Idejas Ziemsvētku galdam

Dec 22, 2012 | Pārdomas | 4 comments

Mana Ziemassvētku ēdienkarte nu jau daudzus gadus ir nemainīga un tās goda vietā ir tītars. Dažas receptes drusku atjaunoju un ieliku pirmajā lapā, ja nu jums noder plānojot savu svētku maltīti. Līksmi nosvinēt!

Galvenajā lomā – svētku cepetis. Cept lielāku gaļas gabalu ir gan garšīgi (tas sanāks sulīgāks), gan svinīgi, gan arī praktiski, jo tā var ērti pabarot daudz viesu. Man pēdējo desmit gadu Ziemsvētku cepeša favorīts ir tītars, galvenokārt tāpēc, ka man ļoti garšo tītara gaļa, bet cept veselu milzu putnu tāpat vien vai kādā citā gadalaikā liekas nepiemēroti. Esmu provējusi dažādas receptes un pēdējos pāris gados apstājos pie Naidželas Losones garšvielās mērcētā tītara – putns sanāk sulīgs, garšvielu piesūcies un mērcēšana ievērojami saīsina cepšanas laiku. Ja tītaru izvēlas nemērcēt, cepšanas laiks būs par pāris stundām garāks. Lūk mana iecienītā svētku tītara recepte.

Tītaru pasniedzu ar dzērveņu mērci, krāsnī ceptiem kartupeļiem ar rozmarīnu un citronu un kļavu sīrupā glazētiem pastinakiem.

Ļoti piemērota uzkoda, ko viesi paši var smērēt uz plāni sagrieztas maizes vai krekeriem tītaru gaidot, ir vistas aknu pastēte. To visērtāk ir sagatavot dienu vai divas iepriekš.

Cienot Latvijā ļoti populāro tradīciju svētkos ēst cūkas cepeti, piedāvāju jums arī to, salīdzinoši liesajā karbonādes gabalā iedvešot garšu un raksturu ar ābolu palīdzību un izaicinot tēzi, ka garšīgai cūkgaļai jābūt treknai! Lūk ābolu sulā un etiķī mērcēta cūkas cepeša recepte (ābolcūka), kam piedevās ābolu-sīpolu mērce un kartupeļu-pētersīļu sakņu biezenis.

Saldajā pasniedzu kaut ko no jau izmēģināta repertuāra, piemēram citronu tarti, vai miniatūras siera kūciņas kopā ar šokolādes pudiņiem.

Lai izdodas 🙂

4 komentāru

  1. Zuze

    Paldies! Kaut ko paņemšu arī savam svētku galdam.

  2. Anna

    Tās piparkūkas bildītē izskatījās cerīgi un ļāva domāt, ka rakstā būs arī mīklas recepte. Ar pirkto ir tā, ka nekad neko nevar zināt. Pagājušajā gadā taisīju pati pēc kādas mistiskas interneta receptes, bet laikam tā nebija tā labākā. Līdz ar to būtu nenormāli priecīga, ja šeit atrastu kādu tiešām labu un pārbaudītu piparkūku mīklas recepti. Cik zinu, tā jāsagatavo dažas nedēļas pirms Ziemassvētkiem.

  3. Krista>Annai

    Piparkūku mīklu pati nekad neesmu taisījusi, jo var nopirkt tik garšīgu, ka izvēlos spēkus novirzīt citām lietām. Pēdējos gados mani favorītie piparkūku mīklas avoti ir Kanēļa konditorija (uz to var pilnīgi droši paļauties. viņi piedāvā arī dažādus variantus, piemēram, ar linsēklu piejaukumu un šogad ar rudzu miltiem, bet man vislabāk patīk klasiskā versija) un Vincents (viņi tirgoja mīklu Berga Bazāra tirdziņos). Ja nu ikurāt vēlies taisīt pati, nešaubos, ka visi kulinārie žurnāli būs pilni ar receptēm. Lai izdodas!

  4. Zane

    Īsti nezināju, kur rakstīt un nolēmu, ka šis būs vistematiskākais raksts Ziemassvētku apsveikumam. 🙂 Krista, esmu biežs viesis Tavā virtuālajā virtuvē, un vēlos pateikt lielu paldies par to, ka esi radījusi iespēju šeit ciemoties! Priecīgus, gaišus, mīļus, svētīgus un , protams, garšīgus Ziemassvētkus!

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri