Krāsnī cepti kartupeļi ar rozmarīnu un citronu

Mana versija par klasiskāko piedevu svētku cepetim. Galvenā doma ir kartupeļus pirms apbrūnināšanas krāsnī drusku novārīt, lai tiem krāsnī jāpavada mazāk laika un tos var mierīgi paspēt pabeigt cepeša “atpūšanās” laikā.


Vielas:

kartupeļi
1-2 citroni
pāris svaiga rozmarīna zariņi
sāls
olīveļļa

Gatavot:

Kartupeļus nomizo un sagriež palielos, apmēram vienādos gabalos. Liek vārīties un vāra apmēram 5-7 minūtes – lai nav vēl pilnīgi mīksti. Nokāš un atstāj tik ilgi, kamēr pienāk laiks likt krāsnī. Šitik tālu tos var sagatavot jau no rīta vai kaut iepriekšējā dienā.

Krāsni uzkarsē līdz 200 grādiem (visticamāk tā jau būs karsta, ja no tās tikko izņemts cepetis), cepešpannu iesmērē ar olīveļļu, tajā ieber kartupeļus, pa virsū izkaisa no rozmarīna zariņiem nobraucītas lapiņas un daivās sagrieztus citrona gabalus, iepriekš no tiem virs kartupeļiem izspiežot sulu. Drusku aprasina ar olīveļļu un liek cepties pusstundu vai kamēr tik brūni, cik vēlaties. Beigās var pārkaisīt ar sāli un pipariem, ja šķiet, ka vajag vēl. Galdā var pasniegt ar visiem citrona gabaliem, kas būs skaisti karamelizējušies un, manuprāt, ļoti garšīgi, vai arī tos var izlasīt laukā, ja ir bailes, ka tie varētu kādam viesim (piemēram, bērnam) nepatikt.

(4) komentāri


  • Ļoti interesanti par citrona sulu. Vai kartupeļi sanāk skābeni? Un no kā tie citrona gabaliņi karamelizējas – vai jāliek arī nedaudz cukura?

  • Nē, kartupeļi tā īsteni skābeni nesanāk, jo viņus jau citrona sulā nepeldina. Citrons kopā ar rozmarīnu piedod tādu interesantu noti. Cukurs nav jāliek, ar “karamelizēšanos” es šajā gadījumā domāju tādu kraukšķīgu sacepšanos.

  • es parasti sagriežu tādās plānākās škēlēs un lieku uzreiz uz ar sbviestiņu vai olīveļlu ieziestas pannas cepeškrāsnī (un vēl pa virsu biku) plus rozmarīns un īsi pirms beigā pavelku ārā un uzberu gan piparus, gan sāli.

  • fantastika, kas var notikt ar kartupeļiem. pat konservatīvākajiem no ciemiņiem garšoja!

Pievieno savu komentāru