Zvērojoši sātīgs ēdiens, kas lieliski piemērots ziemas spelgonim un paģirainām pēcsvētku dienām. Laimīgu Jauno gadu!
Vielas 4 porcijām:
500 g maltas liesas, kvalitatīvas liellopa gaļas
2 vidēji sīpoli
1 ķiploka daiva
1 tējkarote kumina (vislabāk sēkliņas pašam saberzt, bet var protams izlīdzēties ar jau samaltu)
čili pipari jums tīkamā veidā un apjomā (es lietoju tējkaroti kaltētus, saberztus, ar visām sēklām, bet var ņemt arī svaigus. vairieties no koši sarkaniem gataviem pulveriem)
1 gabals kanēļa mizas
1 tējkarote žāvētas raudenes (oregano)
1 ēdamkarote tomātu pastas (bez tās, strikti runājot, var arī iztikt)
2 400-gramu bundžas ar veseliem tomātiem savā sulā (var ņemt arī kapātus, bet pavāru vidū valda uzskats, ka bundžās jau sakapātus liek sliktākas kvalitātes tomātus, tāpēc labāk izvēlēties veselus un pašam tos gatavošanas procesā sašķelt gabalos)
2 400-gramu bundžas ar sarkanajām pupiņām (kidney beans)
sāls un pipari pēc garšas
drusku olīveļļa
rīsi un skābs krējums pasniegšanai
Gatavot:
Sīpolus un ķiploku nomizo, sīki sakapā un dziļā pannā vai katliņā olīveļļā sasautē mīkstus kopā ar kuminu, čili un raudeni. Pievieno gaļu un uz lielākas liesmas, visu laiku maisot, apbrūnina. Pievieno tomātus un tomātu pastu, kanēļa mizu, drusku sāli un piparus, visu labi samaisa un pielej nedaudz karstu ūdeni tā, lai mērce nav pārlieku sausa. Uz vismazākās liesmiņas sautē pusstundu, ik pa brīdim apmaisot un, ja vajag, pielej vēl drusku ūdeni. Aukstā ūdenī noskalo pupiņas, pieliek klāt, samaisa un sautē vēl pusstundu. Piekoriģē sāli un piparus un dod galdā zvērojoši karstu (šo izteicienu patapināju no omītes pavārgrāmatas), kopā ar vārītiem rīsiem un skābu krējumu.
Čili var gatavot arī krāsnī, ja ir luste un piemērots trauks (t.i. abas sautēšanas kārtas veikt nevis uz plīts, bet uz 150 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī). Vēl viens padoms: čili vēl labāk garšo nākošajā dienā, kad garšas ir labi “sakodušās” – uztaisiet to dienu iepriekš un pirms pasniegšanas vienkārši uzsildiet!
Šī recepte ir sintezēta no vairākām versijām, ko esmu atklājusi savos kulinārajos pētījumos. Visās receptēs bija minēts, ka čili jāvāra/jācep vismaz 2 stundas – ieteikums, ko es neievēroju mūžīgā laika trūkuma dēļ, turklāt manuprāt ar stundu kopā ir pilnīgi pietiekoši.
Laimīgu jauno gadu!
Es parasti izmantoju webā atrastu Jamie recepti. Līdzīga šai, galvenā atšķirība ir sablenderēti saulē kaltētie tomāti, ko pieliek kopā ar konservētajiem tomātiem.
Forši ir arī nopirkt kaltētas pupiņas tirgū un izmantot konservēto vietā.
Šī ir forša recepte:)
Es bieži šo taisu, manā versijā gan tas ir Chilli sin carne (bet tas neko nemaina, veģetārā versija arī ir super garšīga), tikai es arī dodu priekšroku nevis konservētajām pupiņām, bet kaltētām, tikai jāatceras iepriekšējā vakarā iemērkt, ar ko protams mēdz būt problēmas…
Ā un kanēļa miza man ir jaunums šajā ēdienā – noteikti pamēģināšu ! 🙂
Sākumā, ar sīpoliem un ķiplokiem kopā arī tējkaroti kanēļa. Un no garšvielām arī mazliet muskatrieksta, kādu laurlapu un smaržīgo piparu. Iespējamas variācijas. Visādi citādi ļoti pareiza recepte 🙂
Pirmajā dienā ēdu ar kukurūzas čipsiem un rīvētu Čederas sieru, otrajā dienā, kad chilli kļuvis vēl labāks- pagatavoju načos grandes, kārtās liekot kukurūzas čipsus, chilli un sieru un karsējot, pa virsu pēc tam salātlapas, salsas, guacamoles un krējuma.
Es pa virsu kaisu sarīvētu sieru. Recepte tiešām laba.
Vai var izmantot svaigus tomātus nevis bundžā?
Šajā receptē nudien neieteiktu mizot un kapāt svaigus tomātus, nav tā vērts!
Paldies; loti garsigi!
vislabaakaa recepte no visaam! iesaku! kaneelis dod iipasho garshu.
Paldies, Krista!