Ēdiena daba, 4. sērija: Hailanderi

Liellopa gaļa ir Latvijas gardēžiem sāpīgs temats – mums nav šo dzīvnieku audzēšanas tradīciju, tāpēc labu steiku galvenokārt ēdam ārzemēs vai importētu. Bet lietas mainās uz labu, un man par to bija iespēja pārliecināties bioloģiskajā zemnieku saimniecībā “Rūķīši”.

Foto: Kaspars Teilāns

Foto: Kaspars Teilāns

“Rūķīšu” saimnieks Anrijs ar kovbojmeitenēm gana lielu Hailanderu šķirnes gaļas liellopu baru. Tiem ir bieza, rūsgana villa un pinkaini mati, kas sakrituši pāri acīm kā sen frizieri neredzējis “ponijs”. Iespaidīgie dzīvnieki ar lielajiem ragiem visu gadu ganās brīvā dabā, ēd zāli un desertā uzkož placinātus graudus, speciāli audzētus saimnieka laukos. Gaļas lopu liktenis nozīmē, ka reiz tiem jātop par gaļu, un bija aizkustinoši klausīties, ar kādu cieņu par viņu labsajūtu dzīves pēdējos brīžos runā saimnieks. Mēs arī pagaršojām Hailanderu burgerus, ko Anrijs mums uzcepa – tie bija ļoti sulīgi un gardi, – un svaigi gatavotas desiņas, ko viņš ražo savā nelielajā pārstrādes uzņēmumā.

Steiks ar krāsnī ceptu kartupeli. Foto: Kaspars Teilāns

Steiks ar krāsnī ceptu kartupeli. Foto: Kaspars Teilāns

Bet liellopa gaļas kronis ir steiks, un Ingmāra virtuvē es baudīju vienu no labākajiem, ko mūžā esmu ēdusi! Pilnīgs kulinārais orgasms, turklāt Ingmārs tam nebija pievienojis neko, arī ne sāli un piparus. Gaļa bija no 2-gadīga bullīša, gandrīz mēnesi nogatavināta. Perfekta. Pēc filmēšanas izlūdzos Ingmāra palīgus, lai ietin man divu steiku šķēli līdzi, ko nākamās dienas vakarā uzcepu vīram vakariņās. Kaifojām abi.

Jūs droši vien interesē, kur šo burvīgo bioloģisko gaļu var nopirkt. Lielveikalos nemeklējiet, bet “Rūķīši” to piegādā arī Rīgā (skatīt mājaslapu un kontaktus). Raidījums, kā parasti, svētdienās 9.10 no rīta vai vēlāk jebkurā laikā TVPlay.

(0) komentāri


  • Pievieno savu komentāru

Pievieno savu komentāru