Cidoniju zapte

Dec 17, 2010 | Receptes, Saldie

Šī, kopā ar grauzdētām brokastu pārslām, būs mana “ēdamdāvaniņa” Ziemsvētkos. Ar cidonijām es domāju nevis tos mazos auglīšus, kas Latvijā aug krūmos un ienākas rudens sākumā, bet gan lielās Cydonia Oblonga, ko pie mums sauc par aivām.

Vielas septiņām 200ml burciņām:

5 cidonijas, kopā apmēram 1,8 kg nemizots svars
700 g cukurs
2 citronu sula
ūdens
garšvielas – piemēram anīsa zvaigznīte, 10 krustnagliņas, kanēļa mizas gabals, gareniski uz pusēm pārgriezta vaniļas pāksts

Gatavot:

Cidonijas nomizo, sagriež vispirms uz pusēm, izņem serdes, sagriež nelielos, apmēram vienāda izmēra gabalos, ko liek bļodā ar ūdeni, kam pievienota pus-citrona sula (tas nepieciešams, jo nomizotas cidonijas ļoti ātri apbrūnē). Saglabā sēkliņas no pāris cidonijām – tās liek klāt zaptei vārīšanas procesā, lai tā labāk saželētu. Kad visas cidonijas sagrieztas, tās ber katlā, pielej nedaudz ūdens (lai sniedzas apmēram līdz pusei cidoniju), atlikušo citrona sulu, sēkliņas, garšvielas un cukuru, uzvāra, un uz nelielas uguns turpina vārīt apmēram pusotru stundu. Ik pa brīdim apmaisiet zapti un vērojiet, kā tā brīnumainā kārtā maina krāsu – uz beigām paliks piesātināti sārta!

Ja vēlaties receptei mainīt apjomu, princips ir tāds, ka cukuru ņem pusi no nomizoto cidoniju svara.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri