Lieliska un netrekna piedeva cūkas cepetim vai gandrīz jebkādam cūkgaļas ēdienam!
Vielas:
2 vidēja izmēra āboli
2 vidēja izmēra sīpoli
prāva sviesta pika
pāris ēdamkarotes neitrālas eļļas (piemēram, vīnogu kauliņu)
1 ēdamkarote kļavu sīrupa
2 ēdamkarotes kukurūzas miltu (nejaukt ar cieti!) vai rupja maluma/pilngraudu kviešu miltu
pustējkarote malta ingvera
puslitrs dārzeņu vai vistas buljona (no kubiņiem taisītais būs gana labs)
4 tējkarotes sojas mērces
Gatavot:
Ābolus un sīpolus nomizo, sagriež lielos gabalos un elektriskā smalcinātājā vai pārtikas kombainā samaļ putrā. Pannā ielej drusku eļļas, izkausē sviestu un maisot sautē ābolu-sīpolu putru uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes. Pievieno kļavu sīrupu un sautē vēl 10 minūtes. Iemaisa miltus, ingveru, palielina uguni un maisot pielej buljonu. Ļauj uzvārīties un burbuļot pāris minūtes, līdz drusku sabiezē. Pievieno sojas mērci, izmaisa un gatavs!
Es šo mērci sataisu laicīgi tajā pašā dienā, kad plānots to lietot un atstāju uz plīts, lai var mirklī uzsildīt, tiklīdz ir gatavs cepetis. Recepte nāk no Naidželas Losones (Nigella Lawson) grāmatas “Nigella Christmas“.
Sovakar izmeginaju gan karbonades cepeti, gan so biezeni. Biezenis izcils! Var est ari atdzisusu. Mums ka pamatpiedeva pie cepesa bija burkanu selerijas biezenis, bet sis abolu-sipolu tikai ka pikanta merce. Aboli kopa ar seleriju, protams, iet labi. Varbut burkanu klatbutne pieskira drusku par daudz salduma, kas pavisam nedaudz bet tomer – stridas ar abolu. Bet tas jau labojamas nianses. Cepetim arkartigi laba veidojas ta klavu sirupa karamele. Vispar lidz sim nekad nebiju lietojusi klavu sirupu, tas man vertigs atklajums. Vispar – paldies Tev par tik daudzam ierosmem. Lai gan pasi daudz meklejam gramatas un interneta, un visu laiku eksperimentejam un macamies, tomer Tavas receptes ir atlsitas ka ar musu pasu gaumi un loti uzticamas – vienmer gribas izmeginat un vienmer var ko jaunu iemacities. Jaukus jums Ziemsvetkus visiem jusu omuligaja maja!
Biezenis patiešām lielisks. Kā alternatīvu kļavu sīrupam izmantoju medu.
Nu es gan neteiktu, ka biezenis bija lielisks….man likās bezgaršīgs un pārāk maigs. Tiesa, neesmu pārliecināts par savām kulināra prasmēm. Cepetis pamatā bija labs, bet visgaršīgākais tomēr tas ir pilnīgi auksts no ledusskapja. Jāsaka gan, ka nekas labāks par jau ierastajām receptēm tas nebija. Bet paldies par kautko savādāku, bija interesanti!