Kā šo dīvaino laiku pārlaiž pavāri, kad restorānos klātienē barot nedrīkst?

Feb 19, 2021 | Pārdomas | 0 comments

Nesen klausījos Pavāru kluba kopsapulci, kas notika tiešsaistē. Biju jau sagatavojusies uz bēdu un beigu stāstiem šai nozarei, ko Covid-19 ierobežošanas nolūkos noteiktie valdības ierobežojumi skāra ļoti smagi, bet tapu pārsteigta. Pavāru klubs Svetlanas Riškovas vadībā aktīvi rosās, pirms ierobežojumiem darījuši visādas interesantas lietas (tajā skaitā rīkojuši/piedalījušies starptautiskos konkursos, organizējuši pasākumus kopā ar skolu un bērnudārzu pavāriem), kaļ plānus nākotnei un pavāri ir optimistiski un pielāgojušies situācijai, kad restorānos ēst nedrīkst, bet cilvēki vēlaizvien ir izsalkuši.

Viņi attīsta jaunus pakalpojumus, kam būs noiets arī pēc krīzes: jaunus produktus, piegādes, līdzņemšanu un pusfabrikātus. Tas prasa pielāgošanos: ne visu, ko smalki var pasniegt restorānā uz šķīvja vai flīzes, var nogādāt uz mājām tā, lai ēdiens nezaudētu savas garšas īpašības. Jādomā, ko var ērti salikt kastēs, kā safasēt tā, lai neciestu garšas baudījums. Jāorganizē loģistika un mārketings, kam labi palīdzi sociālie tīkli. Wolti un Bolti ir gana labi suši un picām, bet tie nosmeļ ļoti lielu peļņas procentu, kas maziem uzņēmumiem šo pakalpojumu padara neizdevīgu. Gala beigās, arī cena ir svarīgs faktors: lai arī visi esam nomocīti un apriebies taisīt ēst 3x dienā, nevienam nav liekas naudas, cilvēki ir taupīgi un rūpīgi apsver, vai ir vērts par gatavu ēdienu maksāt ekstra (uzcept olas vai dabūt Makdonaldu ir vienkārši un lēti).

Šajā laikā es arī meklēju iespēju netaisīt ēst katru dienu, mīlu, cienu un iespēju robežās atbalstu savus draugus pavārus, tāpēc priecājos par katru foršu iniciatīvu, kas no šī Covid laika izaugusi un, cerams, uzplauks ar jaunu spēku arī tad, kad visi būsim vakcinēti. Kā teica vairāki runātāji Pavāru kluba kopsapulcē – piegādes, līdzņemšanas un pusfabrikātu tendences nekur nepazudīs, un vinnētāji būs tie, kas tām laikus pievēršas un pielāgojas. Padalīšos ar dažiem labiem piemēriem:

Hereford skārnis tirgo lielisku, LV audzētu bioloģiski sertificētu Hereford šķirnes liellopa gaļu. Ērti safasēta, svaiga un saldēta. Pandēmijas laikā viņi paplašināja veikalu, kur piedāvā arī pašražotas desas un citus izstrādājumus, importa gaļu, piedavas un vīnu. Nupat atvēruši arī virtuvi līdzņemšanai, kur piedāvā vakuumā safasētus dārzeņus kā piedevu, hummusu un citas smēres. Paši organizē piegādi.

Kest šefpavāra Māra Jansona vadībā reizi nedēļā ved ēdiena kastes (nedēļai, ar instrukcijām kad ko kā uzsildīt) uz Rīgu no Cēsīm. Ja pavārs no Cēsīm var vest ēdienu uz Rīgu, ir kaut kas, ko Rīgas pavāri var darīt savādāk, lai vikltu līdzi!

Siļķe kažokā ir Andra Reizenberga projekts ar ļoti īsai ēdienkarti: siļķe kažokā, aukstā biešu zupa, Asiņainās Mēriju mikslis bez alko. Īsi, konkrēti, un ļoti garšīgi. Bija aktīvi pavasarī un vasarā, nezinu, vai vēl šobrīd.

Elementari.lv piedāvā recepšu izvēli, tad komplektē sastāvdaļas un instrukcijas, un piegādā. Labas atsauksmes draugu lokā.

Rest ir manas apkaimes resto/kulinārija, kas piedāvā gan iknedēļas pusdienu līdzņemšanu vai piegādi, ko paši organizē, plus kvalitatīvu kulināriju un svaigu produktu izvēli. Un vēl brīvdienu kastes un svētku kastes, pilnas ar ēdienu. Kad man vienvakar vajadzēja ingveru un citronu, bet viņiem stendā nebij, saimniece laipni atnesa no virtuves un vienkārši man iedeva. Bez maksas. Mīlu viņus par šo cilvēcisko attieksmi!

Mazā Kaija ir populārs resto Bērzciemā, kas tagad piedāvā buljonus! Gan mājaslapā, gan dažreiz Rīgas tirdziņos. Buljoni ir izcili.

Rubens buljoni – piedāvā saldētus, smuki safasētus vistas, liellopa un dārzeņu, kas būs labs pamats zupai vai risotto. Pieejami tiešsaistē un RIMI Klētī, dažreiz Āgenskalna tirgū un citos tirdziņos. Ļoti garšīgi.

Āgenskalna tirgus jau pavasarī ieviesa savu internetveikalu, kur pieejami gan tradicionālie tirgus produkti, gan dažādi rūpīgi kūrēti itāļu gardumi. Piegāde vai savākšana uz vietas.

Zemnieki, kas pieved klāt savus produktus – no Neganti Gardi (ar zāli barota bio liellopu gaļa + daudz citi produkti no kaimiņu saimniecībām) līdz Absolūts Ēd bio mikrozaļumiem (ziemā) un sezonas dārzeņu kastēm (vasarā un rudenī)

Amdaram, kas baro skolas un bērnudārzus (arī manas meitas skolu), tagad arī veic līdzņemšanas ēdienu izdali vairākās apkaimēs. Viņi piedāvā lielas un mazas porcijas, kas iepriekš jāpasūta un tad jābrauc savākt.

Apkaimes kafejnīcas – manā apkaimē Bieriņos/Āgenskalnā darbojas vairākas, kur var līdzņemšanai nopirkt maizi, saldumus, izcilas tortes un kūkas, un pusdienas – Bulka, Ansamblis, Kairi, Re:Chef, Rest. Dažas arī piegādā. Kaimiņi mājražotāji, kas pāris reizes nedēļā pieved klāt lazanju, soļanku un tamlīdzīgas gardas lietas.

Jauni produkti – mans absolūtais favorīts ir skābmaize (angliski – sourdough), kas pandēmijas laikā piedzīvoja reālu sprādzienu, jo visiem pēkšņi bija laiks ar to krāmēties. Meklējiet skābmaizi labās beķerējās, vai pasūtiet pie Katkevič vai Āgenskalna tirgus internetveikalā!

Dažādu tautu ēdieni un etniskie produkti – piemēram, Anastasios Greek Bakery ar saviem dievišķīgajiem pīrāgiem (mīlu viņu spanakopitu), ko viņi paši laipni pieved klāt! Vai lieliskie vjetnamieši TRE Riga, kas no Ziepniekkalna pārcēlušies uz centru, un pieejami arī Bolt/Wolt.

0 Comments

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂