Svaigu tomātu mērce

Šo vienkāršo un gardo mērci vislabāk gatavot, kad tomātu sezona ir pilnbriedā. Vegāni recepti var viegli pielāgot savām vajadzībām, izmetot no tās piena produktus.

P1030294

Vielas 2-4 porcijām

tomāti – sarkani vai/un dzelteni, vislabāk ņemiet lielus, ar maz sēklām un plānu mizu, piemēram, vērša sirdis. rēķinu aptuveni 1 lielu vai 2 vidējus tomātus uz ēdāju

pāris ķiploku daivas

nedaudz olīveļļas un sviesta cepšanai

sāls, pipari, zaļumi (labi derēs svaigs baziliks, pētersīļi, kaltēta raudene)

aizdaram un krēmīgumam – apmēram 100 ml saldā krējuma vai pāris kazas siera lodītes, kas dabonamas veikalos, eļļā, burkā

pasniegšanai – makaroni pēc jūsu izvēles

Gatavot:

Tomātiem vēlams novilkt mizu – atzīšos, ka pati vienmēr to nedaru un arī jūs nespiežu, bet tā ir labāk. To dara tā: tomātus vienā pusē krusteniski iegriež, ieliek lielā bļodā un aplej ar verdošu ūdeni. Pēc piecām minūtēm ūdeni nolej un uzlej virsū aukstu. Tad ķeksē tomātus laukā un mizu būs pavisam viegli atdalīt. Sakapā tos nelielos gabalos, izmetot cietos vidučus.

Nomizo arī ķiplokus (to visērtāk izdarīt, uz ķiploka spēcīgi uzspiežot ar platu nazi, tad miza atdalās pati) un sagriež plānās šķēlītēs.

Pannā uzkarsē šļuku olīveļļas, pievieno piciņu sviesta, kad tas izkusis, pieliek ķiploku šķēlītes un īsu brīdi maisot pasautē. Vaktējiet, lai ķiploki neapbrūnē – tad tie iegūs rūgtenu garšu, ko izplatīs caur visu mērci. Tad liek klāt tomātus, labi samaisa, pievieno sāli, piparus un raudeni, atkal samaisa un sautē uz vidējas liesmas, ik pa brīdim apmaisot, līdz tomāti gandrīz izjukuši un šķidrums daļēji iztvaikojis – apmēram 10 minūtes. Pa to laiku uzvāra makaronus. Beigās pievieno svaigos garšaugus un pielej saldo krējumu vai siera bumbiņas, uzsilda, labi samaisa un gatavs!

Novārītos makaronus var ielikt mērces pannā un visu kopā izcilāt, var arī mērci pārliet makaroniem katrai porcijai – kā jums labāk patīk.

(0) komentāri


  • Pievieno savu komentāru

Pievieno savu komentāru