Pīrāgi

Pīrāgus vienmēr cepa mamma – esmu to darījusi vien pāris reizes mūžā. Vakar sapratu, ka beidzot ir pienākusi mana kārta: meitai tūliņ paliks septiņi gadi, tāpēc sameklēju pierakstos mammas un omītes receptes, un kopā ar Elzu pirmoreiz cepām pīrāgus. Paldies arī mana bloga lasītājai Andrai par sirsnīgo uzmudinājumu! Sanāca lieliski, priecīgi dalos ar recepti un vēlu jums laimīgu Jaunogadu, draugi!

piragi

No šī daudzuma sanāk apmēram 3 pannas x 20 pīrādziņu

Vielas:
750 g – 1 kg milti (var ņemt tikai kviešu, vai piejaukt klāt drusku (pa 100 g) speltas kviešu vai pilngraudu. miltu daudzums ir mainīgs un atkarīgs no to dabas – maluma, glabāšanas ilguma, kviešu šķirnes u.c. niansēm. sāciet ar mazāko daudzumu, vērojiet, kas notiek un pievienojiet vairāk pēc saviem ieskatiem)
42 g vai 1 paciņa svaigā rauga, vai atbilstošs daudzums sausā rauga
4 ēdamkarotes cukura
1 tējkarote smalkā sāls
apmēram 150 ml silta ūdens
100 g sviesta
puslitrs piena

1-2 olas pīrāgu apsmērēšanai

garšas vielas pēc patikas – man patīk pievienot pa šķipsnai kardamonu (maltu, vai piestā saberztas no pākstīm izlobītas sēkliņas) un muskatriekstu. bez tām var aŗi iztikt, bet es lieku klāt, jo tā darīja mana omīte, arī skandināvi rauga mīklai piešauj kardamonu. nelielos daudzumos tas piedod mīklai jauku, neuzkrītošu smaržu

Pildījumam: ap 300 g kūpinātas cauraugušas cūkas krūtiņas vai pavēderes, sagrieztas mazos gabaliņos un sajauktas ar smalki sakapātu sīpolu un maltiem melnajiem pipariem. var ņemt un kapāt arī plānās itāļu pancetta šķēles – garšos labi, tikai sajaukt bļodā ar sīpolu būs grūti, tas jādara ar rokām nevis karoti : )

Gatavot:

Atdzīvina raugu: to sadrupina bļodiņā, aplej ar remdenu/siltu ūdeni, pievieno ēdamkaroti cukura, pārkaisa ēdamkaroti miltus un gaida, kamēr tas uzburbuļo. Sauso raugu parasti vienkārši piejauc miltiem.

Uzsilda pienu (tā, lai iemērkt pirkstu neliktos par karstu), tajā izkausē sviestu un ieber 3 ēdamkarotes cukura.

Lielā bļodā vai katlā iesijā 750 g miltus, pievieno sāli, garšas vielas, lej klāt atdzīvināto raugu un silto pienu, un visu labi samaisa. Mīciet ar roku vai mīklas āķi pārtikas kombaina bļodā, līdz kamēr atlec no rokām un bļodas malām. Vērojiet konsistenci – mīklai vajadzētu būt vairāk mīkstai nekā blīvai – tad pīrāgi sanāks čaganāki. Ja liekas ka vajag vēl miltus – pieberiet pamazām. Es ņemu ap 750 g, papildus mīklai klāt nelieku, jo milti vēl būs jālieto pīrāgu veidošanas procesā un es negribu mīklu padarīt pārāk cietu. Samīcītu mīklu pārklāj ar tīru trauku dvieli un liek siltā vietā uzrūgt – sākumā 1-1,5 stundas, līdz dubultojas apmērā – tad to aši sabaksta atpakaļ, viegli pārmīca un liek rūgt vēlreiz, tagad ap pusstundu – 45 min. Es ar labiem panākumiem lietoju savas cepeškrāsns rūgšanas režīmu, kas ir 35 grādi C.

Kad mīkla gatava, veido pīrāgus: uz miltiem apkaisīta galda mīklu rullē vai vienkārši izspaida vienmērīgi plānu, ar tējkaroti ņem pildījumu, pārloka mīklu pāri un ar glāzi izspiež pīrādziņu. Izmēri ir katra paša ziņā, galvenais, lai pīrāgi būtu apmēram vienāda izmēra. Taisot ciet pīrāgam “vēderu”, es “šuvi” parasti pagriežu uz leju, lai cepoties nesprāgst vaļā. Liek uz pannas, pārsmērē ar sakultu olu un cep 180 grādos ap 20 minūtes (lūdzu paši vaktējiet, kas notiek jūsu krāsnī un cik ilgi pīrāgiem vajadzēs, lai tie būtu smuki zeltainbrūni).

Tas arī viss :)  Ēdiet siltus! Mana mammīte pīrāgus parasti glabāja ar dvieli pārsegtā, aizvākotā katliņā. Ilgi tie nekad nedzīvoja, bet ja gadījās sataupīt kādu pārīti uz nākošo rītu, tad tos satītus folijā parasti uzsildījām.

 

(1) komentāri


Pievieno savu komentāru