Vasara jau pusē, un beidzot nopublicēju arī šo manās mājās visiecienītāko piedevu grilētiem ēdieniem. Sauciet to par rasola versiju, ja vēlaties, man tiešām vienalga – bet uztaisiet gan, ļoti garšīgi!
Vielas:
kartupeļi (apmēram 700 g, bet to daudzumu izmēriet atbilstoši savām vajadzībām)
pāris cieti vārītas olas
neliela buntīte maurloku vai parasto lociņu
sauja kaperu
neliels sīpols, baltais vai sarkanais
mērcei: 2 ēdamkarotes Dižonas sinepju, 150 ml neitrālas augu eļļas (piem. vīnogu kauliņu), 4 ēdamkarotes olīveļļas, 4 ēdamkarotes citrona sulas, sāls un pipari pēc garšas
Kartupeļus novāra mīkstus, bet ne tik mīkstus, ka jūk laukā. Nomizo pirms vai pēc vārīšanas, kā jums ērtāk. Sagriež biezās šķēlēs. Olas sakapā palielos gabalos, sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, lokus sīki sakapā. Mērcei visas sastāvadaļas labi sakuļ, vislabāk to darīt ar iegremdējamo rokas blenderi – tā, lai sanāk majonēzei līdzīga konsistence. Mērces apjomi šeit ir drusku lielāki nekā vajadzīgs salātiem, es parasti taisu vairāk un atlikumu saglabāju ledusskapī burciņā un izlietoju citiem salātiem (piemēram zaļajiem lapu) nākošajā dienā. Visas salātu sastāvdaļas sajauc ar mērci un labi izcilā. Gatavs!
Receptes pamats aizgūts no Simon Hopkinson un Lindsay Bareham grāmatas “The Prawn Cocktail Years”. Tur salātu mērcei ņem sarkanvīna etiķi, bet man labāk patīk citrona sulas garša. Arī kaperi ir mans papildinājums.
Kaut kas receptē samisējies – divreiz pa 4 ēdamkarotēm olīveļļas; pieļauju, ka bija domāta citrona sula 🙂
Paldies, Tev taisnība – tā iet, ka receptes rakstu nakts melnumā, kad bērns nolikts gulēt un ir cerība pabeigt kādu no sen aizsāktajiem bloga ierakstiem 🙂 Paldies par acīgumu!
Sveika. Vai šos salātus parsti nesauc – “Vācu salāti”, ola + kartupeļi?
Varbūt autore zina recepti “Krasta LIDO” kartupeļu salātiem? Mēginu taisīt tos jau vairākas reizes, bet nesanāk saprast, kā viņiem tur tik labi tie izdodas.
Dažādi nosaukumi un versijas, kas drusku mainās no valsts uz valsti. LIDO recepti tiešām nezinu, bet manuprāt sāls ir mērcē un tajā, ka nevajag tais salātos sabāzt iekšā visu ko citu, kas pie rokas.
Vācu salātu īpatnība ir tā, ka kartupeļus marinē gurķu sālījumā (laikam; katrā ziņā noteikti kaut kamā marinē :)) Maximas versijā šais salātos ir arī marinēti gurķi; man gan labāk patīk ar mazsālītajiem+svaigajiem.
Paldies par mērces ideju, pašai nebūtu ienācis prātā taisīt ar sinepēm, bet garšoja tiešām labi!
nu par tādu brīnumu kā marinētiem kartupeļiem gan dzirdu pirmo reizi 🙂 klasiskie vācu salāti ir vārīts kartupelis, ola un marinēts gurķis, kas ir sagriezti ripiņas (nevis kubiņos vai skaidiņās!) un sajaukti ar majonēzi. Es tos bieži taisu pirmsalgas dienās, vismaz varu ģimene sātīgi un lēti paēdināt.
Dace, Vācija ir liela valsts un šos salātus tur dažādās vietās gatavo ar atšķirībām. Piemēram, variants ar marinādi ir izplatīts vairāk dienvidos. Tā kā absolūtas patiesības nav 🙂
Kartupeļu salātu receptes Vācijā tiešām ir daudz un dažādas. Bavārijā dzīvojot ieguvu recepti – ar mizu vārīti, pēc tam nomizoti kartupeļi + svaigie gurķi + daudz zaļumu (loki un pētersīļi) + eļļas – etiķa (vai citronu sulas) mērce. Garšo ideāli,viegli, gurķi dod svaigumu, un – galvenais – neprasa daudz laika 😀 Olas šajos salātos neliek, jo parasti pie kartupeļu salātiem ēd gaļu, un kapēc taisīt smagākus ar olām… Kas ir visinteresaņtākais – kartupeļu salāti (tad gan laikam ar marinētajiem gurķiem) ir tradicionāls vācu ēdiens Ziemassvētku vakarā, jo lielās pusdienas ar daudzajiem ēdieniem viņi taisa 25.12.
salāti patiešām izdevās lieliski, īpaša uzslava par kaperu pievienošanu recpetē. No savas puses mērcei vēl pieliku 1 ēd.k. cukura (uz visu kopējo apjomu) un sakuļot garša bija ideāla:)
kaperu vietā izmantoju mazsālītus gurķīšus maisiņā un pievienoju svaiga bazilika lapiņas, sanāca super, paldies!
Somi salaatiem liek klaat sarkano siipolu smalki sagrieztu!