Burrito jeb meksikāņu vīstoklis

Jūn 1, 2012 | Gaļa, Receptes | 10 comments

Veiklas pusdienas vai vakariņas, plaši atvērtas improvizācijai!

Vielas (apmēram 4 vīstokļiem)

500 g maltas liellopa gaļas
1-2 tējkarotes kumina
kaltēts čili pipars vai pārslas pēc jūsu gaumes
apmēram tējkarote kaltētas raudenes
sāls, pipari
olīveļļa

pāris lieli vai vairāk mazāki gatavi tomāti
svaigs čili pipars
neliels sīpols
1 ķiploka daiviņa
maza buntīte kinzas
1/2 laima vai citrona sula
sāls, pipari

salātu lapas
puscietas siers (bez tā, strikti runājot, var arī iztikt. es ņēmu oranžo Mimolette)
lavašs, kur vīstokli ietīt – man patīk “sarkanais” lavašs ar klijām, bet var protams ņemt parasto, vai arī pirkt speciālos mīkstos tortiju plāceņus, kuros gan parasti ir vairāk konservantu

Gatavot:

Visupirms iesaku taisīt salsu, lai drusku pastāv, kamēr cepsiet gaļu: tomātus sagriež mazos gabaliņos, sajauc ar sīki sakapātu čili, sīpolu, ķiploku, kinzu, pārkaisa ar pipariem un sāli, apslaka ar laima sulu un labi samaisa.

Kumina sēklas un čili miezerī saberž – šis solis atkrīt, ja lietojiet pulverveida garšvielas. Gaļu uz karstas pannas cep, pārkaisa ar garšvielām, maisot cepšanas procesā tā, lai tā ir izcepusies cauri un drupena.

Uz rupjās rīves sarīvē nedaudz siera.

Lai sastellētu vīstokļus, ņem lavašu un izoderē to ar pāris salātlapām:

Virsū liek gaļu, sieru un tomātu salsu:

Un visu cieši sarullē kā pankūku:

 

Ērtības labad es ieteiktu burrito pirms iekošanas pārgriezt uz pusēm. Šī ēdiena asumu var variēt pēc personiskajiem ieskatiem – ja jābaro mazi bērni, čili var nelikt klāt ne gaļai, ne salsai, savukārt ja mīlat asas lietas un/vai patrāpījies “neass” čili, visu var saglābt pāris ripiņas marinēts Jalepano, ko iesaku glabāt ledusskapī šādiem nolūkiem.

10 komentārs

  1. Inta

    Priecājamies par atgriešanos 🙂 cerams, ka arī Elza godam novērtē mammas kulinārās izpausmes:)

  2. Māris

    Šis ir vienkārši ōsam!!! Mazliet tikai jāpiešaujas pie lavaša izmēra/rullēšanas/ēšanas tehnikas, lai visas malas un rokas nenošķiestos ar to garšīgumu 🙂

  3. Ieva

    Kristu, es kā vienmēr ļoti priecājos par sen aizmirstajām labajām lietām, ko liec mūsu acu priekšā!
    Tik viens jautājums – kur var iegādāt šo Mimolette lavašu?

  4. Krista>Ievai

    Atvaino par pārpratumu, receptē jau izlaboju – Mimolette ir siers, savukārt “sarkano” lavašu var nopirkt piemēram RIMI

  5. Linda

    Gribēju jautāt, kāpēc to visu gardumu rullē lavašā? Man nav nekādu pretenziju pret lavašu, un sarkanais tiešām ir labs. Tortijas var ātri un vienkārši izcept mājās. Parastajām kviešu miltu tortijām vajadzēs tikai miltus un ūdeni.

  6. Krista>Lindai

    Tā ka lavašu var viegli un par lētu naudu nopirkt veikalā, īsti neredzu iemeslu, kāpēc tērēt laiku, tortiju pašcepot. Šis tomēr ir veiklais ēdiens! Bet respect, ka tortijas cep pati 🙂

  7. Nellija > Linda

    Linda, kā šīs tortijas ir jācep?

  8. Linda > Nellijai

    Ir divu veidu tortijas – kviešu miltu (parastās) un kukurūzas miltu, bet ne no parastajiem kukurūzas miltiem. Pēdējām izmanto masa harina t.i. miltus no kukurūzas graudiem, kas iepriekš apstrādāti ar kalcija hidroksīdu. Man šķiet, ka es tulkojot no spāņu valodas neesmu kļūdījusies, jo ķīmija nav mana stiprā puse. Abas ir vienkāršas. Recepte: 250g kviešu milti, 150 ml ūdens, šķipsna sāls. Sajauc mīklu, pamīca, lai kļūst elastīga un atpūtina ledusskapī pusstundu. Man šķiet, ka no šī daudzuma sanāk 6, bet tas atkarīgs, cik lielu tortiju cep. Sadala mīklu tik daļās, cik tortijas ceps, un katru daļu izrullē 2-3cm biezumā. Cep uz karstas pannas (ar biezu dibenu)bez taukvielām (!) no katras puses aptuveni pusminūti. Kad kļūst gatava, ir viegli pamanīt, jo veidosies brūni plankumi. Izceptās sasedz ar dvieli, jo aukstas un apkaltušas zaudē elastību. No kviešu miltiem var cep arī veselīgākas tortijas parastiem kviešu miltiem 2:1 piejaucot pilngraudu kviešu miltus. Savukārt, ja grib kaut ko ļoti specifisku, ir arī purpura kukurūzas milti. Iepriekš aprakstītā recepte man liekas visvienkāršakā un ar labu rezultātu. Šitā izskatījās manis ceptās http://vinotava.blogspot.com/2012/07/kviesu-miltu-tortijas-tortillas.html

  9. Antuanete

    Linda, vai Latvijā kaut kur var nopirkt masa harina?

    Btw, iesācēji te var paskatīties detalizētu foto pamācību http://www.joepastry.com/category/bread/tortillas/flour-tortillas/, zemāk arī viens receptes variants.
    Es cepu no 0. tipa pilngraudu miltiem un mīkla bija visai ķepīga, acīmredzot, vajadzēja pielāgot proporcijas. Bet kopumā pagatavošana tiešām vienkārša un rezultāts garšīgs.

  10. Linda > Antuanete

    Masa harina Latvijā neesmu redzējusi, bet īpaši neesmu meklējusi. Es pērku Coolchile produkciju Londonā vai Parīzē. Iespējams to var pasūtīt internetā.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri