Cēzara salāti

Apr 1, 2015 | Dārzeņi, Receptes, Salāti

Šis populārais ēdiens restorānos mēdz būt gan vienkārši izcils, gan pilnīgi sacūkāts. Sāls ir mērcē, kas gatavota ar anšoviem un ir feini pikanta. Beidzot uztaisīju tos mājās – sanāca tik gardi, ka aizrāvos un taisīju trīs dienas no vietas. Aicinu nemaitāt klasiku ar vistu vai garnelēm, bet izbaudīt tīrā veidā.

P1030929

Šī ir pavisam minimālistiska recepte, kur atteicos no siera pievienošanas mērcei (manuprāt, pilnīgi pietiek ar to, kas pārkaisīts pāri) un sacepta bekona, kas bieži figurē kā svarīga Cēzara salātu sastāvdaļa.

Vielas apmēram 4 porcijām

2 vidējas vai vairākas mazākas romiešu vai little gem (ļoti līdzīgas romiešiem, parasti mazākas) salātlapu galviņas
katram ēdājam pa pāris šķēlītēm baltmaizes bagetes vai citas vienkāršas kviešu maizītes
neliels kancītis Parmas siera

mērcei:

4-6 anšovu filejas – skaits atkarīgs no anšovu izmēra, jūsu drosmes un vēlmes pēc pikantuma
1 + vēl viena nelielas ķiploka daivas
2 svaigu olu dzeltenumi*
3 ēdamkarotes citrona sulas
3/4 tējkarotes Dižonas sinepju
pāris pilieni Vusteras (Worcestershire, Lea&Perrins zīmola) mērces, bez kā es parasti iztieku, bet draudzene piekodināja, lai noteikti ierakstu receptē
2 ēdamkarotes olīveļļas
125 ml neitrālas eļļas, piemēram vīnogu kauliņu

nedaudz olīveļļas cepšanai

Gatavot:

Sagatavo grauzdiņus: maizes šķēles ieberzē ar sagrieztu ķiploka daivu un sagriež vai saplucina nelielos, apmēram vienādos gabaliņos un apcep kraukšķīgus – vai nu krāsnī, iepriekš bļodā izcilājot ar drusku olīveļļas, vai pannā uzkarsētā eļļā kraukšķīgus. Atdzesē.

Mērcei anšovus un ķiploku vidēji lielā, izturīgā bļodā klapē ar stampiņu vai koka karoti, līdz tie izšķīst (es izmantoju stampiņu no savas koka piestas). Pievieno sinepes, olu dzeltenumus, citrona sulu, Vusteras mērci un rūpīgi kuļ ar putu slotiņu, līdz veidojas viendabīga, krēmīga mērce. Pa karotei pielej olīveļļu, atkal sakuļ. Četros piecos piegājienos lej klāt neitrālo eļļu, katru reizi kārtīgi samaisot. Mērces gatavošanas process drusku līdzinās majonēzes taisīšanai. Pagaršojiet un piekoriģējiet pēc vēlēšanās citrona sulu vai olīveļļu. Sāli klāt likt nevajag, jo anšovi tāpat ir gana sāļi.

mērce procesā

mērce procesā

Salātu lapas nomazgā, nosusina pilnīgi sausas – tas ir svarīgi, lai veidotos laba saķere ar mērci – un saplucina lielā bļodā, kur plānojiet salātus pasniegt. Tieši pirms pasniegšanas pieber grauzdiņus, visu izcilā ar mērci un beigās pārkaisa ar plāni saēvelētu sieru (man šajā gadījumā nepatīk sieru rīvēt, bet plāni sagriezt ar dārzeņu mizojamo). Pasniedz nekavējoties.

 

*krīzes situācijā izņēmuma kārtā olu dzeltenumus var aizstāt ar 3 ēdamkarotēm ļoti labas majonēzes.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri