Saldējums. Uz kociņa

Saldējuma sezona klāt! Meitas mudināta, šogad nopietni pievērsos formātam “uz kociņa”, kas tik ļoti patīk bērniem, un steidzu dalīties ar jums savos atklājumos.
P1020692

Visvienkāršākais ir ņemt svaigus augļus vai ogas, sablenderēt tos ar cukuru, piešaut drusku citrona sulu un liet formītēs! Pēc patikas var pievienot bezpiedevu jogurtu (man patīk grieķu) vai kādu karoti Mascarpones siera krēmīgumam. Versijas, protams, ir bezgalīgas – maisiet kopā visu, kas jums labi garšo, vai meklējiet internetā un pavārgrāmatās sorbetu receptes! Sasaldējiet smūzijus (var pievienot paštaisītu musli) un pasniedziet tos bērniem brokastīs! Pieaugušo variantam var pielikt klāt arī nedaudz alkohola – kādu liķieri vai visparastāko šņabi – kas saldējumu padarīs “mīkstāku”.  Jārēķinās, ka rezultāts vēlaizvien būs samērā kraukšķīgs, t.i. ar zobiem jutīsiet lielākus vai mazākus ledus gabaliņus, jo izpaliek maisīšana, kas kristālus sasmalcina. Jebkurā gadījumā tas būs nesalīdzināmi garšīgāks un lētāks par rūpnieciski ražotajiem saldētajiem cukurūdeņiem vai SLI (saldējumam līdzīgajiem izstrādājumiem).

Divas manas mīļākās receptes, ko nesen taisīju LTV raidījumam “Četras istabas”, ir zemeņu un mango. Zemenes sagriež gabalos, pārkaisa ar cukuru pēc garšas, pielej citrona sulu, samaisa un atstāj kādu pusstundu nostāvēties, lai izdalās sulas. Tādējādi tās varēs labāk sablenderēt, nelejot klāt ūdeni vai citu šķidrumu – zemenēs jau tā ir ļoti daudz ūdens, to tiešām nevajag papildus liet klāt. Kad sasulojušās, sablenderē, atdzesē ledusskapī un lej formiņās. Mango nomizo, sagriež gabaliņos un sablenderē ar nedaudz cukura sīrupa un citrona sulas. Atdzesē un lej formiņās. Atdzesēšana ir svarīga, bet ne kritiska – ja masa, kas nonāk saldētavā, ja ir gana auksta (nevis istabas temperatūrā), tad sasalšana notiks ātrāk un saldējumam būs maigāka konsistence. Esmu saldējusi arī vienkārši svaigi spiestu sarkano apelsīnu sulu, kurā noslīcināju dažas odziņas un banānu šķēlītes, lai būtu skaisti. Re kur viens vecāks bloga ieraksts, kur ir apkopotas visas manas saldējumu un sorbetu receptes.

Svarīga sastāvadaļa šajā procesā ir formītes, un ar tām Latvijā ir švaki – daži veikali, kuros iegriezos, vispār neko nevarēja piedāvāt, citos “tikko izbeigušās, nezinām vai un un kad būs vēl”, un tās pāris, ko man gadījās nopirkt, nebija baigi parocīgas. Konkrēti, no plastmasas formītēm, ko pirku RITO, saldējumu ir ļoti grūti dabūt laukā, arī turot zem karsta ūdens. Vienreiz izrāvu laukā kociņu, citreiz to gandrīz nolauzu. Silikona formītes, ko pirku Elkorā, nav ērtas, jo masa/sula saldētavā stāv vaļēja un to ir risks procesā apgāzt/izgāzt. Gemoss pārsteidzošā kārtā šai jomā piedāvā pilnīgus krāmus, ko nav vērts pat pieminēt.

augšā silikona formītes no Elkor, apakšā plastmasas formītes no RITO

augšā silikona formītes no Elkor, apakšā plastmasas formītes no RITO

Vislabākās man likās ZOKU firmas silikona formītes vidējā izmērā (modelis ZK116), ko pasūtīju Amazonē (es maksāju 18 GBP+ sūtīšana, nez kāpēc tagad cena pieaugusi. varbūt e-Bay var atrast lētāk). ZOKU izvēlējos, kad izlasīju šo neticami izsmeļošo recenziju par starptautiskā tirgus piedāvājumu. Superērti lietot, mazgāt u.c. – iesaku pirkt pašiem un dāvināt citiem :)

ZOKU formītes (silikona, ar plastmasas statīvu) un tur saldēts mango un zemeņu sorbets

ZOKU formītes (silikona, ar plastmasas statīvu) un tur saldēts mango un zemeņu sorbets

Šodien plkst. 18.50 gaisā iet LTV dzīvesstila raidījums Četras istabas, kas četras stundas filmēja, kā es taisu trīs dažādus saldējumus un Elza man palīdz. Re, kas mums sanāca:

Un lūk recepte vienam no maniem mīļākajiem (arī vienkāršākajiem) saldējumiem – Melleņu laima kokospiena, ko todien taisīju!

 

(11) komentāri


Pievieno savu komentāru