Baraviku zupa

Pēdējais laiks iztīrīt saldētavu no ziemas krājumiem! No saceptajām sēnēm parasti taisu mērci vai risotto, bet vakar izvārīju šādu supergardu, krēmīgu zupu. Ja mājās ir sēnes un labs buljons, pusstundas laikā jums būs supergarda zupa.

P1030972

Piedodiet, ka apjomi ir tik aptuveni, bet zupai sastāvdaļas grūti nomērīt. Ņemiet to, kas ir mājās un lieciet kopā tādās proporcijās, kā pašiem liekas forši un labi garšo.

Vielas:

baravikas (vai gailenes), atbilstoši gadalaikam – svaigas vai saldētas
sīpols, 1-2 puravu kāti (baltā daļa), pāris selerijas stibas
apmēram 100 ml baltvīna vai sausā vermuta (bez tā var arī iztikt)
sauja sarkanās lēcas
apmēram pusotra litra laba liellopa vai vistas buljona, vēlams ne no kubiņiem
pāris karotes saldā vai skābā krējuma
sāls, pipari, pēc vēlēšanās zaļumi (labi derēs pētersīļi vai dilles)
olīveļļa un sviests sautēšanai

Gatavot:

Sīpolu, puravu un selerijas kātus notīra, sakapā un pannā sakarsētā olīveļļā ar sviestu sasautē mīkstus. Beigās pielej vīnu vai vermutu un sautē, līdz alkohols iztvaikojis, bet atstājis garšu. Liek katlā, turpat ieliek sēnes, pielej buljonu, uzvāra un ļauj virt uz mazas liesmiņas kādas 15 minūtes. Tad pieber noskalotas lēcas (tās zupai dos krēmīgumu) un vāra vēl 5-10 minūtes. Pagaršo un pievieno sāli un piparus (vislabāk svaigi maltus baltos) pēc vajdzības. Nedaudz atdzesē, pieliek krējumu un sablenderē.

Es pataupīju nedaudz sēņu un tās uz pannas sacepu kraukšķīgas, lai ieliktu zupā tieši pirms pasniegšanas – tas ir gan smuki, gan garšīgi, bet nav obligāti nepieciešami.

(2) komentāri


Pievieno savu komentāru