Rudens augļu kūka

Lielisks saldums kategorijā starp kūku un plātsmaizi, ko var ērti improvizēt ar sezonāliem augļiem un ogām.

P1060121

Vielas:

110 g sviesta (istabas temperatūrā, lai ir mīksts)
150 g cukurs – var ņemt parasto uz pusēm ar brūno, vai tikai balto
130 g kviešu miltu – var ņemt daļu pilngraudu, vai kraukšķīgumam 2 ēdamkarotes rupjās polentas (iet iekšā kopīgajā miltu svarā)
1 tējkarote cepamā pulvera
šķipsniņa smalkās sāls
garšvielas pēc patikas – es ņemu pa šķipsniņai ingvera pulvera, kardamona un kanēļa
2 olas
sezonāli augļi: rudenī labi derēs āboli vai plūmes

Gatavot:

Pannu ar noņemamām malām (kvadrātveida 23 x 23 cm vai apaļu 25 cm diametrā) izklāj ar atbilstoši piegrieztu cepampapīru, ko izsmērē ar sviestu. Ar sviestu nosmērē arī pannas malas.

Sagatavo augļus: ābolus sagriež uz pusēm, izņem serdes (ja āboli ir lieli, vienkāršāk ir nogriezt divas lielas puses apkārt serdei) un pusītes vertikāli sagriež superplānās šķēlītēs. Tas smuki izskatās – īpaši, ja atstāj mizu, ko iesaku darīt – un palīdz ābolam vienmērīgi izcepties. Izskatās apmēram tā:

P1060105

Plūmes pargriež uz pusēm un izņem kauliņus.

Sviestu mikserī kuļ kopā ar cukuru, līdz gaišs un cukurs izšķīdis jeb “bāls un pūkains” (angliski: pale and fluffy). Pa vienai pievieno olas, atkal sakuļ. Tad iesijā miltus ar garšas vielām un cepampulveri, kārtīgi izmaisa. Mīklu liek sagatavotajā pannā, vienmērīgi izlīdzina – masa ir bieza un vairāk līdzinās krēmam, tāpēc to nevar vienkārši ieliet. Virsū cieši vienu pie otra izkārto augļus ar griezto pusi uz leju. Nevajag tos īpaši spiest iekšā mīklā, tie labi iegrims tāpat. Šauj iekšā iepriekš uz 180 grādiem uzkarsētā krāsnī uz 50 minūtēm. Atdzesē, griež gabalos un bauda!

Re kur oriģinālā Marian Burros recepte no The New York Times, ko esmu drusku modificējusi.

(3) komentāri


Pievieno savu komentāru