Bumbieru šokolādes tarte

Apr 14, 2014 | Kūkas, Receptes

Viena no manām mīļākajām kūkām, ko parasti cepu ap Lieldienām – laikam tāpēc, ka šokolāde un bumbieri pilnīgi noteikti veikalos vēl ir, bet līdz vasarai un svaigām ogām, ko likt desertos, vēl ilgi jāgaida. Lai jums izdodas un labi garšo!

P1010528

Man liekas ērti darbus sadalīt tā, ka vakarā uztaisa smilšu mīklu, ko pa nakti ieliek ledusskapī, savukārt pildījumu gatavo nākošajā dienā, kas, kopā ar cepšanu aizņems nepilnu stundu.

Vielas:

smilšu mīklai
175 g kviešu milti
100 g gabalos sagriezts, drusku atlaidināts sviests
pustējkarote smalkās sāls
1 olu dzeltenums
2 ēdamkarotes cukurs
2 ēdamkarotes auksta ūdens

pildījumam
100 g kvalitatīvas tumšās šokolādes (vismaz 65% kakao satura)
4 līdzīga izmēra bumbieri (ļoti piemēroti ir garenie Conference, ko veikalos var nopirkt visu cauru gadu)
1 ola +1 dzeltenums
100 ml saldais krējums
nedaudz vaniļas pastas vai no 1/2 vaniļas pāksts izskrāpētas sēkliņas
ēdamkarote cukura

Gatavot:

Visas mīklas sastāvdaļas samaisa kopā lielā bļodā – to var darīt ar rokām vai pārtikas kombainā ar mīklas āķi. Saveļ kamolā, izrullē un rūpīgi ieklāj 24-26 cm diametra tartes formā, kas ieziesta ar sviestu (ērtāk ņemt metāla formu ar izņemamu dibenu, bet esmu cepusi arī stikla formā). Ja mīkla rullējot saplīst gabalos, nav liela bēda: vienkārši salīmējiet kopā un rūpīgi aizlipiniet ciet spraugas. Galvenais, lai tā ieklāta vienmērīgi un bez caurumiem. Formu ar mīklu ieliek ledusskapī uz nakti vai kādu stundu.

Pildījumam šokolādi sakapā nelielos gabaliņos – var ar kādu elektrisko smalcinātāju, vai vienkārši ar asu nazi. Bumbierus nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm, izņem serdes un noliek uz dēlīša ar griezuma pusi uz leju. Tad katru pusīti rūpīgi sagriež plānās, vienādās šķēlītēs,  no augšas uz leju, sākot no resnākā gala:

P1010516

Mērcei bļodā ar putuslotiņu sakuļ olu un dzeltenumu, krējumu, vaniļu un 1 ēdamkaroti cukura. Cepeškrāsni kopā ar plāti uzkarsē līdz 200 grādiem.

Liek kopā tarti: atdzesēto pamatni sabaksta ar dakšiņu, tur uzber šokolādi un vienmērīgi izlīdzina. Uz šokolādes uzmanīgi izvieto bumbierus – to visērtāk darīt, uzslidinot sagrieztās pusītes uz naža ar platu asmeni, tad tās kārto ziedlapiņu formā, ar kātiņa (slaidāko) galu tartes vidū. Es sākumā izveidoju krustu, tad aizpildu brīvās vietas – nekas, ja nesanāk pilnīgi perfekti, galvenais, lai šokolādes “odere” lielos vilcienos pārklāta ar daudzmaz vertikāli sēdošām bumbieru šķēlītēm.

P1010524

Visu rūpīgi pārlaista ar mērci, kam vajadzētu satecēt bumbieru starpās un noklāt šokolādi, lai nespīd cauri. Visubeidzot bumbierus viegli pārkaisa ar apmēram ēdamkaroti smalkā cukura, kas cepoties drusku karamelizēsies. Šauj krāsnī uz sakarsušās plāts, cep 10 minūtes, tad samazina temperatūru līdz 180 grādiem un cep vēl 25 minūtes. Beigās pāris minūtes tarti var palikt zem grila ar mērķi karamelizēt sacukurotos bumbierus – tikai jāvaktē, lai neapdeg!

Atdzesē un pasniedz, sagriežot gabaliņos atbilstoši bumbieru pusītēm.  Oriģinālā recepte rosina, ka klāt var padot vaniļas saldējumu vai putukrējumu, bet manuprāt tas nav nepieciešams – šī tarte ir pilnība pati par sevi!

Here’s the recipe in English for all who asked – please enjoy!




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri