Forša Džeimija Olivera ideja, ko darīt ar brīnumskaistajām jaunajām bietītēm, kas jau parādījušās tirgū!
Vielas:
kādas 10 gabalas jaunās bietītes, apmēram vienāda izmēra, pingponga bumbiņas lielumā
10 nomizotas ķiploka daivas
sauja svaiga majorāna vai raudenes lapu, ja ir pieejamas, bet bez tām var arī iztikt
olīveļļa
balzāmetiķis (ņemiet no lētā gala, šai receptei nav vērts tērēt īsto mantu no Modenas)
sāls, pipari
liels gabals folijas cepšanai
Gatavot:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Cepeštrauku (karstumizturīgu keramikas vai stikla šāli, vai var vienkārši lietot krāsns cepešpannu) izklāj ar dubultā salocītiem lieliem folijas gabaliem, apmēram šitā:
Bietēm nogriež lakstus, atstājot klāt drusku kātiņus, un tās rūpīgi nomazgā – visvairāk netīrumi ir pie kātiņiem, tur paskrubina nost ar nazi, nogriež astītes. Liek uz folijas, turpat samet ķiploka daivas un majorānu/raudeni, visu bagātīgi pārlaista ar eļļu un etiķi, pārkaisa ar sāli un pipariem:
Foliju rūpīgi aizloka ciet un liek krāsnī cepties apmēram stundu. Bietes nebūs gaužām mīkstas, man labi patīk, ka viņas vēl drusku kraukšķīgas, bet ja vēlaties pavisam mīkstas, atstājiet krāsnī 10 minūtes ilgāk.
Pasniedz karstas vai aukstas. Locot vaļā foliju pavisam karstām bietēm, uzmanieties no tvaikiem!
Kad bietes vasaras gaitā top lielākas, tās pirms cepšanas pārgriež uz pusēm.
Oriģinālā recepte rodama Džeimija Olivera grāmatā “The Return of the Naked Chef”.
Izklausās super, rīt iešu meklēt jaunās bietes… 🙂
Ļoti skaists gatavo bietīšu fotoportrets!
Es arī pēc izlasīšanas un aplūkošanas sailgojos pēc bietītēm!
esmu reiz krasni cepis bieti , kurai pa virsu “kārtoju” feta sieru sajauktu ar riekstiem , laimu un ķiploku. Sanāca tīri tā neko :).
Izmēģināju. Biešu kāti garšīgāki nekā pašas bietes.
Paldies, bija garšīgi! No biešu lapām izcepu sāļo pīrāgu:
http://www.solipasolim.lv/lasit/967/
Ņamm!
sataisīju divējādi. gan ar jaunajām bietēm, gan ar pērnajām.
un…tie ir divi pilnīgi atšķirīgi ēdieni. ar jaunajām sanāk tā kraukšķīgāk, svaigāk, salātīgāk. pavisam noteikti gribas kaut ko vēl klāt piekost, lai gruntīgāk.
savukārt ar rudens bietēm, kurās noteikti ir vairāk cukura, izveidojas pavisam citādākas garšas. saldais lieliski kontrastē ar marinādi, pipariem un raudeni. šis variants ir sātīgāks un piesātinātāks. var neko nepiekost, pietiek tāpat.
turpmāk taisīšu abējādi – atkarībā no vēdera garastāvokļa:)
paldies!
Es arī izmēģināju… iedvesmojoties no šīs… no zaļumiem man bija baziliks, bet labi derēja un ķiploki arī vairāk, jo mums garšo cepti ķiploki, un pavasarī tie nav pārāk izteiksmīg. Ļoti, ļoti labs. Sirsnīgs paldies.
Šo gardumu es atkārtoti gatavoju. Patīk gan silts (ar kazas sieru), gan auksts ir baudāms pusdienās ar zivi vai vakariņās kā viegla uzkoda.
Paldies, bija ļoti garšīgi! Lapas izmantoju tīteņiem ar gaļu.
kur tieši Tu tās bietītes pērc? mēģinu saprast, kur lai tepat Rīgā nopērk vietējo produkciju (un ne obligāti eko), jo tirgū tak nevar saprast – diezgan viegli var iesmērēt kā vietējo arī kādu ievesto preci..
Es jaunās bietes pērku tirgos un tirdziņos, galīgi ne kādā konkrētā vietā, un vietējā izcelsme nav mans vienīgais izvēles kritērijs. Vietējs nenozīmē automātiski kvalitatīvs un garšīgs. Uz bietēm tā starpība nav tik liela kā, piemēram, uz zemenēm, kuras gan cenšos sagaidīt vietējās. Ja Tev ir ļoti svarīga produktu izcelsme, provē pirkt http://www.dabasdobe.lv, kura sadarbojas ar konkrētiem piegādātājiem un to arī apraksta pie katra produkta mājaslapā. Uzticos šī veikala īpašniekiem, viņi neko Tev necentīsies iesmērēt!
ooo, paldies par ideju! Taisni šajās dienās domāju, ko lai vēl bez boršča, aukstās zupas un biešu salātiem (ar pupiņām, sieru un ķiplokiem) sadara ar bietēm! Prasītos klāt kādu kartupeli, bet diez vai būtu prāta darbs šajā kombinācijā to mest klāt, tad labāk atsevišķi apcept.