Jāņu siers

Jūn 18, 2016 | Receptes, Šis un tas

Jāņu siera pašrocīga siešana ir gandarījuma pilna nodarbe, kas aizņem tikai pusstundu! Līgo 🙂

Vielas:

3 l piena (labāk sanāk ar parastu piennu, ko glabā ledusskapī, ar UHT pakās istabā glabājamo neesmu taisījusi)
1 kg biezpiena – esmu taisījusi gan ar pilnpiena, gan vājpiena, neredzu lielu starpību
100 g sviesta
100 ml salda krējuma vai 3 ēdamkarotes skāba krējuma
2 olas
3 strīķētas tējkarotes smalkā sāls
2 tējkarotes ķimenes
ja ir vēlēšanās piedot sieram dzeltenāku krāsu – naža gals kurkumas (turmerika) pulvera, kas ir dabiska krāsviela ar neitrālu garšu, t.i. siera garšu tā nekādi neietekmēs. bildē redzama starpība – mazākajam sieriņam pieliku kurkumu, aizkostajam ritulim nē

dubultā salocīts marles gabals vai marles autiņš

Gatavot:

Lielā katlā pienu uzkarsē gandrīz vārošu (karsējiet lēnām, lai nepiedeg, nevis uz pilnu klapi), iedrupina iekšā biezpienu un ar koka karoti maisot karsē, līdz atdalās caurspīdīgas, bāli zaļganas sūkalas. Olas bļodā samaisa kopā ar krējumu, ķimenēm, sāli un gabalos sadalītu sviestu, iemaisa kurkumas (turmerika) pulveri, ja to izlemts lietot.  Tas nekas, ja sviests ir auksts un nav vienmērīgi iemaisījies – tas izkusīs un viss būs labi). Sagatavo smalku sietu vai caurduri virs pietiekami liela trauka, kas uzķertu sūkalas, un tur lej katla saturu. Siera masu sietā notecina un tūliņ pat liek atpakaļ katlā (vislabāk vai nu ņemt jaunu katlu, vai aši izmazgāt to pašu – pavērojiet, piens karsējot visticamāk jau būs drusku “pieķēris” pie katla malām, kas turpmāk karsējot var piedegt, un arī mazītiņš piedegums var atstāt nelabu garšu uz visu sieru), pievieno sakultās olas un uz lēnas uguns karsē, visu laiku sparīgi maisot un vaktējot, lai nepiedeg. Sieram jākļūst viengabalainākam un drusku staipīgam – ja karsēs īsāku laiku, siers būs irdenāks, ja ilgāku – stingrāks. Es parasti karsēju 5-10 minūtes.

Tad sien vienu lielāku vai divus mazākus sierus – masu vai pusi lej ar samitrinātu marli izklātā caurdurī, kas ievietots, piemēram, izlietnē, stingri saņem kopā un sagriež mezglā marles stūrus, izspiežot slapjumu, virsū uzliek šķīvīti un virs šķīvja slogu. Ja sieniet vairākus sierus, aši atkārto ar atlikušo masu. Kad siers atdzisis, to ieliek ledusskapī, arī zem sloga (piemēram, arbūza gabala vai zaptes burkas). Pēc apmēram 4 stundām vai nākošajā dienā uzmanīgi noloba marli (ja marli atstāj ilgāk klāt, to grūti noņemt) un sieru satin cepampapīrā.

No šāda produktu daudzuma sanāk ap kilogramu smags ritulis. Var, protams, viena liela siera vietā siet divus vai trīs mazākus, lai ir, ko nest ciemos un dāvināt kaimiņiem. Lustīgu līgošanu!

Ko darīt ar sūkalām? Par šo tēmu ir izteikušies vairāki mana bloga lasītāji (paldies viņiem par to!), lūdzu skatiet komentārus – tās iespējams gan izmantot kulināriem, gan kosmētiskiem nolūkiem. Viena lieliska recepte, ko gatavo mans vīrs, ir aukstā zupa krievu gaumē, saukta par “okrošku”.

Nevaru nepievienot savas kolēģes-blogeres Lindas Mazures detalizēto izklāstu ļoti līdzīgai Jāņu siera receptei, ko lasīju ar lielu interesi – viņa visu procesu apraksta vēl smalkāk.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri