Romesco mērce

Klasiska Katalāņu recepte, kurā sapinušās spāņu un arābu kulinārās tradīcijas. Smērējiet to uz maizes, mērciet tajā dārzeņus un krekerus, iemaisiet zupā vai vienkārši ēdiet ar karoti. NB! gatavo mērci ģimene un draugi nokopa tik ātri, ka nepaspēju nobildēt, tāpēc varu piedāvāt tikai foto no gatavošanas procesa…

P1010157

Recepte adaptēta no Barbaras Kafkas enciklopēdijas apjoma grāmatas “Vegetable Love”, paldies grāmatnīcai LukaBuka par šo vērtīgo atklājumu.

Vielas:

2 vidēja izmēra sarkanie pipari
1 liels tomāts – labāk ņemt miltainu vērša sirdi, tam mazāk sēklas un sula
4 nomizotas ķiploka daivas
1 svaigs čili pipars
70 g lobītas mandeles
2 šķēles labas maizes – derēs bagete, ciabatta vai pilngraudu maizīte, rupjā ne
1-2 ēdamkarotes šerija vai sarkanvīna etiķa
50 ml olīveļļa
1 tējkarote paprikas pulveris (bez tā var arī iztikt)
1 tējkarote sāls

Gatavot:

Uzkarsējiet cepeškrāsns grilu. Pannu izklājiet ar cepampapīru. Papriku sagriež uz pusēm, izņem sēklas, ribas un kātiņu. Uz pusēm pārgriež arī tomātu. Čili nomazgā un atstāj veselu. Tad krāmē uz pannas: tomātu ar griezto pusi uz augšu, sarkanos piparus ar griezumu uz leju (zem pipariem paslēpj ķiplokus, tādējādi tie neapdegs, bet smuki izsutināsies mīksti), čili piparu visam pa vidu, kā bildē. Šauj krāsnī iespējami tuvu grilam un cep/grilē, kamēr pipari un paprika smuki apdeguši (čili vajadzētu vienreiz apgriezt uz otriem sāniem) – apmēram 10 minūtes, bet vaktējiet rūpīgi, jo precīzs laiks atkarīgs no jūsu krāsns dabas. Kad gatavs, visus piparus  – arī čili – salieciet bļodā, ko pārvelk ar pārtikas plēvi un atstāj, lai nedaudz atdziest. Tad uzmanīgi noloba mizu, saglabājot bļodā satecējušās suliņas. Čili pipara “iekšas” var atstāt iekšā (lielākam asumam) vai ņemt laukā atbilstoši jūsu gaumei. Nomizo arī tomātus.

Uz sausas pannas lielā karstumā viegli apcep mandeles. Apgrauzdē maizes šķēles. Ļauj visam atdzist līdz istabas temperatūrai.

Pārtikas kombainā/blenderī liek vispirms piparus, sablenderē, tad tomātus, sablenderē. Pievieno riekstus, atkal sablenderē, tad gabalos salauztu maizīti, blenderē tālāk, visubeidzot pievieno pārējās sastāvdaļas un blenderē līdz vēlamajai konsistencei, pa starpu nogaršojot un piekoriģējot sāli, etiķi un piparus, – ļoti smalki vai atstājot rupjāku struktūru. Pasniedz uzreiz! Grāmatā teikts, ka ilgi šo mērci glabāt nav vēlams. No pieredzes varu apliecināt, ka tā nebūs problēma!

Piebilde par sastāvdaļu proporcijām – manuprāt, te ir daudz vietas eksperimentiem, piemēram, atbilstoši pārtikas kombaina/blendera izmēram – es reiz ņēmu tikai 3 sarkanā pipara pusītes, jo visām vienkārši nebija vietas. Var ņemt mazāk maizi, vai mandeles ņemt uz pusi ar lobītiem lazdu riekstu kodoliem. Būs garšīgi visos variantos!

 

(4) komentāri


Pievieno savu komentāru