Piparkūku mīklu piedāvājums pirms Ziemassvētkiem ir tik dažāds un kvalitatīvs, ka pati to nekad netaisu – labāk izvēlos ieguldīt laiku piparkūku apgleznošanā. Lūk mani iecienītākie piparkūku mīklas avoti, priecāšos, ja komentāros padalīsieties arī ar savējiem!
Veikals “Grauda Spēks” Lāčplēša ielā 61. Šobrīd sortimentā ir trīs veidu mīklas – rudzu, maigā (īpaši piemērota bērniem, mazāk garšvielu un cukura) un asā (ar čili un apelsīnu piedevām). Visas gatavotas uz vietas, protams, ar svaigi maltiem pilngraudu miltiem, tāpēc veselīgi! Mīkla ērti safasēta pa puskilo paciņām, kilograma cena 4 lati. No šīm mīklām piparkūkas sanāk raupjākas, tās grūtāk izrullēt plānas, jo mīkla ir drupana, bet ļoti gardas un patiešām bērniem piemērotas – kamēr es rullēju un spiedu formiņas, mana meita, kurai vēl nav 2 gadi, blakus omītes uzraudzībā līksmi veidoja no mīklas sniegavīrus un citas figūriņas, pa ceļam šo to arī apēdot, ko es ar mierīgu sirdi ļāvu viņai darīt. Jo mīkla taču nāk no zināma avota un esmu droša, ka tās sastāvā nav nedz augu tauki nedz E-vielas nedz pārspīlēti daudz cukura.
Kanēļa konditoreja Berga Bazārā piedāvā klasisko un rudzu miltu, abas var pagaršot gatavu cepumiņu veidā. Vēlāk sola arī ar linsēklu miltiem – tāda viņiem bija iepriekšējos gados, linsēklas protams ir īpaši veselīgas un piparkūkas sanāk ar interesantu garšu. Plastiska, viegli rullējama un ļoti garda, lai gan taisīta ar margarīnu (tas man bija nepatīkams pārsteigums). Maksā 6 latus kilogramā, skaistā 1 kg iepakojumā.
Arī “Vincents” pirms Ziemassvētkiem tirdziņos (Kalnciema ielas un varbūt arī citur) piedāvās piparkūku mīklu, sola gan tikai ap 22. decembri. “Vincenta” mīkla ir satriecoši garšīga un to var izrullēt papīrplānu – vienugad, ja atmiņa mani neviļ, no viena kilograma sanāca 8 pannas! No šīs mīklas cepu mežģīņotas sniegpārsliņas, ko rūpīgi apgleznoju ar cukura glazūru un dāvāju draugiem. Neviens nepalika vienaldzīgs. Dārgi – 8 lati/kg, ja pareizi atceros, bet, manuprāt, ir to vērts, jo “kas var būt labāks par šo?”
Atdzisušas piparkūkas dekorēju ar glazūru, kam 1 olbaltumu labi saputoju, pakāpeniski pievienojot ap 200 g pūdercukura (vai drusku vairāk, lai būtu stīvas putas, tā, ka liekas, no tām var skulptūras taisīt) un ēdamkaroti citrona sulas. Kādreiz draugiem rīkoju piparkūku apgleznošanas ballītes, kad pēc maltītes izdalīju visiem kulinārās tūtas ar uzgaļiem un aicināju apgleznot iepriekš saceptās piparkūkas ar ko-nu-vien ienāk prātā (prātā ienāca daudz kas, rezultātā dažas piparkūkas sanāca “nerātnas”, kas man bija Ziemsvētku vakarā jāslēpj no vecākiem). Piparkūku formītes pērku savā iecienītajā veikalā Gemoss, tur ir milzīga izvēle sākot ar klasiku (sirsniņas, eņģeļi, sniegavīri, sniegpārsliņas) beidzot ar ķirzakām, traktoriem un velniņiem.
Ziemassvētku gaidīšanas laiks sākas nevis tad, kad pa radio skan džinglbelli, bet tad, kad ēdienu blogeri sāk rakstīt Zsv receptes 🙂 mana iecienītakā mīkla iepriekšējos Ziemīsos bija no Grauda spēka, sogad pamēģināšu kādu no ieteiktajām, paldies!
liels paldies par ieteikumiem! mēs ar draudzeni gribējām uztaisīt savām nepilnu gadu vecajām meitām piparkūku cepšanas ballīti un nu zinam arī, kur dabūt tam piemērotu mīklu 🙂
Mans ieteikums sarakstam pievienot EkoVirtuves Medus piparkūku mīklu. Patiešām garšīga un gatavota no ekoloģiskiem produktiem. Pieejama arī griķu piparkūku mīkla, tiem, kam ir alerģija pret glutēnu. Mīklu var iegadāties Dabas Dobe veikalos.
Par mīklām Tev pilnībā piekrītu. Vincenta piparkūku mīkla jau kādus desmit gadus ir mana favorīte. Tā patiešām ir ideālā mīkla! Grauda spēks mīkla ar čili un apelsīnu piedevu man ļoti patika, bet nav īsti iedvesma to cept, jo man nepatika drupenums mīklas tekstūrā. Es būtu labāk izvēlējusies šīs pašas piedevas mīklai, kas gatavota vismaz no sijātiem pilngraudu kviešu miltiem.
Mīklu gatavoju pati no rupjajiem Dzirnavnieka kviešu miltiem, smeļoties no Mārtiņa Sirmā par citrusu miziņām, bet gribēju tikai piebilst, ka mēģināju mīklu rullēt caur pastas mašīnu un sanāca labi.