Baņutas karaša

Nov 16, 2010 | Receptes, Šis un tas | 29 comments

Grūti atrast piemērotāku veidu mājas un sirds sasildīšanai vai svētku sajūtas radīšanai kā izcept maizi. Par iedvesmu un recepti paldies Baņutai Rubesai!

Vielas 2 nelieliem kukuļiem vai 1 lielākam ķieģelīša formā:

25 g svaiga rauga
1/2 l ūdens
3 ēdamkarotes cukura, vienalga gaišbrūnā vai baltā
100 g + pāris ēdamkarotes pannai dzeltenie rupja maluma kukurūzas milti, saukti arī par polentu* (nejaukt ar kukurūzas cieti, kas ir cita opera!)
250 g kviešu pilngraudu (rupjā maluma) milti*
250 g + pēc vajadzības vēl parastie kviešu milti
50 g kviešu klijas (bez tām var arī iztikt)*
50 g auzu pārslas
100 ml olīveļļas
3 strīķētas tējkarotes sāls
pāris devīgi malieni melno piparu
sauja sēkliņu (es lietoju Biotēkā pirktu miksli) vai rupji kapātu riekstu, ja patīk – arī bez tiem var iztikt

Gatavot:

Siltu ūdeni lej lielā bļodā, tur iedrupina raugu, ieber cukuru, izmaisa, pārkaisa pāris ēdamkarotes kviešu miltu izmaisa un atstāj kādas 15 minūtes siltā vietā, lai raugs “atdzīvojas”. Tad turpat liek klāt olīveļļu, pa daļām, maisot ar koka karoti, ieber visa veida miltus un pārējās sastāvdaļas un riktīgi samaisa. Samīca, kamēr mīkla atlec no rokām (ja vajag, var piebērt vēl kviešu miltus). Mīklai jābūt diezgan stingrai jeb blīvai. Beigās to saveļ kamolā un atstāj bļodā pārklātu ar dvieli siltā vietā, lai rūgst, līdz apmēram dubultojas apjomā – kādu pusotru stundu.

Uzrūgušai mīklai izpliķē gaisu, sadala uz pusēm un izveido divus apaļus kukuļus, ko liek uz cepampannas, kas izkaisīta ar pāris ēdamkarotēm kukurūzas miltu. Pārklāj ar dvieli un ļauj vēlreiz uzrūgt, šoreiz apmēram 45 minūtes. Ja lieto ķieģelīša formu, mīklu ieliek uzrūgt tajā.

karašas pirms uzrūgšanas…

… un pēc, gatavas laisties krāsnī

Karašas šauj iekšā krāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem un cep 45 minūtes (2 karašas) vai stundu (1 ķieģelīša klaipiņu). Pirms griešanas šķēlēs ļaujiet maizītei atdzist, citādi viņas drups gabalos.

Baņuta teica, ka oriģinālā recepte nāk no “The New Basics Cookbook”, ko sarakstījušas Julee Rosso un Sheila Lukins. Esmu to nedaudz modificējusi, piemēram, sausā rauga vietā ņemot svaigu, piena vietā ņemot ūdeni, sviestu aizstājot ar olīveļļu, pievienojot klijas, auzu pārslas, un mērvienības pārceļot no amerikāņu krūzēm uz gramiem. Rezultāts nav būtiski atšķirīgs no Baņutas versijas.

*Pilngraudu miltus iesaku pirkt veikalā Grauda Spēks, kur tie svaigi malti. Esmu provējusi dažāda rupjuma maluma, šeit labi derēs vidēja rupjuma maluma, bet var ņemt arī vissmalkākos

29 komentāru

  1. maija

    paldies par recepti. tomēr tā kā man mājās nav svaru, vai būtu iespējams kaut kā savādāk tās mērvienības uzzināt,piem.glāzēs?

  2. Mis Vī>Krista

    Noteikti beidzot izmēģināšu maizes cepšanu mājās, jau sen taisos, bet nekādi nevarēju vien saņemties, tagad iedvesma IR!!!

  3. Krista>maijai

    Oriģināli šai receptei mērvienības bija amerikāņu krūzēs (cups), kas te nav plaši izplatītas, tāpēc savu lietotāju ērtības labad parkonvertēju tās gramos. Ne visi zin, tieši cik ir glāze (tā bija izplatīta mērvienība padomju laikos, 250 ml). Grami ir precīzāka mērvienība kā tilpums, tapēc iesaku vai nu nopirkt mazus pārtikas svariņus vai atrast internetā konvertācijas tabulas. Man konvertēt katras receptes katru sastāvdaļu vairākās dažādās mērvienībās būtu drusku par traku 🙂

  4. Krista>Mis Vī

    Nu tad tik uz priekšu! Vecpiebalgas saimei šito recepti droši var dubultot 🙂

  5. DaceR.>maijai

    pārtikas svariņi nemaksā nemaz tik dārgi (5-10ls) un tos var nopirkt pat rimčikā. tie ļooti noder taisot gandrīz jebko pēc receptēm.

  6. Antuanete

    Es, savukārt, priecātos, ja receptēm, kur sākotnējās mērvienības ir tasēs, tās tiktu paralēli atstātas vai ielikts links uz oriģinālo recepti, ja iespējams – svari man ir, bet mērīšana tasēs ir daudz parocīgāka (zinu, ka neesmu vienīgā, kas izmanto šo mērvienību).

  7. maija

    Šī maizīte būs par iemeslu svaru iegādei:) došos pakaļ un svētkiem būs maizīte!

  8. Gita

    Labdien ,Krista!
    Ja jau reiz te “pacēlies” jautājums par mērvieībām, tad arī man ir kas vaicājams: vai citās receptēs norādītās ēdamkarotes patiešām ir ēdamkarotes, vai tomēr deserta karotes? Pamats manām bažām ir šī bieži pieļautā kļūda, kad raksta/saka “ēdamkarote”, bet foto/video redzama deserta karote. Lūdzu neuzskatīt to kā apvainojumu , bet mani par slimīgo paranoiķi, jo jūsu receptes ir apbrīnojami korektas !

  9. Krista>Gitai

    Es ar ēdamkarotēm saprotu standarta lielās karotes, ar ko ēd zupu. Man mājās bez tādām vēl ir tikai tējkarotes, citas nelietoju. Ar deserta karoti kā mērvienību neesmu saskārusies.

  10. Gita

    Ahā! Te jau ir tas āķis! Man mājās ir trīs karošu veidi:) Tēj-, deserta-, un ēdamkarotes! Par cik man ir pieejami aptieku svariņi, reiz joka pēc nosvēru ūdeni un lūk rezultāts: ēd.k = 20gr, des.k = 10gr ! 🙂 Tāpēc vienmēr priecājos, ja receptē pie karotes rakstīts “bez kaudzes” vai “strīķēta”, jo mana ēdamkarote citādi sanāk milzīga!!!

  11. Linda > Gitai

    Man arī mājās ir trīs veidu karotes. Ēdamkarote gan ir tikai viena, tiek nodota no paaudzes paaudzē tieši kulinārijai, ar to zupu neēdu. Man ļoti patīk šis mērs, bet tā noteikti ir lielāka par zupas karoti.

  12. Gita

    Man tās karotes no ulmaņlaikiem, sudraba, un tāpat kā Lindai – no paaudzss paaudzē nodotas (saglabājot pēctecību, kā tagad modē teikt)! Ēdamkarote tiek likta salātos servēšanas brīdī, bet ar deserta karotēm ēdam zupu, kad sagribas tā pa smuko 🙂
    Bet ja glāzēs kaut kas jānomērī, tad lietoju Muhinas graņonku …. 🙂

  13. Linda > Kristai

    Es noprotu, ka šajā receptē izmanto rupja maluma kukurūzas miltus – tādus kā polentai(apmēram kā manna). Manos krājumos ir arī smalka maluma kukurūzas milti kā kviešu bīdeļmilti vai “parastie” kviešu milti.

  14. Krista>Lindai

    Jā, polentu. Paldies par šo piezīmi, tūliņ precizēšu receptē! Priecājos, ka man tādi izglītoti lasītāji 🙂

  15. DaceR.>karotītēm

    🙂 ja nekļūdos, tad pad ēdamkaroti vai tblsp (tablespoon) pārsvarā visās receptēs sauc to, kurai ir 10 ml tilpums.

    bet tas, kas patiešām dažreiz pietrūkst – saprast, vai karotei jābūt strīķētai vai ar kaudzi, vai vienkārši ar mazu brīvu kaudzīti. īpaši svarīgi tas ir konditorejā.

  16. Krista>DaceiR>karotes

    Saskaņā ar recepšu rakstīšanas labās prakses kodeksu pēc noklusēšanas visas karotes ir strīķētas, ja nav norādīts “ar kaudzi” vai savādāk.

  17. Gita

    Paldies par atsaucību un izsmeļošajām atbildēm karotīšu jautājumā! 🙂
    Priecīgus svētkus visām čaklajām saimniecēm !!!

  18. LA

    Maize sanāca garšīga. Ļoti! Tā kā nespēju vienoties ar sevi par tām glāzēm un gramiem, pieturējos pie “uz aci” principa miltu daudzuma ziņā 🙂

  19. Gunde

    Krista, sakiet, kāds bija oriģinālais sausā rauga daudzms receptē?

  20. Krista>Gundei

    Oriģinālajā receptē bija minēta mistiska “paciņa”, Baņuta teica, ka viņa ņēma paciņu, kas svēra 14 gramus. Es izrēķināju svaigā rauga daudzumu izejot no kopējā miltu daudzuma.

  21. Santa

    Vai kviešu pilngraudu milti ir obligati?

  22. Krista>Santai

    Ja neņemsi pilngraudu bet parastos, droši vien sanāks nevis karaša, bet vairāk baltmaize. Pilngraudu ir riktīgi piemēroti šai receptei, turklāt veselīgāki par parastajiem kviešu.

  23. Mis Vī

    Milzīgs paldies par šo recepti!!! Mūsmājās šī maizīte ir tik iemīļota, ka tagad nākas cept to katru otro dienu, kukulīši vienkārši izkūst:)) veikala maizei uz kādu laiku ir pateiktas ardievas! (Mēģināju aprēķināt, manuprāt, iznāk pat lētāk nekā veikalā).

  24. Ineta

    Paldies par recepti,sanāca garšīgi un viegla tā cepšana arī.Paldies arī par pašas Kristas raksturojumu maizes cepšanai lapas sākumā,ļoti saisoši aprakstītas izjūtas!P.s. man arī ļoti patīk cept maizi pašai.

  25. eneiL

    kā diez būtu ar sauso raugu? to drīkst izmantot?

  26. Krista>eneiL

    Es pati sauso raugu nekad neesmu lietojusi, tāpēc nevaru ieteikt, bet tas jau nenozīmē, ka “nedrīkst” – mēģini un ziņo, kā sanāca

  27. Antuanete

    Par sauso raugu – es pāris reizes izcepu vienkāršu raudzēto maizīti (pēc šīs receptes, bet no baltajiem + pilngraudu miltiem http://kikasvirtuve.blogspot.com/2012/01/atra-ciabatta-jeb-cabatina.html) ar sauso raugu – nebija ne vainas. Raugu maisīju iekšā miltos, ūdeni lēju klāt siltu. Sauso raugu attiecīgi ņem apmēram 3x mazāk kā slapjo. Ir bijušas reizes, kad ar sauso nesanāk, bet vainīgs, visticamāk, bija raugs, kas pārāk ilgi stāvējis atplēstā paciņā.

  28. Lita

    Es izcepu no citiem miltiem un iznāca garšiga:
    1 glāze silta ūdens
    2-3 ēdamkarotes cukurs
    sāls mazliet
    2 karotes eļļa vai sviests
    0.5 pac.rauga (slapjā)
    2.5 gāzes kviešu milti
    1 gāze rudzu milti
    Visu sajauc un pagaida pusstundu vai mazāk ja raugs ir svaigs 10 min.
    sataisa kukulīti, vēl 10-15 min ,un cep
    180 grādos 45 min.
    Iznāca ļoti garšīga !!!

  29. Kate

    Krista,
    milzu paldies par recepti. Kopš brīža, kad sapratu, ka manas bērnības garšīgākā maizīte – karašiņa vai nu vispār vairs nsv atrodama, vai garšo “švaki” , zināju – jācep pašai… Un tik ilgi nespēju saņemties. Šodien, izmantojot Jūsu recepti, to beidzot izdarīju un būtu negodīgi nepateikt Jums paldies!
    Izdevās ļoti garšīgu:)Man gan mājās neatradās sēkliņas, kas būtu noderējušas, bet lai nu paliek kaut kas nākamajai reizei:))

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri