“Kale” kāpostu čipsi

Kale kāposti (izrunā “keil”, latviski neesmu atradusi veiksmīgu tulkojumu) šoruden ienākušies arī Latvijā! Uzturvērtības ziņā tie pārspēj spinātus un Ziemeļamerikā veselīgu dzīvesveidu cienošu gardēžu vidū pirms pāris gadiem ieguva kulta statusu kā jaunais “superfood”.
P1010214

Latvijā audzēti kale kāposti nopērkami ekoveikaliņā “Zaļā govs” Brīvības ielā. Tiem ir dažādas zortes – pie mums esmu manījusi krokotos lillā un tumšzaļos. Tā kā šis augs ir ļoti izturīgs, jācer, ka to varēs nopirkt līdz pat ziemai. Uzturā var lietot gan svaigus (salātos, zaļajos kokteiļos), gan termiski apstrādātus – tvaicētus, sautētus, krāsnī kaltētus, zupās. Receptes nav tālu jāmeklē – ar tām angļu valodā ir pilns internets, ir pat izdotas vairākas īpaši kale veltītas pavārgrāmatas, no kurām viena nosaukta “50 Shades of Kale”!

Man svaigas kale lapas likās pārāk sīkstas, tāpēc mēģināju gatavot čipšus, kurus var gan uzkost savā nodabā, gan pievienot salātiem vai pārkaisīt zupai. Receptei iedvesmu meklēju  Ilzes Lipskas blogā (viņa šos kāpostus audzē pati) un Lucinda Scala Quinn grāmatā “Mad Hungry: feeding men and boys”, ko ieguvu grāmatnīcā LukaBuka (blakus Operas kasēm).

Vielas:

pāris svaigas kale kāpostu lapas – atkarībā no izmēra vajadzēs 4-5

šķipsna sāls, šļuka olīveļļas

Gatavot:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 140 grādiem, pannu izklāj ar cepampapīru.

Kāpostus nomazgā un tiem izplucina centrālo “ribu”, kas ir pārāk sīksta. Lapas saplūkā apmēram vienāda izmēra gabalos, nosusina un ieber lielā bļodā. Pieber šķipsniņu smalkā sāls, pielej olīveļļu un kādu minūti ar pirkstiem labi samasē/saberzē tā, lai vienmērīgi sadalītu eļļu un sāli. Uzber uz sagatavotās pannas un vienmērīgi izlīdzina. Cep 7-10 minūtes vaktējot, lai neapdeg. Rezultāts izskatās apmēram tā:

P1010208

Gatavus grauž tāpat vai pārkaisa zupai, salātiem vai jebkam citam, kam nu liekas piemēroti!

(7) komentāri


Pievieno savu komentāru