Šodien pienāca rets brīdis, kad vēlējos krējumā slīkstošu gaļas sautējumu. Atcerējos, ka ledusskapī ir liellopa filejas gabals, bet grāmatā “The Prawn Cocktail Years” – befstroganova recepte, ko jau sen vēlējos izmēģināt. Lūk, rezultāts:
Droši vien daudziem liksies zaimojoši šādā sautējumā izmantot vismīkstāko un dārgāko lopa gabalu, jo sautējumu būtība parasti ir stundām ilgi sutināt sīkstu gaļu, lai to vispār varētu ēst! Teikšu uzreiz, ka filejas izvēle nebija mana ideja. Tā rakstīts pavārgrāmatā, no kuras ieguvu šo recepti. Tās autori stāsta, ka senos laikos strogonovus taisīja no fileju tievajiem galiem, ko tieši šim nolūkam miesnieki skārņos glabāja un pārdeva par lētāku naudu nekā filejas “biezo galu”. Mūsdienās šādus fileju “atgriezumus” veikalos velti meklēt, tāpēc jāņem vien vesela fileja. Mieriniet sevi ar domu, ka gaļa ir tik mīksta, ka pilnīgi pietiks to sautēt 15 minūtes!
Vielas:
600 g liellopa filejas
3 vidēji lieli sīpoli
350 g šampinjoni (man labāk patīk brūnie, bet var protams ņemt arī baltos)
400 ml skāba krējuma
1 tējkarote paprikas pulvera
1 citrona sula
neitrāla eļļa (piemēram vīnogu kauliņu) cepšanai
pikucis sviesta
sāls un pipari
neliela buntīte diļļu un lociņu
pasniegšanai – vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis
Gatavot:
Fileju nomazgā, nosusina un sagriež ap puscentimetru biezās, liela kumosa izmēra strēmelēs. Apkaisa ar sāli un pipariem. Sīpolus nomizo, sagriež uz pusēm un tad plānās šķēlītēs. Plāni sašķēlē arī šampinjonus.
Dziļāku sautējamo katliņu uzkarsē, ielej tajā nedaudz eļļas, un divos piegājienos uz lielas uguns apbrūnina gaļu (vidū var palikt drusku sārta), ko pēcāk noliek bļodā. Visu gaļu vienā piegājienā nevajag cept, jo tad viņa nevis apbrūnēs, bet sāks sutināties.
Tajā pat katliņā iemet piku sviesta un uz lēnas uguns sautē sīpolus, līdz tie mīksti un zeltaini. Noliek malā. Iemet pannā vēl drusku sviesta un uz vidējas uguns veikli apcep sēnītes, kurām uzber papriku. Noliek malā (piemēram, tajā pašā traukā, kur jau priekšā sīpoli).
Visubeidzot pannā lej krējumu un maisot uzsilda, tad liek klāt gaļu, sēnes un sīpolus, visu labi izmaisa un uz lēnas uguns sautē 15 minūtes. Beigās piekoriģē sāli un piparus, iemaisa citrona sulu, sakapātus lociņus un dilles. Izskatās apmēram tā:
Izskatās ļoti labi un gardi! Man tikai jautājums, kā var panākt to, ka 30min sautējot krējums paliek viendabīgs, nevis atdalās pa sastāvdaļām?
Hmmm, nu pirmkārt gluži pustundu es to nesautēju (krējums uzsilst piecās minūtēs un tad visu silda vēl 15), bet arī pasautējot ilgāk un atkārtoti (šovakar vakariņās ēdām to pašu uzsildītu, pielēju klāt drusku vārošu ūdeni, lai nebūtu tik biezs) nekādu sadalīšanos nenovēroju. Lietoju trekno krējumu, “Daugavas” 20%-tīgo.
Jau sen gribēju iemācīties gatavot strogonova tipa mērci. Esmu pāris reizes mēģinājusi gatavot to “uz dullo”, taču neveiksmīgi. Šo recepti mazliet pielāgoju mājās esošo produktu klāstam un sanāca fantastiski! 🙂
Gatavoju šo mērci no īstās lauku cūkgaļas, kura jau skaistos gabaliņos sagriezta glabājās saldētavā. No sīpoliem krājumos “īstais” bija palicis viens, tam klāt piegriezu kādus 4 šalot-sīpolus.
Beidzot bija arī iemesls atvērt Gemosā iepirkto paprikas pulvera mega-paku. 🙂
Ar krējumu viss kārtībā – ir viendabīgs (izmantoju Talsu 25%-tīgo).
Mājniekiem ļoti garšoja!
Paldies par idejām! 🙂
Prieks ka sanāca, tas labi, ka eksperimentē 🙂 Paldies par atsauksmi!
Gribēju pārvaicāt, vai tiešām pietiks apbrūninātu liellopa filejas gaļu sautēt tikai 15 min, lai tā kļūtu mīksta?? Tiešām??
Linda! man šķiet tāpēc jau Krista ir minējusi, ka mierinājums tieši filejas izmantošanai šajā receptē ir īsais sautēšanas laiks… mierinājums tāpēc, ka fileja ir vismīkstākais gabals no liellopa, visdārgākais arī 😉 aš divdesmit Ls par kīlō :))
tiešām TIEŠĀM!! es apsolu 🙂 steikus no filejas cepot, pietiek ar pāris minūtēm no katras puses.
Lieliska recepte. Vienīgi tā kā timiāns mūsu ģimenē rauj jumtiņu nost, tad gaļu nedaudz pamarinēju arī svaigos timiānos.
Dzirdēt no sieviņas – sen neko tik garšīgu neesmu ēdusi! . Paldies par idejām.
..pēc šīs receptes es šodien pagatavoju vakariņas sev un ciemos atnākušajām draudzenēm 🙂
Iesaku ēst kopā ar skābētiem vai marinētiem gurķīšiem 🙂 🙂 🙂
Garšīgi!!!
Gatavojot strogonovu,var izmantot liellopu šķiņķi, to sagriežot plānās šķēlēs un tad izdauzot kā karbonādi un sagriežot smalkos stienīšos. šādi sagatavotu gaļu apcep uz straujas uguns un pievieno saldo krējumu. Vislabāk garšo kopā ar kraukšķīgām kartupeļu pankūkām.Labu apetīti!
Tas vairs nebūs strogonovs 😉
Piekrītu, ka droši vien var ņemt arī liellopa šķiņķi, bet tā ka gabals ir sīkstāks, jāņemas ar to klapēšanu. Vai beigās gaļa sanāk gana mīksta, vai arī jāpagarina sautēšanas laiks?
Sveika 🙂 vakar nedaudz paeksperimentēju un ņemot vērā vietējā Mārupes veikala piedāvājumu, izmantoju cūkgaļu.
Iesaku pievienot vēl kādas 6 ēdamkarotes tomātu mērces 😉 un lauru lapas 🙂 neizmantoju citronu! Es gan necepu vairākās kārtās un neliku atsevišķos traukos, bet visu pēc kārtas:
1.apcepu sīpolus;
2. pievienoju gaļu;
3. pievienoju šampinjonus;
4. pievienoju garšvielas un tomātu mērci;
5. sautēju;
6.milti+ūdens+krējums;
7. garšvielas (sāls, melnie pipari, kajenas pipari, lauru lapas).
Ar rīsiem garšoja vareni 🙂
Labdien , Krista ! Fotogrāfijā redzu katlu , kas izskatās pēc ČUGUNA katla ….ļoti ilgstoši meklēju LABU ČUGUNA katlu / pannu . Vai Jums ir kāds ieteikums ? Kādas firmas un kur var iegādāties ? Mani meklējumi ir diezgan neveiksmīgi 🙂
Labdien Maija, attēlā redzamais katla nav čuguna, pirku to veikalā Gemoss – esmu ļoti apmierināta, tas ir gana smags un piemērots manām vajadzībām, bet ne gluži tik smags kā čuguna. Es čuguna katlus nelietoju, jo tādus riktīgus sautējumus krāsnī negatavoju. Precīzi neatceros, bet man liekas, ka Le Creuset čuguna katlus var iegādāties Stokmanī (pilnīgi droša par to neesmu).
Labdien , man http://www.četrassezonas .lv ieteica LE CREUSET , Latvijā var nopirkt: wwww.hdb.lv Tur ir arī KERAMIKA – katli un t.t.
Paldies , Jums 😉