Vielas:
600 g (apmēram 1 l) savvaļas dzērvenes
400 g cukurs
250 ml saigi spiesta apelsīnu sula vai ūdens (apelsīnu garša labi sader kopā ar dzērvenēm, tāpēc šogad ūdens vietā ņēmu sulu. Milzu starpība nav, tā ka var vārīt gan tā, gan šitā)
Gatavot:
Dzērvenes noskalo un pārlasa, izmetot bojātās ogas un noplūcot kātiņus, kas palikuši klāt. Palielā katlā uzkarsē apelsīnu sulu vai ūdeni kopā ar cukuru, ieber ogas un maisot vāra uz straujas uguns kādas 10 minūtes. Jāuzmanas no ogām, kas piepūšas un sprāgst pa gaisu kā popkorns, tāpēc labi ir ņemt palielu katlu, lai tās vismaz kaut kā savaldītu! Gatavu mērci atdzesē un pilda burkās, glabā ledusskapī, pasniedz istabas temperatūrā kopā ar tītaru.
Vai mērce nesanāk pārāk salda? Esmu taisījusi tādu dzērveņu mērci ar dārzeņiem un buljonu — šito bail mēģināt…
Nu šitā konkrētā mērce sanāk kā zapte, un tā tas arī domāts – man un manai ģimenei tāda labi garšo kopā ar tītaru. Katru dienu gaļu ar zapti vis neēstu, bet pāris reizes gadā noteikti var un liekas piemēroti. Ja Tev nepatīk vai liekas par saldu, samazini cukuru vai taisi vēl savādāk!