Mani jaunie mīļākie salāti, ko vasarā var gatavot ar jaunajām bietītēm, rudenī un ziemā ar “vecajām”.
Vielas (konkrētiem daudzumiem te tiešām nav liela nozīme):
Bietes. Jaunās vai vecās, apmēram vienāda izmēra, ja iespējams izvēlēties
Lēcas. Man vislabāk patīk melnās beluga, jo tās vārot paliek stingras un mazāk sašķīst, bet der arī zaļās vai zaļi raibās
Kazas siers. Ņemiet kādu vēlaties – “kazlodītes” burkā vai kādu maigu chevre, kas labi drūp
Olīveļļa, sāls, pipari, ķiploki, balzāmetiķis (no lētā gala) vai cits sarkanvīna etiķis, citrona sula
Biešu lapiņas, ja ir dabonamas
Krustnagliņas un laurlapa, bez kā var arī iztikt
Gatavot:
Nomazgā un sagatavo bietes: jaunajām nokasa netīrumus un apgriež astītes, vecās nomizo. Bietes būtu jāsagriež apmēram vienādos gabalos, lai vienmērīgi izcepas. Ja bietītes ir nelielas (kā pingponga bumbiņas), tās atstāj veselas. Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem. Kādā nebūt cepamtraukā dubultā ieklāj lielu gabalu stingras folijas, vidū liek bietes, kādu nomizotu ķiploka daivu, apkaisa ar sāli un pipariem, devīgi aplaista ar olīveļļu un pāris šļukām etiķa. Rūpīgi aizloka foliju un liek krāsnī uz apmēram 45 minūtēm-1 stundu, atkarībā no biešu izmēra un vēlamās mīkstuma pakāpes. Man patīk, ka bietes vēl drusku kraukšķīgas.
Kamēr bietes cepas, uzvāra lēcas (4 cilvēkiem apmēram 200-300 g, bet lēcu-biešu proporciju tiešām var variēt pēc jūsu gaumes): tās sietā noskalo, liek katlā, pievieno 2 krustnagliņas un 1 laurlapu, aplej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens būtu apmēram 3x vairāk kā lēcas, uzvāra un uz nelielas liesmiņas vāra 15 minūtes. Sāli klāt neliek – tas padara cietākas lēcu apvalkus. Kad gatavas, nolej sietā un atdzesē. Izķeksē krustnagliņas un laurlapu.
Kad bietes gatavas un drusku padzisušas, tās sagriež vidēji lielos gabalos un bļodā sajauc ar lēcām, pārlejot ar eļļu un etiķi, kas saglabājies folijā no cepšanas procesa. Papildus pievieno sadrupinātu kazas sieru un noskalotas biešu lapiņas. Visu izmaisa un nogaršo, vai nevajag citrona sulu svaigumam, vai vēl sāli/piparus/olīveļļu.
Prieks, Krista, ka esi atgriezusies ar jaunām receptēm!
Ah, jē, šitie varētu būt arī mani jaunie mīļākie salāti. Visas sastāvdaļas man ļooooti garšo, kopā saliktas noteikti vispār lieliski! Paldies par recepti, šodien pat izmēģināšu!
Patiešām prieks, ka esi atgriezusies! Un salāti sanāk lieliski (arī ar ornažām lēcām:) Pie viena jautājums – Vai būs vēl kāda recepte arī no mazās meitiņas ēdienkartes, man gribētos sagaidīt kaut ko par zivju gatavošanu:) (vienkāršo)
Sveika, Krista
Vai gadījumā nav kādas interesantas receptes no medījumiem ? Piemēram mežacūkas un alņa gaļas.
Silvija
Ar medījumiem neaizraujos, tāpēc diemžēl nevaru neko ieteikt.
Lieliski, ka vēl kāds atklājis cepto biešu fenomenu :). Mūsu ģimenē tas reiz gluži netīšām tika atklāts, un kopš tā laika ir viens no iecienītākajiem ēdieniem. Jāpiezīmē, ka garšo atšķirīgi un stipri labāk, nekā vārītās. Mēs ceptas bietes ēdam ar 15% sk.krējuma mērcīti, rūpīgi papildinātu ar smalki sagrieztiem lociņiem. Mēli var norīt :)Bet rīt izmēģināšu Tavu rcp. Paldiesiņ!
Mans atklājums ir Yotam Ottolenghi receptes, it īpaši veģetāras.
http://www.ottolenghi.co.uk/blog/
Paldies par šo recepti! Kopš nejauši uzgāju to internetā, bietes mūsmājās tiek lietotas tikai ceptas, bet no šiem salātiem sākusies bez maz vai atkarība 😉 Liels paldies!