Ķirbju pankūkas

Okt 30, 2010 | Dārzeņi, Receptes, Saldie | 19 comments

Turpinot neizsmeļamo ķirbju tēmu, nu ir pienākusi kārta pankūkām!

Vielas apmēram 9 vidēji lielām pankūkām jeb brokastīm 2 pieaugušiem cilvēkiem

1 ola
200 ml kefīrs
200 g ķirbju (vai sviesta ķirbīšu) biezenis, ko vislabāk sagatavot iepriekš, lai brīvdienas rītā vai darbdienas vakarā ir pa rokai
100 g milti
2 ēdamkarotes gaišbrūnā cukura
pustējkarote cepamā pulvera
šķipsniņa sāls
šķipsniņa sodas
šķipsniņa kanēļa
neitrāla eļļa cepšanai (piemēram vīnogu kauliņu)
piedevas pēc patikas pasniegšanai – kļavu sīrups, skābs krējums vai kas cits

Gatavot:

Es ķirbju biezeni iesaku sataisīt lielākos daudzumos brīdī, kad ar rāvienu jāapgūst liels ķirbju apjoms. Rezultātu var glabāt ledusskapī vai saldētavā, tad vienmēr pa rokai ir kvalitatīvs paštaisīts pusfbrikāts, ko tad lietot visam kam, sākot ar zupām un maizēm, beidzot ar pankūkām. To dara tā: ķirbi nomizo, atbrīvo no sēklām, sagriež daudzmaz vienādos gabalos, liek ar eļļu izsmērētā karstumizturīgā traukā, pielej drusku ūdeni, pārklāj ar foliju, lai neapdeg, un cep 180 grādos kamēr mīksts – pusstundu līdz pusotrai stundai, tas atkarīgs no ķirbja šķirnes/cietības un gabalu izmēra. Cepšanas gaitā var reizi- divas pārbaudīt, vai nav jau gatavs, apmaisīt un papildināt ūdeni, ja ir izcepies galīgi sauss. Otrs variants ir ķirbi sasautēt mīkstu nelielā ūdens daudzumā katliņā uz plīts. Man pašai labāk patīk krāsns variants, jo tur procesa laikā nav nepieciešams stāvēt pie plīts un vaktēt.

Pankūku mīklai vispirms labi samaisa olu, cukuru un kefīru, pievieno ķirbi, tad pa daļām iemaisa miltus kopā ar cepamo pulveri, sodu, sāli un kanēli. Mīkla sanāks pabieza, kas drusku ir atkarīgs no tā, cik biezs/šķidrs ir jūsu ķirbju biezenis. Ja jums šķiet par biezu, piešaujiet vēl kefīru. Uzkarsētā pannā vidēji lielā karstumā cep pankūkas, kas sanāks smuki orandždzeltenas. Pasniedziet ar kļavu sīrupu, skābu krējumu, zapti vai ko nu sirds kāro!

Receptes ideja aizgūta no britu pavāres-amatieres Naidželas Losones (Nigella Lawson) grāmatas “Nigella Christmas”.

19 komentārs

  1. Kristīne

    Top! neesmu ķirbju fane, bet ceru, ka pankūkas man garšos! 🙂

  2. ieva

    mums nekas nesanāca.
    laikam pa šķidru izdevās uztaisīt un viss piedega.
    🙁
    pankūkas nav mūsmāju stihija

  3. Ella

    Varētu pamēģināt arī tā. Man gan ļoti garšo arī mani parastie plācenīši ar svaigu ķirbi, sarīvētu uz rupjās rīves.

  4. Anna

    Sanāca ļoti garšīgi, pat pēc to mērauklām, kam parasti ķirbji negaršo. Vienīgi radās tāds jautājums – kāpēc jāliek klāt gan soda, gan cepamais pulveris? Vai tad nepietiek tikai ar sodu, ja jau receptē ir kefīrs?

  5. Antuanete

    Es šīs pankūkas jauktu kopā tā, kā to dara ar klasiskajām amerikāņu biezajām pankūkām – šķidrās sastāvdaļas lej miltu maisījumā un apjauc tikai tik, lai saslapējas visi milti, neizmaisot līdz vienmērīgai mīklai, tad sanāk perfekti pufīgas pankūkas, kurās kļavu sīrups iesūcas kā švammē (nesen, taisot mīklu uz paniņu bāzes, beidzot izdevās tādas pankūkas, kādas ēdu ASV :))
    Anna – es minēšu, ka cepamo pulveri liek, lai pankūkas ir pufīgas, bet nesit cauri sodas garšu, taču faktiski var iztikt tikai ar sodu (mājās nesen izbeidzās cepamais pulveris, tāpēc pārliecinājos par to :))

  6. Kristīne

    uztaisīju! man kā ķirbju neēdājai ļoti garšoja! 😀 visi pārējie gardēži arī slavēja! :p vienīgi, tā kā ēdāju bija daudz, pareizināju visu ar 3, domājot, ka sanāks +/- 27 pankūkas. bet es kļūdījos, jo sanāca, man liekas, vairāk kā 50! 😀 stundu cepu!!!!

    bet paldies par šo recepti, jo beidzot esmu atradusi veidu, kā arī man uzņemt šo rudens ogu! 🙂

  7. Liene

    Mazliet netēmā, bet es ļoti priecātos par tabuliņu vai skaidrojumu par dažādo eļļu pielietojumu dažādos salātos, cepšanā uz pannas un krāsnīs, garšu saderību un citām rekomendācijām, iespēju robežās cienot LV pieejamo piedāvājumu un neieslīgstot galējībās.

  8. Karina

    Paldies! Ļoti labas sanāca. Vienīgi kefīru gan liku 2x mazāk. Man jau tā likās pašķidra mīkla.

  9. Zuze

    Mmm, būs brīvdienās jāpamēģina.
    Vakar tieši taisīju ķirbju biezeni maizes cepšanai. Es gan izvēlos sautēt katlā, jo tas prasa tikai 10-15 minūtes, nevis pusotru stundu cepeškrāsnī. Kad ķirbis mīksts, to saštampā vai sablenderē.

    Pie reizes liels paldies par ķirbju risoto recepti! Burvīgi ar salviju!

  10. Ilga

    Lai gatavotu biezeni, var ari kirbi pargriezt puse, iznemt seklas un mikstumu, salikt atkal kopa, un veselu uz 180 gradiem 80-90 minutes cepeskrasni cept. Var ari iekspusi ieziest ar sviestu.

    Ja nu gadijuma kirbis loti liels, var ari tikai pusi likt krasni, bet tad gan – ar mizu uz augsu.

    LOTI vienkarsi, nav jamizo un jagriez. Beigas viss kirbis miksts, mizu var nocelt nost, paliek miskta kirbju masa, kas tikai nedaudz jastampa, lai butu gards biezenis.

  11. Anita

    Krista,pateicos par ieteikumu – sagatavoto ķirbju biezeni glabāt saldētavā. Nebiju iedomājusies, ka arī to var.
    Šogad pati izaudzēju labu ķirbju ražu. Es dārzeņus cepu follijā. Tie ir garšīgi un sulīgi. Svarīgi, ka aizņem maz laika, un tas ir vienkārši.

    Paldies par maizītes recepti. Kā būtu, ja kviešu miltu vietā lietotu zemnieku saimniecībā audzētus griķu miltus? Esmu pilnībā pārgājusi uz tiem, jo šie milti ir daudz veselīgāki.Domāju,ka kukurūzas miltus arī varētu aizstāt ar citiem.

  12. Iveta

    Labdien, pirmo reizi lasu šo “saita lapu” esmu ļoti apmierināta, izcepu gardas ķirbju pankūkas. Man radās jautājums par ķirbju biezeni, vai sutinot cepeškrāsnī ķirbujs jāpievieno pēc tam sāls vai cukurs?

  13. Krista>Ivetai

    Prieks, ka Tev sanāca un labi garšoja! Es gatavojot ķirbju masu neko tiem klāt nelieku, jo garšvielas vieglāk piekoriģēt konkrētajam ēdienam, kam tos izmanto. Ceru, ka izmēģināsi arī citas receptes 🙂

  14. Madara

    Paldies par receptīti,ļoti gardas bija,kas pazuda gana ātri!
    Pēc ieteiktās metodes pagatavoju arī biezenīti,un tuvākajā laikā noteikti vel ko pamēģināšu! Paldies!

  15. vīrietis virtuvē

    Viss gāja labi, līdz cepšanai. Izrādījās, ka pankūkas kā sūklis uzzsūc eļļu, spēj tik liet uz pannas vēl un vēl. Ja nelej – zili dūmi un pankūkas deg nevis cepas. Tās kuras izcepās susināju, piedošanu, ar toletes papīru, jo tik eļļainas tās vienkārši nebija ēdamas. Ir kādi ieteikumi, kas par vainu? Panna tā nav, vismaz ar citiem cepšanas darbiem tai problēmu nav. Varbūt kaut ko receptē esmu pāršāvis pār strīpu?

  16. Krista>vīrietim virtuvē

    Vienīgā vaina, kas man iešāvās prātā, varētu būt, ka Tu pannu ar eļļu nepietiekoši sakarsēji, pirms lēji pankūku mīklu. Eļļas daudzumā/mazumā problēma nevarētu būt. Kādu eļļu Tu lieto?

  17. Zane

    Krista, lūdzu iesaki man kādu, tavuprāt, labu olīveļļu. Šajā jomā esmu nepraša, cik esmu pirkusi, tik brr…Zinu jau, ka garša ir specifiska, tikai tas asais rūgtums man nepatika.

  18. Krista>Zanei

    Es galvenokārt lietoju Pressati Naturali extra virgin organic, itāļu. Dabonama Sky un Stokmanī, par citiem veikaliem neesmu pārliecināta. Divas atziņas, kuras iesaku ņemt vērā: (1) laba olīveļļa nav lēta, diemžēl 🙂 (2) garša ir gaumes jautājums, tāpēc varbūt apmeklē burvīgo Vom Fass (http://www.vomfass.lv/) veikaliņu Barona ielā pretī Krišnām, kur pirms pirkšanas varēsi nogaršot, turklāt nopirkt nelielā pudelītē, un Tev visu laipni paskaidros kompetenti pārdevēji.

  19. Edvīns

    Cepu pēc citas, līdzīgas receptes.

    Tiem kuriem piedega lika par daudz cukura. 2 ēdamkarotes ir daudz par daudz priekš jebkāda veida pankūkām. Tik daudz cukura var likt, tikai tad, ja ķirbis galīgi negaršo! Nu maksimāli 1 tejkaroti un viss. Cukurs tikai piededzina pankūkas, bet iekšā paliek līdz galam neizcepies. Un ja kāds sadomā gatavot uz lielas uguns, tad vispār sanāk nebaudāmi.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂