Tabūle (tabbouleh)

Vienkārši un spirdzinoši Tuvo Austumu salāti ar Libānisku izcelsmi, ļoti piemēroti grilballītēm, piknikiem u.c. vasarīgām maltītēm.

Vielas (apmēram 4 personām)
NB! Salātu sastāvdaļu proporcijas ir gaumes jautājums. Oriģināli tie drīzāk ir pētersīļu salāti ar drusku bulgura graudiņiem un tomātu, man savukārt labāk patīk, ka bulgurs ir galvenā sastāvdaļa. Kombinējiet pēc saviem ieskatiem

150 g bulgura graudu (bulgurs ir rupji kapāti kviešu graudi, tos var iegādāties gan Biotēkās, gan pēdējā laikā arī lielos lielveikalos)
pāris tomāti, sarkanie un dzeltenie ja var dabūt (labāk ņemt riktīgi lielus, kuriem mazāk sēklu, bet vairāk “gaļas”)
1-2 nelieli jaunie, baltie sīpoliņi vai 1 neliels sarkanais sīpols
liela bunte pētersīļu (ņemiet tos ar gludām lapiņām, čirkainie te īsti neder)
dažas piparmētru lapiņas (atkal gaumes lieta – īstenās receptes paģēr, ka piparmētra ir gandrīz tikpat daudz kā pētersīļi, vai vismaz 1/3 no pētersīļu apjoma)
1-2 citronu sula
olīveļļa
sāls, pipari

Gatavot:

Bulgura graudus ieber katliņā, aplej ar vārošu ūdeni tā, lai ūdens ir krietni vairāk, uzliek vāku un ļauj pusstundu uzbriest. Tad labi notecina sietā un ber bļodā, kur gatavosiet salātus.

Tomātus sagriež nelielos gabaliņos. Ar nazi sīki sakapā sīpolu un garšaugus – šajā gadījumā neieteiktu lietot nekādus eletriskus smalcinātājus, lai nesanāk zaļa putra. Visu liek bļodā, kur jau priekšā bulgurs, apkaisa ar sāli un pipariem, aplaista ar citrona sulu un olīveļļu, samaisa, pagaršo, piekoriģē garšvielas/eļļu/citronu un liek galdā!

Šī ir pamatrecepte, kam interneta dzīlēs rodamas daudz dažādas versijas, piemēram, ar kapātu svaigu gurķi, kanēli, vēl citām garšvielām. Deivida Lebovica blogā uzgāju ļoti detalizētu un interesantu izklāstu par tabūle recepti un striktiem principiem, kurus es šajā savā receptē esmu pārkāpusi – izlasiet, ja ir interese.

(4) komentāri


  • izklausās ļoti labi, sākumā dzeltenā sastāvdaļa atgādināja mango, pieļauju, ka varētu būtu garšīgi arī ar to.

  • @StockPot diezgan labi tabule ar hummusu, ja majaas nesanaak, var meegjinaat tur!

  • Es bulguru uzbriedinu, jo man patīk, ja graudi ir cietāki. Salātu sastāvdaļas variēju pēc apstākļiem ”kas ir pa rokai”” (salātu lapas, dažādas krāsas paprika, visādi zaļumi vai arī vienkārši -tikai gurķis vai tomāts). Bez citrona gan nekādi neiztikt… Šie salāti bieži ir manā brokastu kārbā un grauda spēks dod sāta sajūtu ilgam laikam! :)
    Novēroju, ka dažādi ražotāji dod atšķirīgus bulgura pagatavošanas veidus – pirms lietošanas skalot/neskalot un vārīt/apliet ar vārošu ūdeni. Būtu interesanti uzzināt, ko Tu, Krista, domā par to?

  • Taisu līdzīgus salātus, bet bulgura vietā lietoju kuskusu. :)

Pievieno savu komentāru