Trīs vasarīgas mērces/dipi

P1060084

Nesen draudzene palūdza uz ballīti atnest nevis kūkas vai macarons, bet mērces, ko ēst ar sagrieztiem dārzeņiem vai smērēt uz krekeriem.

Taisīju tās pēc atmiņas no nesen Jordānijas ceļojuma laikā baudītās kulinārās meistarklases un pieejamajām sastāvdaļām, neko nemērot, tikai pagaršojot. Aicinu jūs darīt tāpat! Burvīgi piestāv vasarai un var ēst ar jebko, ko vien var pamērcēt.  Kad pietrūkst, ko pamērcēt, vienkārši lieciet uz šķīvja un ēdiet ar karoti!

Gurķu-jogurta-gandrīz-tzaziki (tzaziki ir grieķu mērcīte, es to latviski uzprišināju, pievienojot dilles un mārrutkus)

Vielas:
svaigi gurķi, vislabāk nelieli un stingri, bez ūdeņainām sēklām
1-2 jaunā ķiploka daivas
grieķu jogurts (es lietoju “Kāruma” grieķu jogurtu, kas krēmīgāks kā citi)
citrona sula
olīveļļa
mārrutki
svaigas dilles, dīgsti, piparmētru lapas un/vai citi zaļumi pēc izvēles
sāls, pipari

Gatavot:
Gurķus nomizo, sarīvē uz rupjās rīves, liek bļodā un apkaisa ar šķipsnu sāls. Sajauc un atstāj mierā, kamēr kapājiet dilles un dīgstus (smalki) un rīvējiet ķiploku. Pa šo laiku no gurķiem izdalīsies ūdens, ko būtu labi nospiest un noliet – lai mērce nav pārāk šķidra. Tad sajauc kopā visas sastāvdaļas, citrona sulu un mārrutkus sākumā pievienojot mazāk, pagaršojot un tad piekoriģējot asumu. Beigās var pārkaisīt ar zaļumiem, lai skaisti!


Hummus 
(turku zirņu biezenis, raksturīgs Tuvo Austrumu virtuvei)

 

Vielas:
dzeltenie turku zirņi (angliski chick peas) – kaltēti vai no bundžas
tahini (gaišā sezama sēklu pasta, nopērkama labos lielveikalos. nav obligāta šai receptei)
1-2 jaunā ķiploka daivas
citrona sula
olīveļļa
sāls, pipari
pāris karotes grieķu jogurta krēmīgumam ja liekas, ka nepieciešams
sumaks (sumac) – garšviela pārkaisīšanai, ja var dabūt. nav obligāts šai receptei

Gatavot:
Ja lietojiet kaltētos zirņus, tos iepriekšējā vakarā ir jāiemērc, tad jānoskalo un uz lēnas uguns jāvāra, līdz tie pavisam mīksti – stundu vai pusotras. Sāli vārot klāt neliek. Vārīšanas vidū es parasti kādu karoti ar zirņiem izķeksēju laukā un pataupu, ko vēlāk uzlikt virsū noformēšanai. Bundžas zirņus vienkārši noskalo.

Zirņus liek blenderī un sablenderē ar sarīvētu ķiploku, drusku citrona sulas, olīveļļas šļuku, sāli un pipariem. Pievieno ēdamkaroti vai pāris tahini, atkal sablenderē. Pārbauda konsistenci un krēmīgumam var vēl pievienot eļļu un/vai pāris karotes grieķu jogurta. Nogaršo un sakoriģē garšas – varbūt prasās vēl citrona sula vai olīveļļa. Pasniedz, pārlaistītu ar olīveļļu un pārkaisītu ar sumaku un dažiem sataupītiem veseliem zirņiem.


Moutabal
 (baklažānu smēre, raksturīga Tuvo Austrumu virtuvei)

Vielas:

pāris violetie baklažāni (labāk ņemt mazākus, tie nebūs rūgti)
pāris ēdamkarotes tahini (bez tās var arī iztikt. tad nebūs moutabal bet baba ganoush
pāris ēdamkarotes grieķu jogurta
1-2 sarīvētas jaunā ķiploka daivas
citrona sula
olīveļļa
sāls, pipari
dekorēšanai – kinzas lapiņas un/vai granātābola sēklas, ja ir pie rokas

Gatavot:

Baklažānu pāris vietās ar asu nazi sadursta, lai cepoties neuzsprāgst. Tad vai nu grilē vidējā karstumā, apgrozot, līdz “sabrūk”, vai cep cepeškrāsnī līdz līdzīgam rezultātam. Doma ir panākt, ka vidus ir mīksts. Ja jums ir pieejams gāzes deglis vai grils ar liesmu, jo labāk – tad baklažānu var likt tieši liesmā un cepot iedvest tam dūmu garšu. Kad baklažāni gatavi, uzmanīgi noloba apdegušo miziņu: to var darīt ar pirkstiem, vai arī pārgriezt gareniski uz pusēm un izkasīt iekšas ar karoti.

Mīkstumu liek blenderī, pievieno pārējās sastāvdaļas (sākumā uzmanīgi ar apjomiem), sablenderē, pagaršo un piekoriģē garšas vielas. Pasniedz dziļā šķīvī vai bļodiņā un ja ir vēlēšanās, pārber ar kinzas lapiņām un granātābola sēklām.

(1) komentāri


Pievieno savu komentāru