Pret falšo zaķi (angliski meatloaf) smalki pavāri izturas ar lielu nicinājumu, vismaz savā pavārgrāmatu kolekcijā nekādas atsauces uz šo vienkāršo, praktisko, lēto bet gana garšīgo ēdienu neatradu.
Mani to gatavot mudināja tādu ēdienu meklējumi, kas no ledusskapja mani barotu vairākas dienas. Nopriecājos, kad internetā atradu vairākas receptes, kas šo vienkāršo Lielo Kotleti ievērojami uzlabo ar dārzeņiem un garšaugiem. Skaidra lieta, ka ar sastāvdaļām var eksperimentēt tālāk!
Vielas:
Apmēram 1 kg maltas gaļas, uz pusēm cūkgaļa un liellopa gaļa. Ņemiet kvalitatīvu gaļu, ko jūsu acu priekšā samaļ, vai sliktākā gadījumā maltu šķiņķa gabalu bez piedevām. Ja izvēlēsieties “maltās gaļas masu “mājas””, vainojiet paši sevi!
1 ola
2 tējkarotes sāls
devīga porcija svaigi maltu melno piparu
pāris apkaltušas maizes šķēles, izmērcētas aukstā ūdenī
neliela sauja sakapātu pētersīļu
1 vidēji liels sīpols
1 burkāns
1 selerijas stiba
1 ķiploka daiva
olīveļļa un sviests cepšanai
Gatavot:
Visus dārzeņus smalki sakapā un olīveļļā un sviestā sasautē mīkstus. Drusku atdzesē un liek klāt gaļai kopā ar pārējām sastāvdaļām, labi samaisa un izveido ovālu klaipiņu. Liek cepamtraukā ar malām (jo cepoties no gaļas izdalīsies suliņas) un cep iepriekš līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 1 stundu. Pasniedz karstu vai aukstu, sagrieztu šķēlēs, ar dažādām mērcēm un/vai citām piedevām – piemēram, šādas “zaķmaizītes” ar tomātu mērci/salsu un rukolu:
Maltajam zakim ir daudz labu ipashibu. Bet pati labaka – tas ir milakais ediens pusotru gadu veciem berniem, kam galja garsho, bet ar koshlashanu ir grutak.
Esmu iecienījusi viltoto zaķi ar pildījumu – vai nu sēņu un burkānu vai ko mazliet eksotiskāku, neatceros nemaz, kur noskatītā receptē aizgūtu – pašā gaļas mīklā liekot rupjmaizes rīvmaizi un mazliet paliesākas žāvētas gaļas, bet vidū banānu. Lai cik dīvaini tas banāns neizklausītos – bet izrādījās, ka ir gardi gan! Un Līvai taisnība – bērniem (ne tikai tik maziem) viss par un ap kotletēm tiešām garšo 🙂
Šis ir brīnišķīgs ēdiens! Un lieliski noder arī tad, kad bērni jau skolnieku vecumā – brokastu vai pusdienu maizītēm vairāku dienu garumā. Nobrīnījos to atrodot “Rīgas laikā” publicētajā briesmīgāko ēdienu topā līdzās visādām , manuprāt, patiesi nebaudāmām lietām.:)
Sirsnīgi iesaku pasniegt falšo zaķi ar riktīgu kartupeļu biezputru (gatavota ar sviestu, pilnpienu, drusku ķiploku, sāl/pipar). Nenāk pasliktu deva kečups…
Mmmm… labāko falšo zaķi pasaulē cep mana mamma. Viņa gan saka, ka tas slinkiem cilvēkiem, kuri negrib ķēpāties ar kotletītēm.
Vai Tava mamma zaķim vidū liek kādas lietas, piem. vārītu olu vai ko citu smukumam? Pa miglu atceros, ka padomjlaikos zaķu šķēlēs vīdēja dažādi rotājumi.
Paldies par iedvesmojošo recepti – nekad neesmu bijusi sajūsmā par šo ēdienu un pati gatavojusi ne tik, bet vakar izcepu un sanāca ļoti garšīgs 🙂
Mmmmmmm, sanāca divi ellīgi garšīgi zaķīši!!! Tieši šorīt brokastīs bija “zaķmaizītes” ar tomātu pastu un rukolu.
Tas burkāns, selerija un sīpols ir fantastisks atklājums
Nepiekrītu!!! Ļoti garda Džeimija Viltotā zaķa (Jamie’s Meatloaf)recepte bija publicēta kulinārijas žurnāla Jamie februāra numurā. Arī slaveni pavāri iesaka gatavot viltoto zaķi.
es arī par “zaķiem”. Mūsu ģimene ļoti iecienīts ir “zaķis” ar zilā siera pildījumu. “Zaķa” masai pievieno papriku saldumam un suligumam, bet sieru (neasu, oriģinali “Bavaria Blu”) sagriež stienīšos, ietin plānās vārītā šķiņķa šķēlēs un iegulda cepamajā formā gareniski, lai gatavo “zaķi” griežot šķēlēs, sanāktu glīti siera-šķiņķa aplīši. Man parasti cepot tradicionālajā keksu formā, sanāk divi stieniši blakus.
Nezinu kāpēc, bet man neizdodas kotletes tik gardas kādas esmu iedomājusies, ēst var bet nekas īpašs, taču bērniem tās tik un tā ir viens no iemīļotākajiem ēdieniem.
Tad nu kopš šodienas gatavošu šo te “lielās kotletes” paveidu.
Sanāca ļoti garšīgi!
Bērni un paši sajūsmā!
Paldies par vienkāršo, bet tai pat laikā, supergaršīgo recepti!
manas mammas klasika- iekšā vesela ola!
un paldies par iedvesmu- šodien top:)
Omma mācīja man pierīvēt to sīpolu gaļas masai – labi iemīcot. Arī – pievienot 1. tasi pienu un skābo krejumu pēc acumēra (apmēram 2. ēdamkarotes).
Tad,ja gatavo no šīs receptes kotletes, katliņā sutini 20-30 minūtes pēc izcepšanas.