Dārzeņu un rīsu sacepums

Nov 20, 2015 | Dārzeņi, Receptes, Rīsi | 4 comments

Šo recepti izdomāju, lai izmantotu no iepriekšējās dienas pārpalikušos rīsus. Pasniedziet kā piedevu gaļai vai veģetāru pamatēdienu. Vienkārši un gardi!

P1050073

Vielas:

vārīti rīsi*
burkāni vai kādi citi sakņu dārzeņi
sauja rozīņu
pusapelsīna sula vai remdens ūdens
mandeļu šķēlītes
olīveļļa

Gatavot:

Rozīnes pārlej ar apelsīnu sulu vai ūdeni un ļauj pamirkt. Burkānus (man bija lillā, bet var, protams, lietot arī parastos oranžos, vai kādus citus dārzeņus) notīra un sagriež līdzīga izmēra gabalos, liek cepeštraukā un apslaka ar nedaudz olīveļļas. Ņem loksni cepampapīra un no tā uztaisa “segu”: saņurca loksni, ūdenī pilnīgi samitrina, cieši nospiež, izpurina un pārsedz burkāniem. Šauj līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep pusstundu. Tad noņem cepampapīru, pievieno rīsus, rozīnes un mandeles, labi izmaisa un cep neapsegtus vēl kādas 20 minūtes, pa vidu vienu-divas reizes samaisot, lai apcepas vienmērīgi. Tas arī viss!

*es rīsus vāru tā: nomēru noteiktu apjomu (piemēram, puslitru) un elektriskajā tējkannā uzvāru ūdeni. Katliņā uzkarsēju eļļu ar drusku sviesta un iemetu tur dažādas garšas vielas, piemēram pa tējkarotei melnsēklītes (Nigella seeds), tumšās sinepju sēklas, kādas 5 kardamona pākstis un tikpat krustnagliņas, kanēļa mizas gabaliņu. Visu drusku apcepu, beru iekšā rīsus, samaisu, pieleju karstu ūdeni, kurā izšķīdināta šķipsna sāls (ūdeni ņemu pusotras reizes vairāk kā rīsu, ja rīsi ir 500 ml, tad ūdens – 750 ml), atkal samaisu un aizvākotus vismazākajā karstumā sautēju/tvaicēju 15 minūtes. Lietoju tikai termiski neapstrādātus rīsus, piemēram Basmati vai Jasmin. Tumšie/pilngraudu rīsi jāvāra ilgāk.

4 komentāru

  1. Zane

    Ļoti garšoja ieteiktajā veidā pagatavotie rīsi un arī sacepums ir laba ideja vakariņām. Man patika , ka nav pārspīlēts ar sastāvdaļām un tieši šādas receptes arī ir ilgdzīvotājas ikdienas ēdienkartē.

  2. Krista>Zanei

    Paldies, Zane, prieks, ka garšoja un patika :)) Pati šo bieži taisu, visādi improvizējot. Vienkāršība ir skaista – un garšīga!

  3. Jana

    Šīs receptes ir ārkārtīgi bīstamas.. 6dien es pagatavoju tomātu biezzupu. Viņa bija tik fantastiska, ka 7dienai pāri nepalika. Tad nu ķēros pie šī sautējuma. Manā versijā burkāniem pievienoju arī bietes. Fantastiski gardi! Visu porciju noēdu tai pašā vakarā. Šovakar nu nācās gatavot jaunu sacepumu. Es vienkārši nevaru apstāties, man tā sen nav bijis! Ceru, ka Krista kādreiz atvērs restorānu 🙂

  4. Ingrīda

    Rīsus ļoti līdzīgi gatavo Brazīlijā, kur tas ir viens no pamatēdieniem. Tikai sākumā katlā olīveļļā apcep smalki sagrieztus sīpolus, tad pievieno ķiplokus. Tad ieber noskalotus rīsus un nedaudz it kā apcep. Tālāk uzlej vārošu ūdeni, pavāra min 8 un tad vēl sautē. Es mēdzu ūdenim pievienot ekobuljona kubiņu.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂