Hot cross buns jeb brīvdienu brokastu bulciņas

Tradīcija Lielajā piektdienā cept bagātinātas rauga mīklas bulciņas ar rozīnēm iekšā un krustu virsū nāk no Anglijas. Šogad Lieldienās izprovēju pāris receptes un izveidoju mashup (kombināciju) no Džeimija un Naidželas versijām. Ļoti ērti ir iejaukt mīklu vakarā, likt lēni rūgt pa nakti ledusskapī un cept nākošajā rītā brokastīs. Lai izmēģinātu, negaidiet Lieldienas, tikai kārtējo nedēļas nogali!

IMG_0335

Vielas:

200 ml piens, 100 ml ūdens
55 g sviests
50 g gaišbrūnais cukurs
1 tējkarote sāls
1 paciņa (14 g) šķīstošais raugs
1 olas dzeltenums (vai vesela ola, ja jūsu ģimenē nav problēmas ar alerģiju pret olas baltumu)
455 g milti (es ņemu “Grauda Spēks” smalki maltos kviešu pilngraudu)
pustējkarote kanēlis
pustējkarote ingvera pulvera
naža gals svaigi malta muskatrieksta
divas kardamona pākstis
1 krustnagliņa
50 g rozīnes

apsmērēšanai: tējkarote medus, kas atšķaidīta ar pustējkaroti silta ūdens

krustiņam: 3 ēdamkarotes baltie kviešu milti, 2 ēdamkarotes ūdens

Gatavot:

Rozīnes ieliek mērcēties siltā ūdenī. Pienu ar ūdeni uzsilda karstus (nevāra), ieliek tur iekšā sviestu, lai izkūst, un pieliek kardamonu un krustnagliņas. Atstāj ievilkties un atdzist līdz remdenai temperatūrai.

Bļodā iesijā miltus kopā ar sausajām garšvielām, pievieno olas dzeltenumu, atdzisušo pienu ar sviestu (krustnagliņu un kardamona pākstis izķeksē laukā un izmet), visu labi samīca ar rokām vai mikserī ar mīklas āķi. Beigās pievieno nosusinātas rozīnes, atkal samīca, un liek ieeļļotā bļodā uzrūgt – vai nu siltā vietā stundu, vai ledusskapī pa nakti (apklātu ar plēvi).

Ja mīkla bijusi ledusskapī, to jāizņem laicīgi un kādu stundu jāļauj pastāvēt istabas temperatūrā.

Uzrūgušo mīklu vēlreiz ātri samīca un izveido garu “desu”, ko sadala mazākos, vienādos gabaliņos – ērti ir vienkārši dalīt uz pusēm, tad katru gabalu atkal uz pusēm, un tā, līdz jums ir 12-16 vienādi mīklas kancīši, no kuriem saviļājiet apaļas bulciņas. Kārtojiet tās vienu otrai blakus un pannas, kas izklāta ar cepampapīru, bet ne cieši kopā, jo tās vēl uzrūgs un paliks lielākas. Beigās ar nazi iespiežiet tajās krustiņu un ļaujiet, lai rūgst vēl pusstundu. Pa to laiku uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

Pirms laišanas krāsnī jāuzzīmē krustiņi: mazā bļodiņā samaisiet baltos miltus ar ūdeni tā, lai veidojas vidēji šķidra putra, ko ievietojiet konditorejas tūtā ar galā izgrieztu nelielu caurumiņu (es lietoju vienreizējās plastmasas tūtas, ko pērku Gemosā) un uzspiežiet katrai bulciņai virsū krustu. Lieciet krāsnī un cepiet 15 minūtes, kamēr maizītes jauki gaišbrūnas. Vēl karstas apsmērējiet ar medusūdeni, lai tās paliek smuki spīdīgas.

Lūk abas receptes, kas bija mani oriģinālie iedvesmas avoti: Jamie Oliver un Nigella Lawson.

(1) komentāri


Pievieno savu komentāru