PPPP… jeb kad izsalkušais kļūst dusmīgs

Paviršs, Pārspīlēti dekorēts ēdiens, Pārāk augstas cenas, Pārlieku stilīgs interjers… izklausās pazīstami? Nē, mēs neesam Rīgā. Šoreiz Cēsīs, konkrēti – Izsalkušajā Jānī.

Uz Izsalkušo Jāni piektdienas pēcpusdienā festivāla LAMPA laikā devos ar lielām cerībām, jo biju dzirdējusi labas atsauksmes no draugiem sociālajos tīklos. Sekoja tik liela vilšanās, ka iesvēla dusmas uzrakstīt. Ja nu kāds, kam ir sakars ar šo iestādījumu izlasa un pārdomā ēdienkarti un attieksmi…

Es pasūtīju Tom Yum – tradicionālu taizemiešu zupu. Dabūju siltu sojas mērci ar ingvera un konservēta bambusa skaidiņām, kurā peldēja pelmenis. Pelmenis bija garšīgs, bet zupai nebija nekāda sakara ar Tom Yum, Taizemi vai ko citu. Kad par to ieminējos viesmīlei, viņa mulsi attrauca, ka tā, lūk, ir versija par Tom Yum. Piedodiet – ja jūs pasniedziet boršču, lūdzu nemēģiniet man skaidrot, ka tā ir versija par frikadeļu zupu. Arī Cēsīs dzīvo cilvēki, kas kādreiz dzīvē ir provējuši īstu Tom Yum, vienalga, Taizemē, vai Stock Potā. Šīs zupas recepti ir viegli uzgūglēt, vai uzprasīt Mārtiņam Sirmajam, kas nesen Taizemē filmēja “Kulta ēdienus”.

Mani laša salāti bija nesaprotamas konsistences, toties dekorēti no sirds: putaini krēmīgā zupā/mērcē slīkstošais lasis, ar ko iepriekš veiktas nesaprotamas darbības (kapāts? malts?) bija apkaisīts ar visa veida zaļumiem, puķu ziedlapiņām, negatavām lācenēm un vēl laikam rupjmaizes rīvmaizi. Pa vidu visam vīdēja vārīta paipalu ola. Skats šausmīgs, garša – dīvaina, sajūta konkrēti, kā to izteica viens no manis pērnā gada nogalē intervētajiem Michelin pavāriem “šefpavārs nav virtuvē“.

Svaigie makaroni tiešām bija svaigi – tos taisīja mūsu acu priekšā – bet rezultāts bija bēdīgi pelēks. Nesapratu, kāpēc jātērē laiks katru porciju pastas gatavojot uz pieprasījumu, ja daudz vienkāršāk ir lielāku daudzumu makaronu sagatavot iepriekš, turklāt tos drusku apkaltēt, kā to dara itāļu restorānos Itālijā. Ieteiktu arī pastas mīklai pievienot olas, lai tā sanāk skaisti dzeltena. Vai varbūt nemāžoties ar svaigiem makaroniem, ja neprotiet tos lāga pagatavot, bet iztikt ar kaltētajiem, kas ir gana labi?

Draudzene, kas todien turp vēlāk aizveda paēst grupu ļaužu, man vakarā teica “cik negaršīgi! samudrīts ēdiens!”.  Cita draudzene, pamanījusi Tviterī, ka esmu bijusi pie Izsalkušā Jāņa, apvaicājās manu viedokli un vēlāk izpauda savējo, ko citēju pilnībā ar viņas atļauju: “Biju tur 3x un nesperu vairs kāju principā – manā pieredzē visas reizes bija drausmīgas gan apkalpošanā, gan ēdiena kvalitātē. Atklāšanai vēl piedevu neveiklību, otrajā reizē vnk nespēju noticēt tam, ko redzu, tāpēc aizgāju trešoreiz – mums iedeva pēc puvušas gaļas smirdošu steiku un, kad palūdzām nomainīt, atnesa pie galda jēlas gaļas gabalu plastmasas maisā, uz kura bija rakstīts, ka derīguma termiņš nav beidzies un teica, ka mēs laikam labu gaļu neesot ēduši… kaut ko tik traku savā pieredzē nebiju piedzīvojusi :)”.

Godātie pavāri un restorānu īpašnieki: gan laukos, gan galvaspilsētā klienti ir pelnījuši par savu naudu saņemt labu ēdienu. Viņi zin, kādas sastāvdaļas ir Cēzara salātos un kādas Tom Yum zupā. Nenovērtējiet savus klientus par zemu un nolieciet virtuvē šefpavāru, kas prot ēdienu ne tikai dekorēt, bet arī gatavot!

(20) komentāri


  • Es laimīgā kārtā aprobežojos ar Tom Yum. Sajūtas identiskas.

  • Ak, no šī raksta uzzinaju, ka manā pilsētā ir dabūjama TomYum….tagad baidos provēt….

  • Lielākā daļa lietu, kuras cilvēks vērtē ir subjektīvas… Un kur ir Jūsu restorāns Krista? Tā vieta ar gaumīgo interjeru, gardajiem un izsmalcinātajiem dieniem un draudzīgajām cenām? Tie kas paši nevar, parasti kļūst par kritiķiem!

  • Paldies Krista par drosmi to uzrakstīt publiski. Esmu bijusī Rīdziniece, kura dzīvo Cēsīs un reizes čertas esmu devusi iesp
    ēju šim restorānam sevi pierādīt.Nekā personīga, bet patiešām visas maltītes bija smaga vilšanās. UN tā domāja arī mana kompānijas biedri.

  • Arī es biju vīlusies,cik izsalkusi iegāju,tik izsalkusi izgāju. . Un tā zupa,piedodiet,smirdēja pēc kūts…

  • Sen jau gribēju uzrakstīt par šo iestādi /viņu nevar nosaukt par restorānu/. Nesaprotu kā viņi tur vēl turas un kurš tur vispār iet…Bija gods vienu reizi apmeklēt šo ēstuvi. Bet tā bija pirmā un pēdējā reize. Sāksim ar telpām – aukstas un neomulīgas. Ēdienkarte – cenas kosmiskas. Bija pasūtīta biešu zupa, kurā peldēja lielās skaidiņās sagrieztas bietes un tas arī viss…. Tad bija pasniegts kukurūzas cālis. Ja varētu pievienot bildi, tad noteikti to izdarītu. Murgs. Kā lai to ēd – mazais pus cālis ar visiem kauliem un nedaudz auksto sautēto dārzeņu piedevā. Ar kolēģiem noskatījāmies un tad atmetām ētiku un sākām ēst ar rokām…. Saldo nemaz negaidīju, jo tur vairs nebija ko gaidīt. Tik traki gribējās ēst, ka ātrāk aizsteidzos uz mājām…. Vārdu sakot – nosaukums atbilst iestādei – tik tiešām IZSALKUŠAIS JĀNIS…. Esmu ļoti vīlusies un ne tikai es.

  • Identiski nepatīkama pieredze tajā vietā :( Paldies, nekad vairs.

  • Krista!
    PPPP – viss tik slikti! Pat tas, ka pasta tiek gatavota uz vietas Jūsu acu priekšā IR SLIKTI! Var teikt, ka nosacīti esi piedalījies ēdiena gatavošanā! Atvērtā virtuve tomēr!
    Arī es ar ģimeni esmu bijusi šajā restorānā un varu padalīties pieredzē par Tom-yum! Gards buljons ar cāļa gaļas pelmeņiem, neviens slikts vārds par ēdienu nav sakāms! Tika piedāvāts ēdiens, kas nav ēdienkartē, tika piemeklēti biezeņi bērnam (bērns alerģisks), viesmīle izrādīja iniciatīvu, piedāvājot rast risinājumu, lai arī lielākie bērni būtu paēduši! Mana pieredze ir pozitīva! Un jā Jūs minat to, ka cenas augstas – Cēsīs ir gan jau vēl kur paēst.

  • Biju pagājušogad Cēsis un bija doma kaut ko tur uzkost, bet cenas likās neadekvātas tam ko redzēju apkārt un aizbraucām uz vietu, kas atbilda cenai.

  • Jā, arī es martā ar ğimeni biju šajā restorānā. Diemžēl jăsaka,ka arī mēs bijām vīlušies. Varbūt, ka ēdiena kvalitāte nebija no sliktajām, bet ēdiens bija auksts. Un cenas bija neadekvātas. Paēdām Izsalkušajā Jānī un tad izsalkuši devāmies meklēt vēl kādu ēstuvi. Šis bija gadījums, kad žēl iztērētās naudas.

  • Krista, paldies! Arī mana pieredze ir līdzīga. Un, lūdzu, “Jāņa” aizstāvji/pārstāvji ar segvārdiem:) ‘vārds’ un ‘pelikāns’ – nu, arī šajā ziņā nevajag domāt, ka visi ir nejēgas un nesaprot šos gājienus.

  • Cēsis ir lauki? Tad ko jūs, tādā Rīgas dāma, darāt laukos? Pfff

  • Kur auni, tur cirpēji! Par ko cepaties?

  • Identisks viedoklis Kristas paustajam – apkalpošana, neienteresēta, pat parupja, ēdiens – nebaudāms. Ēdām gan pieminēto zupu ar pelmeņiem, kas bija ārprātīgi sāļa un neēdama-faktiski tikai pelmenīši tur bija lietojami, gan arī vēl citus ēdienus, kas nebija tik traģiski, bet arī stipri samudrīti. Par bērniem un bērnu ēdienkarti vispār nav padomāts. Uz lūgumu vai nav iespējams bērniem pagatavot pankūkas, ko parasti izdara jebkurš restorāms, viņi atteicās- paziņojot, ka viņiem ir lūk īpaša ēdienkarte un neko , kas nav ēdienkartē viņi negatavos. Jāpiebilst, ka mēs bijām tobrīd vienīgie apmkelētāji, tāpēc atsaukties uz aizņemtību arī nevarēja. Bērnam ieteiktā pasta bija nebaudāma. Sākumā domāju, ka bērns nedabūjis gribētās pankūkas spītējas, bet tad pati pagaršoju un vairs nemēģināju pierunāt kaut ko apēst.

  • Varu tikai pievienoties visiem negatīvajiem komentāriem par šo iestādi! Otrā apmeklējuma nebūs, jo punktu pielika augstprātīgā īpašnieka piezīme par pareizo izeju no restorāna. Viesmīle bija laipna, bet pats ēdiens vienkārši nebaudāms!

  • Man arī kkā tās dekorācijas nav vajadzīgas, būtu vairak par vienu kartupeli piedavājušī, lai vēderu piepilda.

  • Hmm… Priecē, ka tik daudzi cilvēki ārpus Rīgas izvēlas iet uz “smalkākiem” restorāniem, nevis vienkārši piebāzt vēderu ar frī un karbonādi ēdnīcā vai līdzpaņemtām desmaizēm autobusa pieturā. Tomēr izbrīna, ka tik uzkrītoši daudziem tieši šeit tas Jānis nepatika. Diezin vai tāds restorāns spētu pastāvēt ilgāk par pāris mēnešiem, ja viss būtu TIK slikti, kā te mālēts. man nav nekādu personisku sakaru ar šo iestādi, bet vienīgā apmeklējuma reize, kad viesojos Cēsīs (pirms gada rudenī), atstāja lielisku iespaidu – kafija perfekta, deserts super. Neviena slikta vārda nepateikšu. Klavieres točiņā vien bija ko vērtas. :-)

  • Un lieki piebilst, ka cenas noteikti kosmosā!

  • Braucat uz “Province”,izcils pavars Raimonds Jus gardi pabaros un par cenu ari nevajadzes vilties:) Lai labi garso:)

  • Tomēr negāja tik labi, ka tik priekšpusē rādīts.
    http://edruva.lv/izsalkusais-janis-paeda-un-aizgaja/

Pievieno savu komentāru