Bezgala vienkāršs veids, kā koncentrētā veidā izbaudīt tomātus sezonas plaukumā vai izvilināt garšu no lielveikalā pirktiem ķirštomātiem. Eleganta uzkoda, papildinājums salātiem vai aizdars nūdelēm mērces vietā.
Vielas vienai cepeškrāsns pannai:
apmēram puskilograms mazo tomātiņu
apmēram 50 ml olīveļļas
pa pustējkarotei sāls un cukurs (cukuru var aizvietot ar ēdamkaroti kļavu sīrupa)
pāris malieni melno piparu
no pāris timiāna zariņiem nobraucītas lapas
1 lielāka vai 2 mazas lobītas ķiploka daivas
Gatavot:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 120 grādiem, cepešpannu izklāj ar cepamo papīru. Tomātus nomazgā, pārgriež uz pusēm (es griežu pa “ekvatoru” jeb šķērsām pušu, man tā labāk patīk, bet jūs protams variet griezt arī pa “meridiānu”, t.i. no augšas uz apakšu) un kārto uz pannas ar griezto pusi uz augšu. Olīveļļu samaisa ar cukuru, sāli, pipariem un timiāna lapām un vienmērīgi pārlaista pāri. Ķiploku sagriež ļoti plānās šķēlītēs un tās saliek tomātiem virsū – tas nekas, ja visiem nepietiks. Liek krāsnī un kaltē 1 stundu 45 minūtes vai 2 stundas – atkarībā no tā, kāds rezultāts jums labāk patīk. Šādi gatavotus tomātiņus var nedēļu glabāt ledusskapī, pārlietus ar cepšanas laikā pannā satecējušo eļļu.
mmmm, paldies par ideju. Tā kā nespēju noralizēt gana ātri siltumnīcas krājumus un man riebja jebko bāzt burkās, šī recepte bija ļoti noderīga. Jau izmēģināju, un ir tiešām garšīgi. Man tikai bikiņ lielāki par ķirštomātiem, izņēmu arī ārā sēklas, lai mazāk sulo un kādas 3 stundas notureju. nākamreiz paturēšu vēl ilgāk. Ja vēl vairāk apkaltīs, būs kā no veikala burkas. Tieši, cukurs, sāls un ķiploki bija tie, kas iedeva – YES IR – labo garšu.
Pirmo reizi izlasot biju par šo recepti ļoti skeptiska (nu, kāpēc jāpērk negaršīgie ķirštomāti un tad vēl kaut kas jāķimerē), bet tad pilnīgi nejauši manos nagos nonāca 2 paciņas šo briesmīgo tomātiņu un es atcerējos par recepti. Tā izrādījās ģeniāla, paldies Krista!!! Garša ir brīnišķīga, smarža tāpat, viss ir perfekti. Iesaku visiem – ja tiešām pie jums nonāk šādi traģiski tomāti, šis ir labākais veids, kā ar viņiem apieties 🙂
Par recepti dzirdēju no Kristas radio intervijā , nebija iespēju pierakstīt, tāpēc cepu kā nu atcerējos – veselus bez eļļas ( diēta ) ar sāli un pipariem 120 grādos , tad 150 , patiesībā sanāca ļoti labi. Mēģināšu tagad ar garšvielām un griezt uz pusēm .
Paldies , kolosāla ideja 🙂
Maija.
Labrīt,Krista!
Esmu ome no laukiem.Gatavojot maltīti savam vīram pa radio dzirdēju Jūsu pieredzi dažādu ēdienu gatavošanā.Jāsaka godīgi,ka tik labu stāstijumu par ēdienu receptēm vēl nebiju dzirdējusi.Mīļš paldies ,Krista!Par savas pavārgrāmatas izdošanu padomājiet.Es būšu viena no daudzajiem,kas savā īpašumā iegādāsies Jūsu ēdienu receptes.Tagad,ja kautko garšigu vēlos pagatavot saviem mīļajiem meklēju Jūsu ēdienu receptes.Tās ir labi saprotamas.
Vēlreiz mīļš paldies! Ome no Gulbenes.
Tomātiņi sanāca garšīgi, dažām tūrēm cukuru un sāli ar eļļu nemaz kopā nejaucu, vienkārši uzkaisīju sāli, uzkaisīju cukuru, pārlaistīju ar eļļu un pa virsu melnie pipari. Manā cepenē bija jācep uz 100 grādiem un pietika ar 1 stundu + maza astīte.
Labdien. Vai šādi kaltētus tomātiņus var uzglabāt arī saldētavā?