Citronzāle

Nov 13, 2009 | Pārdomas | 21 comments

Kad pirmo reizi Latvijā ieraudzīju veikalā citronzāli, no prieka gandrīz iekliedzos un nobaidīju savu māsīcu, ar ko tobrīd runāju pa telefonu.

Tas notika Stockmann atklāšanas dienā un es jaunā veikala izpēti, protams, sāku ar ēdienu nodaļu, kur atradu daudz brīnišķīgas ēdamlietas, kuras toreiz citur nevarēja nopirkt. Tagad par laimi tā vairs nav un, piemēram, mana mīļā citronzāle ir iegūstama gandrīz katrā RIMI.

Citronzāle ir tipisks Āzijas garšaugs, kur tas aug kā nezāle kuplos, izspūrušos krūmos:

Citronzāļu pļava Dominikas salā. Paldies Andrai par bildi!

To kulinārijā izmanto plaši – dzērienos, karijos, zupās. Ļoti labi šī zāle sader kopā ar zivīm un jūras veltēm savas maigās, citrusīgās smaržas dēļ.

Es to visbiežāk lietoju kopā ar ingvera-citronu-medus tēju, kur gan piemetu klāt tējai, gan – ja tēju atdzesēju un pasniedzu aukstu – ielieku vienu stibu stikla krūzē kā dekorāciju. Vēl man ir viena mīļa karija recepte, kur citronzāle piedalās sakapātā veidā.

Citronzāle nav dārga un neprasa īpašas pūles apstrādē – pietiek vien nolobīt ārējo miziņu un nogriezt sakaltušos galus. Pirms lieku to klāt tējai, resnāko galu sadauzu ar naža spalu – lai izdalās smaržīgā eļļa:

"iedauzīta" citronzāle

21 komentāri

  1. Kika

    Citronzāli nevar nopirkt visos Rimi!!!! Principā tagad nevienā Rimi neesmu redzējusi! Pat Stockmann veikalā tā ne vienmēr ir. Bet esmu redzējusi arī Deglava ielas 3x Maximā. Ļoti lēti.

  2. Janka Valmierā

    Varbūt kāds ir mēģinājis citronzāli pats izaudzēt? Šopavasar alderman.lv nopirku sēklas. Iesēju febr. vidū, bet 27. martā vēl nav sadīgušas.Augs laikam ir daudzgadīgs.

  3. Janka Valmierā

    Pie viena – paldies par rukolas popularizēšanu kādreiz DIENĀ! Tagad rukola jau ir ikdiena, esmu ieteicis to radiem, draugiem.Arī sēklas izaudzēju pats un dalu draugiem. Dažiem gan negaršo, sevišķi vīriešiem -gaļēdājiem.Pašlaik rukola kastītēs jau lien laukā un sveicina šīrīta sarkani austošo sauli (būs vējaina diena).

  4. Lana

    Bez citronzāles neiztikt, ja esi Taizemes zupu cienītājs. Vismaz šo garšaugu pie mums var nopirkt!

    Jankam Valmierā – O, jā – mūsu ģimenē rukola ir topā, it īpaši ar lauku kazas sieru un vīģu etiķi!

  5. Betty

    Citronzāli medīju jau labu laiku, līdzīgi kā Kafīra laima lapas, ja kāds pateiktu, kur šīs garšvielas šobrīd slēpjas… 🙂 ļoti priecātos

  6. Krista>Betty

    Mani iecienītākie citronzāles avoti ir Stockmann un Sky, jo īpaši piektienās, kad tur šķiet izliek jaunu pievedumu. Kafras laima lapas gan esmu manījusi tikai kaltētā veidā (Stockmann) un sen atpakaļ. Ļoti labs āziešu garšvielu un citu kaltētu ēdamlietu (visāda veida sojas mērces, nūdeles, vasabi, marinēts ingvers, rīsi, prawn crackers, čili pipari etc.) avots ir mazs delikatešu veikaliņš uz Lienes/Asara/Avotu ielu stūra.

  7. Betty

    Paldies, Krista. būs jādodas uz Stockmanu, jo Sky (vismaz uz Kasta ielas un Duntes ielas nav). un noteikti izmēģināšu Lienes ielas veikaliņu :).
    un vispār, ļoti jauka Tev mājas lapiņa. ceru te iegriezties bieži, pašpikot jaukas idejas :). Jauku Tev dieniņu!

  8. Krista>Betty

    paldies, man prieks, ka Tev patīk un noder 🙂 ceru, ka pa šo nedēļu būšu atguvusies no Japānas un iekrājušamies darbiem un vīkendā ielikšu arī kādu jaunu recepti, lai var špikot uz veselību!

  9. Betty

    Eh, pat nāsīs iesitās Japānas aromāti…vienīgi man pēc mēneša, ko tur nodzīvoju, ļoti jau kārojās kas eiropeiskāks. Bet tagad ar laika distanci atkal gribētos mazliet gastronomiski eksotiski izvirst :0)

  10. Aina

    Nezinu vai tās ir Kafīra, bet laima lapas saldētas var nopirkt GEMOSS veikalā.

  11. Krista>Ainai

    Liels paldies, nebiju piefiksējusi, kur Gemosā slēpjas saldētava 🙂 noteikti izpētīšu un tad jau būs jātaisa Tom Yum zupiņa!

  12. Aina

    GEMOSĀ neliela saldētava atrodas plauktu rindu sākumā, tur var atrast arī saldētu citronzāli,ingveru (nosaukumu neatceros, bet ,mazliet savādāks kā veikalā nopērkamais parastais, un šis der taizemiešu zupai), tīģergarneles, un tunci priekš Sushi.

  13. nrcha

    Citronzāli audzēju mājās. Tiesa, nevis no sēklām, bet no veikalā nopirktas citronzāles, kas iepriekš paturēta 2 nedēļas ūdens glāzē (izdīgst saknes). Kafīra lapas un daudzas citas labas lietas redzēju Lienes ielas garšvielu veikalā.

  14. Maija

    L;udzu pastāstiet vairāk par KAFĪRA lapām – pilietojumu.
    Paldies:)

  15. Maija

    Lūdzu pastāstiet vairāk par KAFĪRA lapām – svaigām , žāvētām ….

  16. Krista>Maijai

    Es pati tās vēl neesmu lietojusi, tāpēc nevaru dalīties pieredzē. Pameklējiet internetā, noteikti atradīsiet to, kas interesē.

  17. Maija

    Paldies 🙂 tā arī darīšu 🙂 Ļoti patīk Jūsu lapa 🙂

  18. Maija

    Labdien , Krista 🙂
    Vai būtu tāda iespēja , ka Jūs dalītos savā mīļā KARIJA receptē , kur izmanto sakapātu citonzāli ? Lasīju pie CITRONZĀLES….

  19. Maija

    Informācija Kristai.

    Kaffīra lapas , citronzāli – saldētā veidā var nopirkt CESARS / http://www.cesars.lv Mājas lapā ir ļoti daudz labas informācijas par Taizemiešu , Indiešu , Ķīnas virtuvi. Daudz labas receptes un informācija par konkrētām garšvielām. Patika , ka aprakstītas PAMATLIETAS katrai virtuvei , vienkārši un saprotami.Ceru ,ka noderēs 🙂

  20. agnese

    Labdien,
    citronzāli no sēklām var izaudzēt. Galvenais pats sākums līdz dēstam ir grūtāks, vairāk prasa uzmanības. Tagad dārzā ir sakuplojuši citronzāles ceri apmēram 0,5m augstumā. Tādi kā augšējā bildē, protams nav. Bet no 5 dēstiem kārtīgs klēpis šo citronzāļu

  21. Kristine

    Kaffira lapas tikko sanjemu pa pastu no Taizemes! Nopirku ebayaa! :)))) Svaigas un aromatiskas! 🙂

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri