Banānmaize (vai ķirbjumaize)

Feb 20, 2010 | Kūkas, Receptes

Ļoti vienkārša un garda saldā maize, ko cep ķieģelīša formā. Lielisks brīvdienu brokastu ēdiens vai uzkoda pie tējas!

Vielas:

50 g mīksta sviesta istabas temperatūrā + vēl drusku formas iesmērēšanai
100 g gaišbrūnā cukura (vislabāk ņemt demerera nerafinēto cukurniedru, tas piešķirs īpašu garšu)
4 lieli vai 5 mazāki ļoti gatavi banāni (bez mizām svars apmēram 400 g) vai tikpat ķirbja mīkstuma (ķirbi vai sviesta ķirbīti sagriež gabalos un krāsnī cep pusstundu/kamēr mīksts, noņem mizu un sastampā. var arī jau nomizotu sasautēt katlā, minimālā ūdens daudzumā)
250 g milti
1 ola
3 tējkarotes cepamā pulvera
nepilna tējkarote sāls
šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
apmēram 150 g rupji sakapātu valriekstu vai pekanriekstu kodolu
ķirbjumaizei pielieku arī naža galu kanēļa, drusku rīvētas apelsīnu miziņas un sauju žāvētu dzērveņu

Gatavot:

Ķieģelīša formu, apmēram 20 cm garu, izsmērē ar sviestu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Banānus nomizo (vai attiecīgi ķirbi sacep krāsnī vai jau nomizotu sasautē nelielā ūdens daudzumā) un bļodā labi sastampā – to var darīt ar kartupeļu stampu vai vienkārši koka karoti, nekāda tehnika te nav nepieciešama. Citā bļodā sviestu saputo ar mikseri, pievieno olu, atkal saputo, pieliek cukuru un sakuļ viendabīgā masā. Pa daļām iemaisa banānus vai ķirbi, tad arī pa daļām ar metāla vai kādu nebūt sietiņu iesijā miltus kopā ar  cepamo pulveri, sāli un muskatriekstu, un visu labi izcilā. Ja izmantoju ķirbi, es pievienoju arī naža galu kanēļa. Miltu sijāšanas mērķis ir iedabūt mīklā iekšā vairāk gaisa, lai viņa cepoties labāk uzceļas, bet ja jums nav pa rokai sietiņš, bez sijāšanas var arī iztikt. Visbeidzot pievienojiet riekstus, un atkal labi samaisiet.

Mīklu lej iekšā formā, izlīdzina virsu un liek krāsnī cepties pusotru stundu. Pēdējo pusstundu maizi vajadzētu viegli pārklāt ar foliju, lai neapdeg virsma. Atdzesē un griež biezās šķēlēs. Ja ir vēlēšanās atdzisušo maizi baudīt siltu, šķēles var tosterī katru atsevišķi apgrauzdēt. Mmmmm 🙂




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri