Liellopa tažīns ar žāvētām plūmēm

Dec 17, 2009 | Gaļa, Receptes | 0 comments

Šī ēdiena autentiskai pagatavošanai nepieciešams tažīna trauks, ko var iegūt mākslinieces Daces Dravenieces veikalā Muhamors. Esmu dzirdējusi, ka šo ēdienu var taisīt arī sautējamā traukā krāsnī – tā apgalvo slavenā britu pavāre Naidžela Lāsone (Nigella Lawson), bet pati to neesmu mēģinājusi.

Vielas:

1 kg liellopa šķiņķa bez kaula
olīveļļa
1 vidēji liels sīpols, sakapāts
1 tējkarote ingvera pulvera
2 tējkarotes malta kanēļa
2 ēdamkarotes šķidra medus
buntīte kinzas
2 saujas žāvētas plūmes
šķipsniņa safrāna
sāls un pipari

Gatavot:

Plūmes iemērc aukstā ūdenī, savukārt safrāna drīksnas pirkstos saberž un nelielā trauciņā (piemēram, espresso krūzītē) aplej ar pāris ēdamkarotēm karsta ūdens. Gaļu noskalo, nosusina, izgriež cīpslas, ja tādas ir, un sagriež kubiņos – apmēram 2 x 2 cm lielos.  Ar lineālu, saprotams, mērīt nav nepieciešams, galvenais, lai gabali ir nelieli un vairāk vai mazāk vienādi, tad tie vienmērīgi izsutināsies.

Lēnām uzkarsē tažīna pannu, tajā ielej olīveļļu, pieliek piciņu sviesta un vairākos piegājienos uz vidēji lielā karstumā apcep gaļu tā, lai tā ir no visām pusēm nedaudz apbrūnē, noliek malā uz šķīvja. Olīveļļā un sviestā nelielā karstumā sasautē sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno ingveru, kanēli, pāris ēdamkarotes rupji sakapātu kinzas lapiņu, drusku uzmaļ melnos piparus un labi samaisa. Tad liek klāt apcepto gaļu kopā ar visām suliņām, kas pa šo laiku būs izdalījušās, un pielej safrānūdeni, kas, savukārt, būs kļuvis koši sarkans.  Visu samaisa/izcilā, pielej karstu ūdeni tā, lai tas sniegtos pannai līdz pusei, virsū uzliek pusi no mērcētajām plūmēm (iepriekš nospiežot ūdeni), aizvāko un sautē uz vismazākās liesmiņas 45 minūtes.

Pievieno atlikušās plūmes, medu, pārkaisa ar sāli un pipariem, izcilā un sautē vēl pusstundu. Ja nepieciešams, pielej vēl karstu ūdeni. Sautēšanas beigās gaļu vajadzētu noprovēt, lai pārliecinātos, vai ir gana mīksta, jo šķiņķa gabali un lopiņi mēdz būt visādi, un daži izsautējās ātrāk kā citi. Ja liekas nepietiekami mīksta, sautējiet vēl kādas 20 minūtes, vai kamēr ir jums pa prātam.

Pasniedz ar kuskusu vai rīsiem, pārkaisītu ar kinzas lapiņām. Tažīnu var pasniegt arī vienkārši ar maizi.

0 Comments

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂