Hot cross buns jeb brīvdienu brokastu bulciņas

Tradīcija Lielajā piektdienā cept bagātinātas rauga mīklas bulciņas ar rozīnēm iekšā un krustu virsū nāk no Anglijas. Šogad Lieldienās izprovēju pāris receptes un izveidoju mashup (kombināciju) no Džeimija un Naidželas versijām. Ļoti ērti ir iejaukt mīklu vakarā, likt lēni rūgt pa nakti ledusskapī un cept nākošajā rītā brokastīs. Lai izmēģinātu, negaidiet Lieldienas, tikai kārtējo nedēļas nogali!

IMG_0335

Vielas:

200 ml piens, 100 ml ūdens
55 g sviests
50 g gaišbrūnais cukurs
1 tējkarote sāls
1/2 paciņa (divarpus tējkarotes) sausais Rīgas raugs
1 ola
500 g milti (es ņemu “Grauda Spēks” smalki maltos kviešu pilngraudu, vai parastos kviešu kombinācijā ar apmēram 100 g speltas kviešu)
garšas vielas: pa naža galam pūderingvera, kardamona, muskatrieksta, kanēļa
maza sauja vai apmēram 50 g rozīnes

apsmērēšanai: sakulta ola

krustiņam: baltie kviešu milti un ūdens tādās proporcijās, lai sanāktu pašķidra mīkla, nu apmēram 3 ēdamkarotes milti + 2 ēdamkarotes ūdens. var arī krustiņu zīmēt ar cukura glazūru pēc izcepšanās (pāris ēdamkarotes pūdercukura sajauc ar mazuliet ūdens vai citrona sulu)

Gatavot:

Rozīnes ieliek mērcēties siltā ūdenī vai apelsīnu sulā. Pienu ar ūdeni uzsilda karstus (nevāra), ieliek tur iekšā sviestu un cukuru, lai izkūst. Atstāj atdzist līdz remdenai temperatūrai, kamēr sviests un cukurs gandrīz izkusuši

Bļodā iesijā miltus kopā ar garšvielām, pievieno olu, atdzisušo pienu ar sviestu un cukuru, visu labi samīca ar rokām vai mikserī ar mīklas āķi. Beigās pievieno nosusinātas rozīnes, atkal samīca, un liek bļodā uzrūgt – vai nu siltā vietā stundu, vai ledusskapī pa nakti (apklātu ar plēvi).

Ja mīkla bijusi ledusskapī, to jāizņem laicīgi un kādu stundu jāļauj pastāvēt istabas temperatūrā.

Uzrūgušo mīklu vēlreiz ātri samīca un izveido garu “desu”, ko sadala mazākos, vienādos gabaliņos – ērti ir vienkārši dalīt uz pusēm, tad katru gabalu atkal uz pusēm, un tā, līdz jums ir 12-16 vienādi mīklas kancīši, no kuriem saviļājiet apaļas bulciņas. Kārtojiet tās vienu otrai blakus un pannas, kas izklāta ar cepampapīru, bet ne cieši kopā, jo tās vēl uzrūgs un paliks lielākas. Ļaujiet tām uzrūgt vēl pusstundu. Pa to laiku uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Pirms laišanas krāsnī bulciņas jāapsmērē ar sakultu olu un jāuzzīmē krustiņi: mazā bļodiņā samaisiet baltos miltus ar ūdeni tā, lai veidojas vidēji šķidra putra, ko ievietojiet konditorejas tūtā ar galā izgrieztu nelielu caurumiņu (es lietoju vienreizējās plastmasas tūtas, ko pērku Gemosā) un uzspiežiet katrai bulciņai virsū krustu. Lieciet krāsnī un cepiet 20 minūtes, kamēr maizītes jauki gaišbrūnas. Ja gribiet bulciņām vilkt krustus ar glazūru, jāsagaida, kad tās nāks laukā no krāsns un atdzisīs.

Priecīgas Lieldienas!

Lūk abas receptes, kas bija mani oriģinālie iedvesmas avoti: Jamie Oliver un Nigella Lawson.

(1) komentāri


Pievieno savu komentāru