Ķirbju zupa

Turpinot sezonālo ķirbju tēmu, grūti izvairīties no zupas, ko ar garšvielu un piedevu variācijām var aiznest daudz dažādos virzienos. Piedāvāju savu iecienītāko versiju ar īsteni rudenīgu garšvielu – salviju.

Vielas:

apmēram 700 g ķirbja mīkstuma (bez sēklām un mizas)
apmēram 1,5 l vistas vai dārzeņu buljons (garšīgāk protams ir ar pašvārītu, bet var izmantot arī kubiņus)
sauja svaigu salvijas lapu
1 prāvs sīpols
citi dārzeņi pēc vēlēšanās, piemēram, pāris seleriju kāti, kāds burkāns, pētersīļa sakne
olīveļļa un sviests sautēšanai
sāls un pipari pēc garšas
pasniegšanai, pēc vēlēšanās, skābs krējums, maize, sēkliņas, zaļumi vai kas nu jums ienāk prātā

Gatavot:

Nomizotu un no sēklām atbrīvotu ķirbi sagriež mazākos gabalos. Nomizo un sakapā pārējos dārzeņus, salviju sīki sagriež. Katlā olīveļļā un sviesta piciņā pāris minūtes pasautē sīpolu, tad pieliek pārējos dārzeņus, ķirbi un salviju, pielej buljonu un uz nelielas liesmiņas vāra, līdz dārzeņi mīksti (20 minūtes – pusstunda). Pieregulē sāli un piparus, un tālāk noformē zupu pēc vēlēšanās – to var daļēji vai pilnīgi blenderēt, vienu pašu vai kopā ar krējumu, pasniegt ar skābu krējumu un/vai sēkliņām, grauzdētas maizes gabaliņiem, eļļā kraukšķīgi saceptam salvijas lapām, zaļumiem, vārdu sakot ar ko sirds kāro.

(10) komentāri


  • Kur Tu šajā gadalaikā ņem svaigu salviju?

  • Savā dārzā :) Man ir vairāki krūmi, tas ir skaists daudzgadīgs augs, siltās ziemās plūcu lapas visu cauru ziemu, jāpakasa tik nost sniegs! Varu Tev saplūkt kādu pušķi, man viņa tiešām ir lielos daudzumos.

  • taa, saprotu,ka Andra ir draugs, bet ko lai dara citi – izlsot šo piedāvājumu – kur lai rauj salviju? 😀

  • Salviju var reizēm nopirkt Stockmann un SKY, kā arī to podiņos tirgo http://www.idille.lv/ gan veikaliņā, gan tirdziņos (piem. Kalnciema ielas tirdziņā).

  • O, es pat samulsu… labprāt paņemtu vienu pušķīti, lai izmēģinātu. Mēs kaut kā neesam ar salviju iesākuši gatavot, bet, lasot Tavu blogu, saprotu, ka pēdējais laiks. Protams, varu meklēt arī veikalos, bet pagatavot kaut ko ar Tavu salviju būtu īpašs pasākums! Tad tikai jāsaprot, kad, kā, kur – es nezinu, vai mūsu ceļi kaut kur ikdienā krustojas? Varbūt nedēļas nogalē jāsatiekas Kalnciemielas tirdziņā – cik saprotu, tu turp dodies regulāri?

  • Kur var nopirkt svaigu salviju? Es izmantoju kaltēto, bet gribas dabūt svaigu :)

  • skat. manu atbildi LigaiKristai pie šī paša raksta

  • Paldies, Krista, par iedvesmu! Labākā ķirbju zupa, ko savā dzīvē esmu nogaršojusi! :-) (Parasti man tās diez ko negaršo, šis ir super labs izņēmums.) Manā zupā tika savārīts riekstu ķirbis, pirmo reizi biju tādu brīnumu iegādājusies, varbūt arī tas deva savu “piešprici”. Salvija bija kaltēta, arī nav ne vainas. Tagad skatos uz tām pankūkām, pārējais ķirbis laikam aizies tur. :-)

  • Paldies par labām receptēm!
    Labprāt padalīšos arī ar savu šī rudens aktualitāti.

    Liek 2-3 miltainus kartupeļus, pavāra 5min, tad īkšķa gala lieluma ingvera sakni,plāni šķēlētu,puskatlu ķirbjus un ūdeni (labāk pašgatavotu buljonu) tik, lai knapi pārsedz ķirbjus, vāra kādas 15 min, sablenderē.tad pievieno pāris glāzes svaigi spiestas burkānu sulas, (var arī taisīt bez sulas),sāli,cukuru,karoti karija,čili piparus. uzvāra visu vēlreiz, tad pusglāzi saldo krējumu vai glāzi kokospienu. pasniedz ar grauzdētām ķirbju sēklām, vidū liekot trikātas siera bubiņu ar papriku,eļļū pašļakstot pa perimetru. siers dod patīkamu,pikantu piesitienu, sēkliņas – struktūras kontrastu.

  • Idillē nopirku pāris podiņus svaigas salvijas kādu mēnesi atpakaļ – vēl braši zaļo uz palodzes! Garšvielas podiņos ir īsts atradums tiem, kam Rīgas dzīvoklī nav dārza. :)

Pievieno savu komentāru