Kas šonedēļ būs izstādē “Riga Food”?

Sep 3, 2013 | Pārdomas | 1 comment

Pirms diviem gadiem starptautiskajā izstādē “Riga Food” uzzināju, ka Priekuļu laukaugu selekcijas institūts cenšas Latvijā ieaudzēt lillā kartupeļus (ieguvu pat vienu sēklas paraugu, ko pēcāk uzdāvināju kolēģei Ilzei Lipskai), un atklāju svaigo pilngraudu miltu/maizes veikalu Grauda Spēks, kas būtiski ietekmēja manus konditoriskos paradumus.

Man liekas, šādu lielu pasākumu galvenās vērtības nespeciālistam, kas nav viesmīlības industrijas pārstāvis, ir divas: viens, pavisam nejauši atklāt ko negaidītu un pārsteidzošu; un otrs, uzzināt vairāk par kādu sev interesējošu lietu vai tendenci, pirms tā kļuvusi par meinstrīmu, un klātienē aprunāties ar cilvēkiem, kas par to ar prieku pastāstīs.

Ko tad šogad gardēžiem sarūpējuši 664 izstādes dalībnieki no 35 valstīm? Lasu “Riga Food” mājaslapā publicētās preses relīzes un smaidu siekalām pilnu muti:

Vīngliemežu konservi no Latvijas un Francijas, strukturētais ūdens un ledus laikmeta ūdens, keramiskie naži un japāņu virtuves naži, lašu ikri un meža zvēri, dažādas Bavārijas krēma variācijas un “Stancijas Bufeta” no Gulbenes… nu un, protams, molekulārās virtuves paraugdemonstrējumi izmantojot sķidro slāpekli un smieklu gāzi! Uzzinu, ka Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants radījuši garšvielu maisījuma līniju, kas būs safasēta paciņās (kas tur iekšā, laikam vēl ir noslēpums). Plašāk kā jebkad šogad izstādē būs pārstāvēti Latvijas uzņēmumi –  atsevišķos stendos, nacionālajā kopstendā un četros reģionu kopstendos. Vārdu sakot, piedāvājums gana raibs un dažādas gaumes uzrunājošs. Papildus visiem trikiem un pārsteigumiem, šī gada “Riga Food” programmā ir vairāki interesanti izglītojoši pasākumi, piemēram:

– Seminārs “Pilnvērtīgs uzturs bērniem – neiespējamā misija?” –  ko vadīs Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas pārstāves Liene Sondore un Inese Siksna (5. septembrī 16.00-17.00)

PVD rīkots seminārs par informācijas sniegšanu patērētājiem un pārtikas preču marķēšanu, tajā skaitā uzturvērtības un veslīguma norādēm (5. septembrī 11.00-14.00)

– Seminārs “Pilngraudu produkti ikdienas uzturā“, ko vadīs Grauda Spēka saimnieks  Raimonds Biedrītis (6. septembrī 10.00-11.00)

– Seminārs “Pārtikas ietekme uz vidi un bioloģiskie produkti“, ko vadīs Jānis Brizga, biedrība Zaļā brīvība (6. septembrī 11.00-12.00). Jānis nesen atgriezās no ASV, kur ar Fulbraita stipendiju Merilendas universitātē pētīja ilgtspējīga patēriņa paradumus. būs prieks viņu atkal satikt!

Dalība semināros ir bez maksas. Jāmaksā par ieeju izstādē – no 5.-7. septembrim pieaugušajiem 3. Ls. Pilna pasākumu programma pieejama šeit.

Paralēli “Riga Food” šonedēļ visā Latvijā notiek Gastronomijas festivāls, kura viens no mērķiem ir popularizēt ārpus mājas ēšanas kultūru, laužot stereotipus par to, ka tas esot nesamērīgi dārgi. Tā ka Rīgas restorānos cenas, manuprāt, bieži vien patiešām ir neadekvāti augstas, tad šī nu ir laba iespēja pagaršot īpašu piedāvājumu par īpašu (zemāku) cenu – nepalaidiet to garām, lūk pilns saraksts ar ēstuvēm, kas piedalās, ēdienkartes un cenas!

1 Comment

  1. Liga Krista

    ja nu izdodas šajā sakarā uzzināt par līdzīgu pasākumu Viļņā vai Kauņā – priecāšos 🙂

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri