Šis klasiskais itāļu deserts savā vienkāršībā var gandrīz sacensties ar saldētām vīnogām. Panna Cotta itāliski nozīmē “vārīts krējums”, kas diezgan precīzi pasaka, kā to uztaisīt.
Vielas:
1/2 l saldais krējums
200 ml auksta ūdens
4 ēdamkarotes cukurs
1 vaniļas pāksts
3 tējkarotes pulverveida želatīns
pasniegšanai – svaigu vai saldētu ogu mērce
Gatavot:
Želatīnu krūzītē vai bļodiņā aplej ar 100 ml auksta ūdens un atstāj uzbriest vismaz 15 minūtes. Krējumu kopā ar cukuru, atlikušo ūdeni un vaniļas pāksti (pārgriež gareniski uz pusēm, krējumā iekšā ar nazi izskrāpē sēkliņas un iemet arī pāksts gabalus) uzsilda, bet nevāra. Noņem no uguns un iemaisa uzbriedināto želatīnu, labi samaisa, lai želatīns izkūst. Atstāj drusku padzist un piesātināties ar vaniļas garšu. Ar zupas kausiņu vai caur sietiņu lej mazos trauciņus vai espresso krūzītēs, vairoties, ka tajos iekrīt vaniļas pāksts gabali, tad liek ledusskapī uz vismaz 4 stundām vai pa nakti.
Pirms pasniegšanas ar nazi atdala Panna Cottu no trauciņu malām, apklāj ar šķīvīti un izkrata laukā. Var pasniegt pilnīgi bez nekā, vai ar karoti ogu sīrupa/šķidras zaptes, vai sablenderētām saldētām ogām. Vasarā, protams, dekorējiet ar svaigām ogām!
Hmmm, izskatās daiļi, būs jāizmēģina! vai nevari pastāstīt, vai tur ir domāts beraamais želatīns graudiņos vai plāksnītēs? Es neesmu īsti nekad trāpījusi ar pareizajām devām..
Pulverveida/beramais želatīns. Plāksnītes būtu grūti tējkarotēm izmērīt 🙂 Lai izdodas!
kāda sagadīšanās- tieši šodien gatavoju šo saldēdienu (recepti gan noskatīju youtube.). ēdot ļoti jutu saldā krējuma garšu, kas ne īpaši patika..varbūt daļu krējuma var aizstāt ar pienu?
Pie reizes arī pajautāšu – varbūt zināt, kur Rīgā var iegādāties vaniļas pākstis? Manā īpašumā bija tikai viena pāksts un tā pati vesta no Itālijas..Un Panna Cotta būs jāmēģina gatavot vēlreiz.
Jauks blogs :)Iegriezīšos vēl!
Protams, var mēģināt saldo krējumu jaukt ar pienu, ja nepatīk krējuma garša. Droši vien sanāks vairāk piena želeja kā vārīts krējums, bet galvenais, lai Tev pašai labi patīk 🙂
Vaniļas pākstis pavisam droši būs specializētā garšvielu veikaliņā Gourmet Studios Lienes ielā 9 (ieeja no Avotu ielas), pati tur biju pirms nedēļas un savām acīm redzēju. Tur rodamas arī citas burvīgas garšvielas un ēdamlietas, jo īpaši no Āzijas virtuves. Ļoti labas cenas, iesaku šo vietiņu katram gardēdim!!!
Uii, kāda bilde. Saskrēja siekalas mutē. mmmm
Paldies par bodītes adresi, Krista!
Inetā vēl atradu dažādas panna cotta receptes – kas tik tur netika jaukts kopā – pat jogurts ar pienu ( bet tas jau Amerikā …).
Nu jāmēģina būs vēl! Ja sanāks, došu ziņu :).
Varu piedāvāt pavisam vienkāršu variantu, bet bezgala gardu, tiem kuriem saldais krējums ne visai. Ņem kokosriekstu pienu (Rimi 400ml bundžiņa 1Ls ar kapeikām, gemosā 0.87Ls), želejas cukurs Multi 90gr., vaniļas cukurs vai pāksts, es lietoju DanSukker vaniļas cukuru, tajā jau ir vaniļas sēkliņas, paciņa 170gr pietiek ilgam laikam. Tātad lejam katliņā kokosriekstu pienu, liekam klāt 1 t.k. vaniļas cukuru, 90gr. želejas cukuru, visu uzvāra un pavāra kādu 1/2min., lej trauciņos un atdzesē.
Ir ļoti gards Ricota+ saldā krējuma krēms. Saputo saldo krējumu ar cukuru, kuru lēnītēm iemaisa ar dakšu ( tā vieglāk) sakultā,bez kunkuļiem Ricotā. Tad visai masai iejauc citronu cedras skaidiņas un dažādas konservēto augļu daļiņas. Augļi jamaisa iekšā tā,lai nepievienojas pārak daudz sulas, jo tā sasulosies viss krēms. Tad visu var salikt porcijās mazos šķīvīšos, bet var arī lielajā traukā. Uz pāris stundām liek ledusskapī. Ir labi, ja pasniedzot var uz šķīvja uzlikt svaigas zemenes, avenes.
Mmmm, izklausās pēc tā krēma, ko sicīlieši pilda iekš cannola 🙂
Jau sen gribēju pamēģināt un vakar beidzot uztaisīju. Lasot Elīzas komentāru nolēmu, ka esošos 400ml saldā krējuma papildināšu ar 100ml piena. Rezultāts sanāca nedaudz negribēts, bet vienalga garšīgs.
Neraža tā, ka krējums nostājās krūzītes virspusē veidojot krēmīgu dzeltenīgu ņamm kārtiņu, bet piens palika apakšā veidojot piena salīdzinoši zilganīgu želejas kārtiņu, kas arī ir garda, bet izskatās kopā tā ērmoti 😉
Vai vari padalīties arī, kur iegādāties pulverveida želatīnu, nevis garudiņos?
Man domāt, ka “pulverveida” ir tas pats kas “graudiņi”, nopērkami mazās papīra paciņās parastos pārtikas veikalos. Cita štelle ir želatīns plāksnītēs, par tā daudzumu šai receptei neņemos teikt.
Sveiki ši no šīs receptes sanak laba panna cotta?
pamēģināju citu recepti neizdevās loti cieta negrigu atkal pa velti izniekot produktus
ja tā godīgi garšīga nav cieta??
Vaniļas pākatis tagad pārdod arī stockman veikalā!!!
Vai vaniļas pāksti var aizstāt ar ko citu? Nu, vai der arī vaniļas cukurs? Ja jā, tad kādā daudzumā ieteicams lietot?
Droši mēģini vaniļas cukuru. Cik daudz – skaties pati un pagaršo, vaniļas cukuri mēdz būt ar dažādu salduma un vaniļas koncentrāciju. Es savulaik pati ietaisīju vaniļas cukuru mājās burkā: balto parasto cukuru izmaisīju ar uz pusēm pārgrieztām vaniļas pākstīm tā, lai melnās sēkliņas izkaisās viscauri. Glabājoties ilgāku laiku cukurs piesūcas ar vaniļas aromātu.
gribētos jau drusku ne-treknāku padarīt šo gastronomisko izvirtību, bet tā kā esmu saņēmusies to pirmoreiz mēģināt – vai, pievienojot saldajam krējumam ūdeni, tas nenoslāņosies līdzīgi kā piens?
Par ūdeni nemācēšu teikt, varbūt vienkārši ņem liesāku krējumu vai taisi mazākas porcijas? 😉