Banānmaize (vai ķirbjumaize)

Feb 20, 2010 | Kūkas, Receptes | 14 comments

Ļoti vienkārša un garda saldā maize, ko cep ķieģelīša formā. Lielisks brīvdienu brokastu ēdiens vai uzkoda pie tējas!

Vielas:

50 g mīksta sviesta istabas temperatūrā + vēl drusku formas iesmērēšanai
100 g gaišbrūnā cukura (vislabāk ņemt demerera nerafinēto cukurniedru, tas piešķirs īpašu garšu)
4 lieli vai 5 mazāki ļoti gatavi banāni (bez mizām svars apmēram 400 g) vai tikpat ķirbja mīkstuma (ķirbi vai sviesta ķirbīti sagriež gabalos un krāsnī cep pusstundu/kamēr mīksts, noņem mizu un sastampā. var arī jau nomizotu sasautēt katlā, minimālā ūdens daudzumā)
250 g milti
1 ola
3 tējkarotes cepamā pulvera
nepilna tējkarote sāls
šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
apmēram 150 g rupji sakapātu valriekstu vai pekanriekstu kodolu
ķirbjumaizei pielieku arī naža galu kanēļa, drusku rīvētas apelsīnu miziņas un sauju žāvētu dzērveņu

Gatavot:

Ķieģelīša formu, apmēram 20 cm garu, izsmērē ar sviestu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Banānus nomizo (vai attiecīgi ķirbi sacep krāsnī vai jau nomizotu sasautē nelielā ūdens daudzumā) un bļodā labi sastampā – to var darīt ar kartupeļu stampu vai vienkārši koka karoti, nekāda tehnika te nav nepieciešama. Citā bļodā sviestu saputo ar mikseri, pievieno olu, atkal saputo, pieliek cukuru un sakuļ viendabīgā masā. Pa daļām iemaisa banānus vai ķirbi, tad arī pa daļām ar metāla vai kādu nebūt sietiņu iesijā miltus kopā ar  cepamo pulveri, sāli un muskatriekstu, un visu labi izcilā. Ja izmantoju ķirbi, es pievienoju arī naža galu kanēļa. Miltu sijāšanas mērķis ir iedabūt mīklā iekšā vairāk gaisa, lai viņa cepoties labāk uzceļas, bet ja jums nav pa rokai sietiņš, bez sijāšanas var arī iztikt. Visbeidzot pievienojiet riekstus, un atkal labi samaisiet.

Mīklu lej iekšā formā, izlīdzina virsu un liek krāsnī cepties pusotru stundu. Pēdējo pusstundu maizi vajadzētu viegli pārklāt ar foliju, lai neapdeg virsma. Atdzesē un griež biezās šķēlēs. Ja ir vēlēšanās atdzisušo maizi baudīt siltu, šķēles var tosterī katru atsevišķi apgrauzdēt. Mmmmm 🙂

14 Comments

  1. Andžejs

    Ieliks maizes mašīņā, tad apskatīs, kas sanāca.
    as

  2. Krista>Andžejam

    Ooo, nu super, gaidīšu iespaidus! Par maizes mašiņām ir dzirdēts, bet nav vēl provēts.

  3. ilona

    Super! Es noteikti pamēģināšu pagatavot banānmaizi. Izskatās tik labi, ka burtiski sajutu tās smaržu:))))))

  4. Antuanete

    Šī ir līdzīga receptei, pēc kuras cepu banānu mufinus, vienīgi tad vēl nāk klāt sasmalcināta baltā šokolāde.
    Bieži vien cepu šo banānkūku http://www.sapforums.lv/index.php?t=33536, skaitās diētiskais variants, bet ir ļoti garšīga un aromātiska. Galvenais cept tiešām ilgi un pietiekamu laiku paturēt zem dvieļa pēc cepšanas.

  5. Zane

    Pirmā doma, kas ienāk prātā, ikreiz ieraugot šo maizīti – vai nevari lapas sākumā ielikt ko mazāk kārdinošu? Jo bilde tāda, ka pat smaržu var sajust! Un, protams, nekavējoties gribas sajust arī garšu.
    P.S. Kādudien noteikti to izcepšu, pagaidām ātri jāsameklē kāds aizstājējs, lai mazinātu spriedzi.:)

  6. Krista>Zanei

    He he, redz kā mani izmestie āķi strādā 🙂 Izcep šo maizi pie pirmās iespējas, tiešām baigi garda un smaržīga.

    Centīšos uz nedēļas nogali ielikt jaunas receptes, vai būs mazāk kārdinošas, gan nevaru pilnīgi droši apsolīt 😉

  7. Ieva

    Uzcepu, sanāca gardi, bet prasījās nedaudz mazāk sāli un vairāk cukura 🙂 Es izmantoju brūno cukuru. Bet vispār baigi labi:)

  8. Betty

    Paldies par receptīti, sanāca ļoti ņammmmmīgi :)Fantastiska grauzdēto riekstu garša. Biju jau ļoti sataisījusies uz nākamās dienas kafijas dzeršanu ar tostētiem šīs maizītes gabaliņiem… taču tā izpalika, jo banānmaize manā mājā pazuda maģiskos ātrumos. Pēdējo gabaliņu laikam aiznesa rūķi, jo neviens tā arī neatzinās par tā apēšanu 🙂 paldies, Krista, par jaukām idejām!

  9. Zane

    Nu beidzot es arī saņēmos uzcept šo maizīti. Vispār jau iepriekš apcerēju, ka vajadzētu būt labai, bet tik brīnišķīgu rezultātu laikam nebiju gaidījusi. Ļoti, ļoooti garšīga! Un tā smarža! Paldies par recepti, noteikti cepšu vēl!:)

  10. Iveta

    mums visai ģimenei variants ar ķirbi garšoja labāk kā ar banāniem.
    Paldies par brīnumaino recepti!

  11. edgars

    Neko vēl nevarēšsu liecināt. Pašlaik tiek liktas kopā detaļas. Uz rezultātu tiek liktas lielas cerības:)

  12. Dace

    Sviestu aizvietoju ar kokosa pienu un ir loti labi un gardi un varu est nesatraucoties par piena produktu esamību?

  13. Dace

    Cepu ar kokosriekstu pienu sviesta vieta, ari loti labi

  14. Ruta

    Tikko pagatavoju! Riekstu man diemzeel nebija. Garsiiga! Ilgums 1h30 / 180C bija drusku par ilgu… varbut kaadas 15-20min mazaak vajadzeeja…

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂