv, bet to var attiecināt arī uz daudziem citiem ikdienā lietojamiem produktiem. :)

  • Es Jūsu vietā ar tādu sajūsmu nelepotos ar jēlas cūkgaļas patērēšanu (un popularizēšanu), manuprāt tas par lielu gudrību neliecina. Igaunijā un Ziemeļvalstīs pēdējos gados neviens ar trihinelozi nav slimojis, bet Krievijā, Lietuvā un Latvijā gan. Protams, dažādi riski pastāv ik dienas ik uz stūra, tāpēc jau cilvēkam ir smadzenes, lai viņus izvērtētu un attiecīgi rīkotos.

  • Vistinja man vislabaak garsho diljlju, citrona sulas, oliiveljljas un kjploku marinaadiitee, kuru ruupiigi iemasee arii aadinjaa, kura cepjot kljuust kraukshkjiiga. Par cuukgalju runaajot-mees to, piemeeram, nesam uz paarbaudeem pret trihinelozi, to pashu daram arii ar mezha galju. Iepeerkam veselu cuuku, bet viirs ir prasmiigs mednieks.

Pievieno savu komentāru