Befstrogonovs

Mar 26, 2010 | Gaļa, Receptes

Šodien pienāca rets brīdis, kad vēlējos krējumā slīkstošu gaļas sautējumu. Atcerējos, ka ledusskapī ir liellopa filejas gabals, bet grāmatā “The Prawn Cocktail Years” – befstroganova recepte, ko jau sen vēlējos izmēģināt. Lūk, rezultāts:

Droši vien daudziem liksies zaimojoši šādā sautējumā izmantot vismīkstāko un dārgāko lopa gabalu, jo sautējumu būtība parasti ir stundām ilgi sutināt sīkstu gaļu, lai to vispār varētu ēst! Teikšu uzreiz, ka filejas izvēle nebija mana ideja. Tā rakstīts pavārgrāmatā, no kuras ieguvu šo recepti. Tās autori stāsta, ka senos laikos strogonovus taisīja no fileju tievajiem galiem, ko tieši šim nolūkam miesnieki skārņos glabāja un pārdeva par lētāku naudu nekā filejas “biezo galu”. Mūsdienās šādus fileju “atgriezumus” veikalos velti meklēt, tāpēc jāņem vien vesela fileja. Mieriniet sevi ar domu, ka gaļa ir tik mīksta, ka pilnīgi pietiks to sautēt 15 minūtes!

Vielas:

600 g liellopa filejas
3 vidēji lieli sīpoli
350 g šampinjoni (man labāk patīk brūnie, bet var protams ņemt arī baltos)
400 ml skāba krējuma
1 tējkarote paprikas pulvera
1 citrona sula
neitrāla eļļa (piemēram vīnogu kauliņu) cepšanai
pikucis sviesta
sāls un pipari
neliela buntīte diļļu un lociņu

pasniegšanai – vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis

Gatavot:

Fileju nomazgā, nosusina un sagriež ap puscentimetru biezās, liela kumosa izmēra strēmelēs. Apkaisa ar sāli un pipariem. Sīpolus nomizo, sagriež uz pusēm un tad plānās šķēlītēs. Plāni sašķēlē arī šampinjonus.

Dziļāku sautējamo katliņu uzkarsē, ielej tajā nedaudz eļļas, un divos piegājienos uz lielas uguns apbrūnina gaļu (vidū var palikt drusku sārta), ko pēcāk noliek bļodā. Visu gaļu vienā piegājienā nevajag cept, jo tad viņa nevis apbrūnēs, bet sāks sutināties.

Tajā pat katliņā iemet piku sviesta un uz lēnas uguns sautē sīpolus, līdz tie mīksti un zeltaini. Noliek malā. Iemet pannā vēl drusku sviesta un uz vidējas uguns veikli apcep sēnītes, kurām uzber papriku. Noliek malā (piemēram, tajā pašā traukā, kur jau priekšā sīpoli).

strogonovs procesā

Visubeidzot pannā lej krējumu un maisot uzsilda, tad liek klāt gaļu, sēnes un sīpolus, visu labi izmaisa un uz lēnas uguns sautē 15 minūtes. Beigās piekoriģē sāli un piparus, iemaisa citrona sulu, sakapātus lociņus un dilles. Izskatās apmēram tā:

strogonovs gatavs!




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri