Tītara cepetis

Cept Ziemsvētkos tītaru ir anglosakšu tradīcija, ko jau gandrīz 10 gadus ar lielu entuziasmu esmu adoptējusi šādu iemeslu dēļ: tas ir garšīgs, liesāks nekā citas tradicionālās cepešu alternatīvas un pabaro lielu cilvēku daudzumu.

Nebīstieties tītara izmēra – uztveriet to kā lielu vistu, kam vienkārši vairāk laika jāpavada krāsnī. Ieteiktu ņemt ne mazāku tītaru par 5 kilo, jo pretējā gadījumā tam kaulu un gaļas proporcija būs pircējam diezgan nelabvēlīga. Viens no galvenajiem satraukuma iemesliem saistībā ar tītaru gatavošanu ir, ka tik cepetis nesanāk par sausu, jo tam taču krāsnī jāpavada pusi dienas! Gluži tā vis nav, ja tītaru iepriekš nomērcē garšvielu zupā. Par šo metodi (angliski: brining) uzzināju no Naidželas Losones (Nigella Lawson) pavārgrāmatas “Nigella Christmas“. Mērcēšanai, kas nav gluži marinēšana bet kaut kas ļoti līdzīgs, ir divi galvenie efekti: tā padara gaļu sulīgu un ievērojami saīsina cepšanas laiku. Noteikti iesaku to izmantot, jo kā saka Naidžela – cik gan sarežģīti ir dienu iepriekš ielikt tītaru spainī, apliet ar ūdeni, piemest klāt sauju garšvielas un kādu apelsīnu? Lielākais triks ir atrast mērcēšanai piemērotu vietu, jo tai jānotiek vēsā temperatūrā (ap +5 grādi) – ja tāda ir ārā, tītaru aizvākotā traukā var izlikt uz balkona vai dārzā, savukārt ja ārā ir spelgonis, jāatrod neapkurināts priekšnams, pagrabs, pieliekamais vai cita līdzīga telpa.

Vielas:

Izķidāts tītars, kam nogriezts kakls un spārnu galiņi
Iesaku ņemt 5 līdz 7,5 kg smagu Latvijā audzētu putnu* (7,5 kg tītars pabaro 10 cilvēkus)

Garšvielu “zupai”:
250 g rupjais jūras sāls vai 125 g parastais smalkais sāls
200 g gaišbrūnais vai baltais cukurs
3 ēdamkarotes melno piparu graudu
2 ēdamkarotes smaržīgo piparu graudu
1 ēdamkarote ķimenes
pāris laurlapas
pāris timiāna zariņi
pāris pētersīļu zariņi
5 krustnagliņas
2 kanēļa mizas gabaliņi
4 anīsa zvaigznītes
2 ēdamkarotes baltās sinepju sēkliņas
1 pirksta garuma ingvera gabals, nemizots, sagriezts rupjās šķēlēs
4 ēdamkarotes kļavu sīrupa
4 ēdamkarotes šķidra medus
2 nelobīti sīpoli, sagriezti 4 daļās
2 apelsīni, sagriezti 4 daļās

auksts ūdens – tik daudz, lai pilnībā nosegtu tītaru

Pildījumam, ja ir vēlēšanās kaut ko ielikt tītaram vēderā:
pāris āboli, nemizoti, sagriezti prāvos gabalos un sajaukti ar ēdamkaroti gaišbrūnā cukura
puse apelsīna

Apsmērēšanai:
75 g sviesta
3 ēdamkarotes kļavu sīrupa

Gatavot:

Sameklējiet piemērotu trauku tītara mērcēšanai – es vienugad lietoju īpaši šim nolūkam tirgū iegūtu 15 l tilpuma plastmasas spaini ar vāku, bet tas pa vasaru saplīsa, tāpēc šogad nopirku DEPO plastmasas kāpostu skābējamo mučeli, kas gan bija lielāka (30 l bija mazākais pieejamais izmērs) un drusku dārgāka nekā es vēlējos, bet piemērotāka pārtikas produktiem un kopumā brīnišķīgi atbilda manam noskatītajam mērķim.

Bļodā saberiet visas mērcējamās zupas sastāvdaļas izņemot apelsīnus un sīpolus, pielejiet aukstu ūdeni un labi samaisiet. Lieciet tītaru noskatītajā traukā, pārlejiet ar garšvielu miksli, piemetiet sīpolus un apelsīnus (no apelsīna gabaliem vispirms iespiežiet sulu pāri tītaram) un pielejiet aukstu ūdeni tā, lai tītars ir nosegts. Visu kārtīgi apmaisiet, izbaudiet jauko skatu:

tītars peld garšvielu zupā

…aizvākojiet trauku un nolieciet vēsā vietā uz apmēram 24 stundām. Piebildīšu, ka tītars kopā ar ūdeni ir makani smags, tāpēc tālredzīgi padomājiet par palīdzību, to pārvietojot uz balkonu vai pagrabu!

2 stundas pirms tītaram jāiet krāsnī, ienesiet to virtuvē – tas nepieciešams, lai gaļu dabūtu istabas temperatūrā un tā nebūtu auksta, lieki atņemot krāsnij siltumu. Stundu pirms laišanās krāsnī ielieciet tītaru izlietnē uz restēm vai uzmanīgi nopozicionējiet to virs caurdura, lai notek garšvielu sulas. Nosusiniet putnu sausu ar papīra dvieli.

Uzkarsējiet krāsni līdz 200 grādiem. Nelielā katliņā izkausējiet sviestu un iemaisiet tur kļavu sīrupu. Sagatavojiet cepešpannu, ko likt zem restēm, un cepeškrāsns restes drusku ieeļļojiet ar eļļā samērcētu papīra dvieļa gabaliņu.

Lieciet nosusināto tītaru uz muguras uz restēm, ja vēlaties to pildīt – ielieciet vēderā ābolus ar cukuru un “aizbāziet” vēdera dobumu ar pusapelsīnu – un sasieniet putna kājas “pie potītes”. Ar pīrāgsmērējamo otiņu rūpīgi viscaur apsmērējiet putnu ar sviesta-kļavu sīrupa maisījumu un lieciet krāsnī!

apsmērēts tītars, gatavs laisties krāsnī

Par cepšanas laiku: šādi sagatavotu (nomērcētu) tītaru atbilstoši svaram jācep:

5,5 kg – 2  stundas 30 minūtes
6,7 kg – 2 stundas 45 minūtes
7,5 kg – 3 stundas
9 kg – 3 stundas 30 minūtes

Kad uz cepešpannas iztek un sāk gruzdēt cukurs un tauki, pielej nedaudz karsta ūdens, lai nepiedeg. Cepšanas vidū tītaru var apklāt ar folijas segu (īpaši spārnus), lai tas neapdeg. Šo segu būtu jāņem nost pusstundu pirms cepšanas beigām, kad būtu labi putnu vēlreiz apsmērēt ar atlikušo sviesta-kļavu sīrupa smēri. Izcepšanās gatavību var pārbaudīt, iegriežot starp kāju un ķermeni – suliņām jābūt caurspīdīgām.

Izceptu tītaru izņem no krāsns un apsedz ar foliju, lai tas pusstundu-stundu atpūšas. Pa to laiku var krāsnī pabeigt cept dārzeņus vai sagatavot citas piedevas. Pirms pasniegšanas tītaru pārvieto uz piemērota servējamā trauka – es lietoju lielu ovālu metāla servējamo paplāti – un griež gabalos, parasti, sākot ar biezām šķēlēm no krūšu daļas.

Es nekad gaļas mērci tītaram klāt netaisu, bet pasniedzu to ar dzērveņu mērci, ko izvāru dienu vai pāris dienas iepriekš.

* Meklējiet brangus Latvijā audzētus tītarus pie zemniekiem Centrāltirgū! Es šogad savējo 7,5-kilogramīgo pirku no saimnieces, kas tirgoja Iecavas pusē audzētus mājlopus un iedeva man vizītkarti, ja gadījumā drošības labad vēlos savlaicīgi pasūtīt vēl kādu tītaru. Uz vizītkartes ir rakstīts: Putni, truši, t. 29147357, Tamāra.

(29) komentāri


  • Krista, šī tītara recepte man nāk kā glābiņš, kas aiztaupīs daudz pūļu un neliederīgu web lapu pārskatīšanu! Vīrs šogad uz Ziemassvētkiem “pieprasīja” tītaru, ko arī apsolīju pagatavot. Un re – dabūju arī recepti! Un zinu, ka būs ideāla, jo esam ar labiem panākumiem izmēģinājuši ne vienu vien šeit atrasto recepti!
    Garsīgus svētkus! :)

  • Kā cilvēks, kurš šo konkrēto tītaru ir ēdis, varu teikt, ka pūles IR tā vērtas. Pilnīga taisnība, ka ar to var pabarot lielu cilvēku pulku. Es pat uzskatu, ka lielāku, nekā Krista raksta, ja vien negrib pārēsties tā, kā mums gadījās :) Pat lielais izēdājs Rolands uzskata, ka tik garšīgs tītars noteikti būtu jācep mazākos daudzumos (kaut arī ēdot par to maz uztraucās, jo cepetis brīnišķīgi iet kopā ar Užavas alu). Manā vērtējumā sulīgs punkts uz i ir dzērveņu mērce, bez tās ne soli, ja tiešām izlemjat ķerties tītaram pie guzas!

  • Paldies par atsauksmi, bet nevaru piekrist, ka garšīgais tītars jācep mazākos daudzumos – gluži otrādi, jo tad nākošajās dienās var mieloties ar pārpalikumiem. Auksta tītara gaļa uz maizītes, vai salātos, ir ļooooti garšīga! Nevajag sev un saviem mīļajiem šādu prieku laupīt :)

  • .
    Paldies par jauko recepti, visu kaut ko esmu gatavojusi, bet veselu tītaru gatavošu pirmo reizi. Patīk, ka apraksts ir ļoti detalizēts un ir sīki aprakstīts gatavošanas “ceļš “, cilvēkam , kurš to darīs pirmo reizi – tas ir ļoti SVARĪGI !

    .

  • Iedvesmojos no šīs receptes. Man tikai jautājums- vai ir iespējamas variācijas- tītara vietā- vista, jo dzīvoju ēkā bez balkona, pieliekamā vai kādas citas vietas, kur tas putns var netraucēti marinēties tajos +5 C? Tāpēc ir doma par vistu peldinātu iekš ledusskapja. Kāds tad varētu būt rezultāts?

  • Zini, man liekas, ka ar vistu tā būtu šaušana ar lielgabalu pa zvirbuļiem, jo mērcēšanas galvenie mērķi ir padarīt gaļu sulīgu, kas citādi būtu sīkstāka un sausa, kā arī saīsināt cepšanās laiku, bet vistas gadījumā šīs problēmas vienkārši nav. Tā ka neredzu lielu jēgu to mērcēt. Turklāt neņemos ieteikt, kā būtu jārēķina mērcēšanas zupas sastāvdaļas šitik atšķirīgiem putniem, kas ievērojami atšķiras ne tikai pēc izmēra un svara, bet gaļas “tekstūras”.

    Ja ikurāt gribi paprovēt mērcēšanu, varbūt uztaisi ābolcūku: http://krista.lv/2010/12/cukas-karbonades-cepetis/ ko gan var satilpināt ledusskapī?

  • Kā ar pīli – vai esi cepusi, kādi ieteikumi? Uz Z-svētkiem iegadījusies muskatpīle no Kalnciema ielas tirdziņa.

  • Paldies:) Man arī šķiet, ka es laikam putna vietā metīšos virsū ābolcūkai:)

  • Aptuveni uz cik litriem ūdens šis garšvielu daudzums ir paredzēts? Vienkārši mans iegādātais tītars ir mazāks, un droši vien arī trauks būs cita izmēra, tā ka gribētus zināt vismaz aptuvenās proporcijas…:)
    Paldies!

  • Saki, lūdzu vai tā 24h mērcēšana ir obligāts priekšnosacījums veiksmīgam galarezultātam, kā ir ar 12h??

  • Oriģinālajā receptē rakstīts apmēram 6 litriem, lai gan es pati taisot nekad neesmu mērījusi, vienkārši pielēju klāt tik daudz, lai nosegtu tītaru. Bet es vienmēr operēju ar 5 līdz 7 kilogramīgiem putniem. Ja Tavējais ir daudz mazāks un arī ūdens apjoms būs ievērojami mazāks, samazini galvenokārt sāli un cukuru.

  • Paldies:) Man arī šķiet, ka es laikam putna vietā metīšos virsū ābolcūkai:)

  • par recepti paldies,dzive medz but gadijumi kad citu pieredze ir taa kas palidz,aiztaupit laiku un pules!
    protams recepti izmantot nemaz netaisos,bija vajadziga tikai informacija,par pashu procesu,taka esu anglijaa tad naksies to pagatavot.
    p.s. gribu vienigi piebilst,shis te ievads:
    “”Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss :)”"
    nu gan ir pilnigs fufelis,diemzhel.pieljauju,ka pat nesapratiisi kapec taa saku,bet japasaka tas ir,cita lieta vai to kads grib dzirdeet!
    kas gribes tas ieklausisies un atbildes sanjems!

  • Paldies, Krista, par Jūsu “garšīgo” blogu!
    Ziemassvētkos beidzot ne tikai lasīju un priecājos, bet arī izmēģināju – tītars iznāca patiešām garšigs (un tās nav tikai manas, bet visu ēdāju domas)!
    Paldies par Jūsu vērtīgo padomu – pirms liet tītaram virū “zupu”, trauku jau novietot atbilstošā vietā, bez šī padoma būtu klājies smagi….
    Vienīgā problēma, kuru tā arī neatrisināju līdz Ziemassvētku vakaram, bija – kas ir anīsa zvaigznītes? Taču Ziemassvētku vecītis bija dzirdējis manu jautājumu un, lai gan ne man, bet kādam citam no mūsu ģimenes bija atnesis dāvanā garšvielas, no kurām viena bija…anīss. Tā kā tagad zinu, kas tas ir un kur to var dabūt!
    Lai Jauki svātki, daudz gardas un laimīgas receptes sastop Jūs Jaunajā gadā! (un no Tamāras kundzes sapratu, ka, lai neradītu problēmas viņas ganāmpulkā, nākošgad Jūs gatavosiet zosi:-)))

  • Jau vairakus gadus pec kartas gatavoju titaru uz Ziemassvetkiem. Sogad Ziemassvetkos gatavoju titaru pec jusu receptes. Visu izgariju tiesi ta ka aprakstits. Putns svera piecus kg., marinadei nekadas izmainas netiku izdarijusi. Cepu 200° gandriz 3h. Titars garsoja lieliski, gala tiesam bija daudz suligaka neka gatavojot ieprieksejos gadus. Bet, aboli titaram vedera bija tadi pusgatavi, varbut ne to skirni panemu? Man bijaveikala pirkti zalie aboli, tie tadi skabaki. Tomer liels paldies par jauko recepti!
    Ka egles zalumu-veselibu, ka egles mirdzumu-milestibu, ka egles gaismu- dzivesprieku! Gaisus un milus svetkus jusu saimei.

  • jebkuru gaļu var uztaisīt sulīgāku, pievienojot marinādei vai “uzlējumam” cukuru. tieši cukurs ir tas, kas dara gaļu sulīgu. bet- visam jābūt ar mēru!

  • Paldies par laba vēlējumiem un prieks, ka recepte noderēja :) Štrunts par āboliem vai ko citu, kas tītaram vēderā, tos jau tur parasti neliek ēšanai, bet gan cepeša garšas uzlabošanai.

  • 30.decembrī nopirkām pie Tamāras tītaru. Bikiņ virs 7 kg. Plāns – pagatavot tītaru čuguna katlā uz UGUNSKURA! Vieta – Vienkoču parks! Iemērcām pēc šīs receptes, vienīgi kļavu sīrupa vietā piešāvām klāt vairāk medu. Nākamā rītā, kā jau pusei LV, arī pie mums nebija elektrības, tādēļ nācās kafij/tējas ūdeni vārīt uz ugunskura, un labi vien bija! Konstatējām nepilnības mūsu pavardā un ar dažām metāla plāksnēm tās novērsām, lai čuguna katls atrastos vienmērīgā karstumā virs ugunskura. Tad ap kādiem 16.00 likām tītaru katlā. Jau pašā sākumā sapratām, ka tītaru nedaudz “jāpaceļ” virs katla dibena, lai nepiedeg. Ideja radās, apskatot tuvējos krūmus – katla dibenā salikām, krusteniski, vairākus mežābeles un ozola zariņus. Tītaru virsū un šķidrumu no marinādes (bez biezumiem) pielējām ūdens vietā. Vāku virsū un uz ugunskura! Tā kā šāda veida aktivitātes mums bija pirmo reizi, nezinājām cik tad ilgi jāgatavo šādā veidā tītars, tāpēc orientējāmies pēc Tamāras teiktā – “…tītars ir jauns, ne ilgāk par 3 stundām.” Apmēram tā arī darījām. Galvenais bija uzturēt nepārtrauktu, vienmērīgu uguni zem katla. Ik pa laikam pavērām vāku, lai pielietu ūdeni. Uzreiz varu patiekt, ka tas ir ļoti apgrūtinoši, it sevišķi ziemā, jo pastiprināti no katla izdalās tvaiki – jābūt uzmanīgiem! Kad likās ka tītars jau bija, pēc mūsu domām, gatavs – sapratām, ka gatavot varējām vismaz kādu stundu mazāk! Bija problēmas dabūt to putnu laukā no katla vienā gabalā – izjuka. Taču visi bija priecīgi par gala rezultātu, jo garšoja tiešām labi. Atlikušo gaļu vēl vakar – 2.janvārī brokastīs – salātos sataisījām!
    Paldies par recepti!

  • Ar šito stāstu Tu noteikti nopelni balvu par oriģinālāko šī bloga receptes interpretāciju 2010. gadā :) (balvu fonds gan šobrīd tukšs, piedod). Paldies, ka padalījies, vēlu Tev un draugiem daudz laimes un iedvesmas jaunajā gadā!

  • Ieliku tikko meerceeties tiitaru!bet neatradu nekur baltaas sinepju seeklinas..izmantoju melnaas.Ceru uz labu gala rezultaatu!

  • Es šodien pēc komandējuma Igaunijā ,ofisā ”atradu” no leišu kolēģiem Ziemassvētku dāvanu-ar DHL atsūtītu marinētu tītaru…Asprātīgi.Tagad meklēju variantus kā pasniegt šo brīnumputnu darba kolēģiem 27.12 tā ,lai šie aiz sajūsmas spiedz…Kādi dārzeņi visvairāk ”piestāv”’tītaram?

  • Paldies par recepti! Izrādās, ka tītaru biju iegādājusies pie tās pašas saimnieces tirgū. Bija gardīgi!

  • Paldies, Krista!
    Tītars iznāca ļoti, ļoti garšīgs.

  • Šeit ir dažas idejas: http://krista.lv/2010/12/idejas-ziemsvetku-galdam/

    vēl viena klasiska piedeva ir saldo kartupeļu biezenis: saldos kartupeļus novāra mīkstus (apm. 15 min) vai izcep krāsnī, nomizo, saspaida biezenī un pievieno drusku sviestu un svaigu apelsīnu sulu.

    Lai izdodas!

  • Man taads jautaajums , vai nebuutu labaak to garshvielu zupu uzvaariit, atdzeseet un tad likt tiitaru, tad taa zupa buutu aromaatiskaaka?

  • Zini šajā gadījumā man liekas ka nē, jo tā nav īsti marināde. “Brining” ir īpaša tehnika, kad šķidruma sastāvdaļas nevāra – tās tāpat izdara savu darbu. Ja izlem riskēt, tad padod ziņu, kā sanāca!

  • Dzivoju Amerika un ka zinams seit bez titara nav iedomajami Thanksgiving Day(Pateicības diena.Izmeginaju so recepti jau tagad-b4 Pateicības dienas, lai butu dross ka sanaks, noteikti nekad nepildu ne vistu, ne titaru), jo asins un viss parejais nejaukais no titara un vistas ieksas sasucas auglos vai pildijuma), lieliska recepte.

  • Krista! Milzīgi liels paldies Tev par ideālo recepti :) Pirmo reizi mūžā izdomāju uz Z-svētkiem pamēģināt izcept veselu tītaru ierasto cepešu un karbonāžu vietā… Nu ko lai saka…. Sanāca ideāls! Visi ēda slavēdami un pat izteica variantu, ka kaut ko tādu varētu ēst vismaz 1x mēnesī, ne tikai 1x gadā :) Es gan mazliet novirzījos no receptes sastāvdaļām, jo nedabūju ne timiānu, ne anīsu un aizmirsu nopirkt ingveru, tā vietā izmantoju ingvera pulveri. Bet vienu zinu noteikti – šī būs mana tītara recepte forever! :) Paldies Tev!

  • o, ja, titars sanaca vienkarsi super , gatavojot pec sis receptes! Paldies!:)

Pievieno savu komentāru