Cūkupupu salāti, ar kvinoju vai ko citu

Jūl 7, 2014 | Dārzeņi, Receptes, Salāti

Papildināju savu mīļo cūkupupu salātu recepti, pievienojot kvinoju – izcils viegls ēdiens, gan pats par sevi gan kā piedeva grilējumiem. Pupas no pākstīm šovasar palīdz lobīt meita – trīsarpus gados tas ir viņas pirmais īsti lietderīgais kulinārais darbiņš. Lieki teikt, ka Elzai pašas lobītās pupas labi garšo.

P1020759

Ar sastāvdaļām un daudzumiem lūdzu brīvi improvizējiet pēc savas patikas un iespējām. Ja nav/nepatīk kvinoja, ņemiet kuskusu vai ko citu!

Vielas:

cūku pupas – jo vairāk, jo labāk, iesaku ņemt vismaz pusotru kilogramu
pāris saujas kvinojas putraimu (man labāk patīk sarkanie vai raibie)
redīsu bunte (es redīsus pievienoju kraukšķīgumam, bet bez tiem var arī iztikt)
pāris lieli, gatavi tomāti – labi izskatās sarkani un dzelteni
pāris mazie baltie vai/un lillā sīpoliņi, kas loku galos
liela bunte ar garšaugiem – es parasti lieku pētersīļus, kinzu, baziliku
olīveļļa, citronu sula,  sāls, pipari, kāda lāse balzām vai sarkanvīna etiķa

Gatavot:

Cūku pupas izloba no pākstīm un verdošā ūdenī (bez sāls) vāra 2 minūtes. Nokāš, atdzesē noskalojot sietā ar aukstu ūdeni un tad izloba no miziņām – to izdarīt ir mazāk ķēpīgi, kā izklausās: pupu viegli saspiežot pirkstos, tā pati izlec no miziņas.  Vieglāk lobīt pupas no miziņām ir sezonas sākumā, kad tās ir jaunas un zaļas. Kad pākstis nobriest un pupas kļūst dzeltenīgas, tās izlobīt ir grūtāk.

No tomātiem, sīpoliem un garšaugiem bļodā samaisa tādu kā salsu: tomātus sagriež nelielos gabaliņos, apkaisa ar sāli un pipariem, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus sīpolus, sakapātus garšaugus, kādu šļuku olīveļļas, nedaudz citrona sulu un etiķi un visu labi sajauc.

Kvinoju sietā noskalo, liek katlā, aplej ar karstu ūdeni tā, lai ūdens par pāris cm vairāk, uzvāra un uz lēnas uguns karsē apmēram 10 minūtes – tas ir uz pusi mazāk, nekā parasti uz paciņām rakstīts, bet man labāk garšo, ja kvinoja nav pavisam izjukusi mīksta, bet drusku kraukšķīga. Kad gatava, nolej lieko ūdeni un atstāj katlā uzbriest/atdzist.

Redīsus sagriež plānās šķēlītēs. Maisa visu kopā, labi izcilā un liek galdā!

Citas idejas, ko darīt ar lobītām cūkupupām:

Zanes blogā pamanīju ļoti interesantu ideju, kā pasniegt bez pākstīm vārītas cūku pupas – uz maizes kā vasarīgu uzkodu.

The Guardian šīgada izlase cūkupupu receptēm, kur piedalās, piemēram, anšovi un rozmarīns

Džeimija Olivera mājaslapā ronamas 14 cūkupupu receptes

BBC Good Food ir iespaidīga cūkupupu recepšu izlase




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri