Citronu tarte

Feb 14, 2010 | Receptes

Ļoti klasiska un īpaša tarte, kuru parasti baudīju kūknīcās, jo domāju, ka to mājās būtu pārāk sarežģīti uztaisīt – līdz atradu šo recepti

laikraksta Financial Times nedēļas nogales pielikumā. Tās autors ir britu pavārs Rowley Leigh, kas saimnieko smalkā Londonas restorānā “Cafe Anglaise”.

Vielas:
esmu norādījusi daudzumu diviemm dažādiem tartes  formu izmēriem – 23 cm/30 cm diametrā

smilšu mīklai

180/270 g miltu
100/150 g auksta sviesta (tieši no ledusskapja) + vēl drusku formas iesmērēšanai
šķipsniņa sāls
2 ēdamkarotes cukura
2 olas dzeltenumi
divas/trīs ēdamkarotes auksta ūdens

1 ola + 1 ēdamkarote piena

pildījumam:

divi/trīs citroni ar skaistu, nebojātu mizu
4 olas + viens/divi dzeltenumi
150/200 g pūdercukurs
150/200 ml saldais krējums

pūdercukurs pārkaisīšanai

Gatavot:

Lūdzu lūdzu nepērciet smilšu mīklu veikalā – tur to parasti taisa ar margarīnu sviesta vietā, tāpēc rezultāts nebūs ne uz pusi tik labs. Mājās taisīta mīkla ir nesalīdzināmi labāka, turklāt tā ir tik garda, ka var ēst kumosiem.

Vārdu sakot, lielā bļodā ieber miltus, cukuru un sāli. Mazākā bļodiņā olu dzeltenumus sajauc ar ūdeni. Sviestu uz rīves lielākajiem zobiņiem ierīvē miltu bļodā. Citās smilšu mīklas receptēs parasti rakstīts – sviestu iekapā miltos maziem gabaliņiem. Neatceros vairs, kurā grāmatā manīju rīvēšanas metodi, manuprāt, tā ir visērtākā. Atgādinu – šajā gadījumā ir no svara, ka sviests tiešām ir auksts un ciets nevis mīksts istabas temperatūrā!  Ar rokām jauc miltus, cukuru un sviestu, kamēr tie atgādina rupjas smiltis – tas notiks pavisam ātri. Tad pievieno olas un ar rokām veikli samīca mīklu kamolā.

Šajā brīdī vairums recepšu teikts, ka mīklas kamols jāliek ledusskapī uz pāris stundām. Esmu tā darījusi, bet tad mīkla sacietē un to ir gandrīz neiespējami izrullēt plānu (variantos par mīklas griešanu šķēlēs un tad lipināšanu kopā negribu iedziļināties – murgs!). Manuprāt, tas pats efekts tiek panākts, mīklu dzesējot jau izrullētu.

Tātad, jāsagatavo apmēram 23 cm diametra “tartes” forma ar viļņainām malām (vēlams tāda ar izņemamu dibenu), to izsmērējot ar sviestu un viegli izkaisot ar miltiem. Mīklu uz miltainas virsmas izrullē apmēram puscentimetru biezu un uzmanīgi ieklāj formā. Ja viņa saplīst, tas nekas – lēnām un pacietīgi lipiniet klāt noplīsušos gabalus un aizlāpiet caurumus, lai nav spraugas, un uzlociet to uz augšu tā, lai maliņas arī labi noklātas. Tagad formu ar visu mīklu lieciet ledusskapī uz 2 stundām.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Sagatavotajā formā virsū mīklai ieklāj atbilstoši piegrieztu cepampapīru un ieber pāris saujas kaltētu pupiņu – tas nodrošinās, ka mīkla cepoties necelsies uz augšu. Šo kūkas pamatnes priekš-cepšanas metodi angliski sauc “baking blind” – kūka ir “akla”, jo tajā vēl nav pildījuma. Cep 15 minūtes, tad izņem no krāsns, noņem cepampapīru ar pupiņām (tās var saglabāt burkā līdzīgiem mērķiem un izmantot bezgalīgi daudz reižu), formu atkal ieliek krāsnī uz 5 minūtēm, lai viegli apbrūnē. Pa to laiku viegli sakuļ olu ar pienu un tiklīdz pamatne iznāk no krāsns, to no iekšpuses rūpīgi ar otiņu izsmērē ar olas-piena maisījumu – tas radīs tādu kā aizsargplēvīti un aizdrīvēs iespējamās spraugas, kas neļaus šķidrajam pildījumam sūkties cauri.

Pildījumam no abiem citroniem ar smalku rīvīti norīvē miziņu un izspiež sulu. Viegli sakuļ olas ar cukuru, pievieno saldo krējumu, tad citronu sulu ar miziņām un lej iekšā priekšizceptajā formā. Krāsnī uzreiz samazina temperatūru līdz 150 grādiem. Uzmanīgi liek formu cepeškrāsns vidējā līmenī un cep 1 stundu 10 minūtes. Gatavai kūkai pildījumam nevajadzētu būt šķidram, nedz arī gluži cietam, bet tādam drusku “ļodzīgam”, kad pakustina formu. No virspuses pildījums būs drusku apbrūnējis.

Ļauj kūkai pilnīgi atdzist, pirms to ņem ārā no formas un uz lēzena šķīvja ledusskapī atdzesē (ideālā gadījumā pa nakti). Pirms pasniegšanas tarti viegli pārkaisa ar pūdercukuru (piemēram, lietojot metāla sietiņu). Dekorēt var arī pagalam smalki – piemēram, pagājušā gada novembrī mana draudzene Līva Stokholmā šādu tarti burvīgi izdekorēja ar pūdercukuru par godu citas draudzenes Malinas dzimšansdienai, turklāt vēl pašās beigās nevērīgi uzmeta virsū no saldētavas izvilktus jāņogu ķekarus:

PS No pārpalikušajiem olbaltumiem uztaisiet bezē cepumus! Ja šodien vairs nav spēka, noglabājiet tos ledusskapī tīrā bļodiņā un taisiet rīt.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri