Vaniļas mērce

Draudzene aicināja ciemos uz vakariņām un palūdza kā kulināro kontribūciju atnest vaniļas mērci, ar ko pasniegt debesmannā. Neatcerējos, kad pēdējo reizi to biju taisījusi, bet zināju, kur meklēt recepti – latviešu virtuves klasiķes Ņinas Masiļūnes “Lielajā pavārgrāmatā”. Piedāvāju jums drusku izmainītu versiju ar īstu vaniļas pāksti un samazinātu cukura daudzumu.

P1030446

Vielas apmēram 8 porcijām. šo recepti viegli samazināt uz pusi:

1 l pilnpiena
6 olu dzeltenumi
150 g cukura
puse vai ceturtdaļa vaniļas pāksts, atkarīgs no izmēra. veikalā “Grauda Spēks” nesen nopirku burvīgas Madagaskaras vaniļas pākstis, kas ir tik lielas un leknas, ka ar ceturtdaļu pilnīgi pietika

Gatavot:

Pienu uzkarsē (nevāra) kopā ar vaniļas pāksti, no kuras izskrāpē sēkliņas, ko arī pievieno pienam. Atstāj drusku atdzist, ļaujot pienam uzsūkt vaniļas garšu.

Olu dzeltenumus labi saputo ar cukuru tā, lai gaiši un pūkaini. Tiem lēnām pielej nedaudz padzisušā piena, labi samaisa, tad atšķaidīto dzeltenumu masu lej klāt pienam katlā un karsē uz vismazākās liesmiņas, visu laiku maisot ar koka karoti, līdz nedaudz sabiezē. Jāuzmanās, lai olas nesavārās čokurā – karsēšanas laiks ir tikai 5-10 minūtes. Atdzesē un tur ledusskapī, pasniedz aukstu. Pirms pasniegšanas izķeksē laukā vaniļas pāksts gabalus.

(3) komentāri


  • Mm, cik kārdinoši izskatās. Pirmo reizi gan redzu, ka debesmannā var pasniegt ar vaniļas mērci. Parasti ēdam ar pienu. Vai šeit ir domātas klasiskais debesmannā (piemēram tāds garšīgais, par kādu S. Kalniete raksta savā grāmatā)?

  • Jā, es arī bērnībā debesmannā vienmēr ēdu ar pienu :) Vaniļas mērce ir jauka ekstra – supergaršīgi un skaisti, kad, piemēram, šo it kā necilo desertu gribi pasniegt draugiem greznu vakariņu noslēgumā. Var ēst ar jebkuru debesmannā, ka tik rozā – esmu taisījusi zemeņu (no saldētām ogām ziemā), vai skābenu brūkleņu vai dzērveņu. Man arī ir recepte: http://krista.lv/2010/05/debesmanna/, Sandrai Kalnietei droši vien līdzīga

  • Vaniļas mērču un līdzīga tipa izstrādājumu maisīšanai vislabākā ir putojamā slotiņa ar saplacinātu spirāli (šāda tipa http://www.hansapost.lv/pl/fiskars-putojama-slotina-functional-form-fiskars/900242547) – var kārtīgi izmaisīt gar katla apakšējo malu, kur parasti veidojas kunkuļi, kā arī viegli uzkult masu un padarīt to vienmērīgāku. Ar karoti man vienmēr kāda vieta paliek neizmaisīta :)

Pievieno savu komentāru