Kad mājās (vai tirgū) ir rabarberu kaudze, bet plātsmaizi cept negribas, lūk ideja vienkāršam desertam:
Vielas:
apmēram kilograms rabarberu kātu
parastais vai gaišbrūnais cuurs pēc garšas, 100-200 g
no 1 apelsīna norīvēta miziņa
pusīkšķa izmēra ingvera gabals
krēmam:
200 ml putukrējuma
250 g kārba Mascarpone siera (vai cits krēmsiers, vai tikai putukrējums, ko tad attiecīgi ņem vairāk)
pāris ēdamkarotes pūdercukura
ja ir vēlēšanās, var pievienot no 1/4 vaniļas pāksts izskrāpētas sēkliņas, vaniļas cukuru un ēdamkaroti citrona sulu
Gatavot:
Rabarberus nomizo, sagriež paprāvos gabalos, bļodā sajauc ar cukuru un uz pāris stundām atstāj, lai izdalās sula.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem. Ingvera gabalu nomizo un sarīvē un kopā ar apelsīna mizu samaisa ar sacukurotajiem rabarberiem. Visu ber iekšā karstumizturīgā keramikas vai stikla cepamtraukā, pārklāj ar dubultā salocītu foliju, ko rūpīgi aploka traukam apkārt, un liek krāsnī uz 20 minūtēm. Izņem no krāsns un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
Krēmam visas sastāvdaļas saputo mīkstās putās un krāmē porciju trauciņos, pārlejot ar atdzisušo rabarberu kompotu. Tas arī viss!
Iedvesmu receptei guvu dienasgrāmatā/pāvārgrāmatā, ko man pirms gada uzdāvināja Londonas bioloģiskās pārtikas veikalā “Daylesfordorganic”.
Izteiksmīgs saldais ēdiens ar paprāvu vitamīnu devu jaunu rabarberu izteiksmē. Pēcpusdienas nagla pasēdēšanai ar vecākiem un/vai draugiem dārzā. Šašliku un rutīnas vietā:) Tikai norādīto 20 minūšu laiku pagarināju vēl par 15 minūtēm, pilnīgi mīkstiem rabarberiem. Ēdam rabarberus uz nebēdu līdz pat Jāņiem!
Šo savienību esmu mēinājis ar ricotta, sajauktu ar putukrējumu, kā arī bez. Rabarberiem, bez ingvera liku klāt arī chili. Ideāli, ja mērce sanāk ar nelielu kraukšķi, t.i., kad tie nav vēl izšķīduši, tomēr viegli sakožami