Šokolādes pudiņi

Sep 19, 2010 | Receptes, Saldie | 27 comments

Ekstrēmi šokolādīgs, ļoti efektīgs un viegli pagatavojams deserts visiem šokolādes atkarīgajiem!

Vielas:

200 g kvalitatīvas tumšās šokolādes
5 ēdamkarotes cukura
3 olas
60 g sviesta + vēl nedaudz trauciņu iesmērēšanai
2 ēdamkarotes riekstu-šokolādes smēres (piemēram Nutella)

Gatavot:

Šokolādi salauž gabalos un katliņā mazā siltumā lēnām izkausē. Šajā gadījumā neiesaku lietot gāzes degli, tā jūs gandrīz garantēti šokolādi piededzināsiet! Drošāka alternatīva ir keramikas virsma uz vismazāko karstumu vai ūdens pelde. Krāsni uzkarsē līdz 200 grādiem, ar sviestu  izsmērē karstumizturīgus keramikas ķobīšus, sauktus arī par “ramekin” trauciņiem (standarta izmērs tiem ir 150 ml).

Ar mikseri atsevišķi saputo olu dzeltenumus ar cukuru, līdz tie ir gaiši un apjomīgi, un baltumus stingrās putās. Kad šokolāde gandrīz izkususi, tai pievieno sviestu un samaisa, līdz viss izkusis. Drusku atdzesē, tad šokolādes-sviesta ķausī iemaisa Nutellu, to visu uzmanīgi iejauc saputotajos dzeltenumos, un visbeidzot iecilā baltumus, visu labi izmaisot (putot nevajag!). Salej pa trauciņiem un liek krāsnī uz 15 minūtēm. Gatavi pudiņi būs uzpūtušies un pāris centimetrus pakāpušies pāri malām, bet iekšā vēl mīksti. Pasniedz siltus ar visiem trauciņiem, gala noformējumam var pārkaisīt pūdercukuru.

Godīgi jāsaka, ka šis deserts, lai arī satriecoši garšīgs, ir ļoti sātīgs un, ja es varētu atrast uz pusi mazākus trauciņus, noteikti lietotu tos. Kamēr man to nav, es pusizēstu pudiņu lieku ledusskapī un ēdu nākošajā dienā – vēlaizvien tikpat garšīgi!

Recepte no mana ļoti iecienītā Naidžela Sleitera (Nigel Slater) grāmatas “The Kitchen Diaries”.

27 komentāru

  1. Una

    Paldies par recepti, izskatās ļoti kārdinoša.
    Vēlējos noskaidrot, vai iespējams šos pudiņus cept šokolādes mafiniem paredzētajā trauciņā?

  2. Krista>Unai

    Droši vien, lai gan pati neesmu provējusi. Ja mafinu trauciņi ir mazāki par ramkiniem (piem. tilpumā tikai 100 ml), jāsaīsina cepšanas laiks (mans minējums ir 10-12 minūtes), un Tev noteikti vajadzēs vairāk trauciņu kā tikai četrus. Kad izmēģini, padod ziņu, kā sanāca!

  3. Miss Zane

    Sveika Krista,

    recepte patiešām izklausās iedvesmojoša. Trauciņu gan mums nav – varbūt būs jāmēģina nopirkt. Varbūt zini, vai ir arī vienreizējie trauciņi?
    Bet mans galvenais jautājums ir – kāpēc viņi uzpūtīsies? Soda taču netiek likta klāt? No olas? Un cik pilnus trauciņus tad jālej? Lai būtu tā smuki – dažus centimetrus virs malas?
    Paldies!

  4. Krista>Miss Zanei

    Es neizmantoju vienreizējos trauciņus, ieteiktu nopirkt riktīgus mazus karstumizturīgus keramikas trauciņus – tie nav dārgi un noderēs arī citiem mērķiem, turklāt smukāk izskatās pasniedzot uz galda. Uzpūšanos nodrošina olas – riktīgi jāsaputo dzeltenumi (kā biskvītam, lai top galīgi gaiši) un baltumi, un baltumus uzmanīgi un veikli jāiecilā pašās beigās, lai nesaplok – ja maisa pārāk daudz/ilgi, tad saplaks. Četrus 150 ml trauciņus pieleju pilnus līdz malām, tad arī tiek izlietota visa masa un smuki uzceļas. Ja neuzceļas, vaina būs putošanā, bet nevajag saskumt – apsolu, ka vienalga būs supergardi un nākošreiz noteikti sanāks labāk!

  5. Linda

    Krista, saki lūdzu, ~ cik daļas no vienas 250 ml glāzes būs 100 grami cukura? Tā, kā man nav pārtikas svaru, es visu mēru glāzēs.

  6. Krista>Lindai

    Es savukārt nelietoju 250-ml mērglāzes. Iesaku Tev apskatīties kādā pavārgrāmatā vai internetā mērtabulas, kur varētu atrast ekvivalentus (piemēram, cik sver ēdamkarote vai 1 glāze cukura).

  7. Andra

    Nupat tādu faktiski nejauši pasūtīju un apēdu Francijā. Karstu, ar saldējumu. Un vēl šļakatu vaniļas mērces. Labi, ka nezināju, ko pasūtu… kalorijas… bet vismaz pirms nāves būšu nogaršojusi.

  8. Krista>Andrai

    To Francijā laikam sauc par fondant? Mana pieeja desertiem vairumā gadījumu ir tāda: labāk ēst reizi nedēļā bet tad ko TĀDU, kas ir katras vienas no tūkstoš kalorijām vērts, nekā regulāri ko viduvēju un liesu…. pārējās dienas var grauzt saldētas vīnogas 🙂

  9. Andra

    Nē, šis ēdiens saucās kaut kādā viņu pašizdomatā vārdā – neko nevarēja saprast. Bet tas bija tas pats. Iekšā tāds mīksts, mitrs, ārkārtīgi šokolādīgs.

  10. Andra

    Ko lai daru, ko lai daru??? Tev ir kāda recepte brīnišķīgajam saldajam ēdienam, kurš sagatavojams pirms viesībām, proti, viesību laikā nav jāputo olu dzeltenumi, bet kurš būtu ļoti salds un cepīgs? Tos šokolādes pudiņus taču nevar sasildīt pirms pasniegšanas? Atcerējos tādus veco laiku artefaktus kā vējakūkas, bet kurš tad vairs šodien to novērtēs? Neviens jau arī vairs nepasniedz šokoādes desu:)

  11. Krista>Andrai

    Nu, jebkura kūka, ko var uzcept iepriekšējā dienā vai no rīta. Es tā parasti daru. Citronu tarte vai rupjmaizes rulete no manām receptēm, un vēja kūkām ja kas nav ne vainas! Es tās mēdzu piepildīt ar Mascarpones krēmu (saputo kopā Mascarponi ar putkrējumu, pūdercukuru pēc garšas, vaniļas sēkliņām, drusku citrona sulu… mmm) un vēl var virsu nopilināt ar izkausētu šokolādi pilnīgi izcilam efektam.

    Pudiņus sildīt droši vien nebūtu labi, bet ja tos izcep dienas vidū, tad mierīgi var līdz vakaram glabāt un pasniegt istabas temperatūrā. Pārpalikumus gan tad jāliek ledusskapī un jāgrauž aukstus savā nodabā – grēcīgi 🙂

  12. Andra

    Hmm, paldies, nopietni apsveru vēja kūkas. Tikai šausmīgi sen neesmu cepusi, gadus 15. Jāmeklē rokā vecā recepte, bija jau baigi vienkārša. Vai varbūt Tu arī vari ierakstīt (atvainojos – ja nav laika – sapratīšu) to mīklas recepti?

  13. Vita-Andrai

    Es cepu vēja kūkas uz visām iespējamām “līdzi groziņu” un jubilejas reizēm… Mēdz apēst gaidot sēšanos pie galda, tā kā domāju ka nebūs nekas arhaisks…
    1 krūzīte (ja nekļūdos-250ml- nu standarta veikalā nopērkamā) ūdens, šķipsna sāls, 100g sviests(!). Vāra. Iemaisa tādu pat krūzīti miltu.Samaisa-sakuļ (gan jau atceries kā darīji). Padzesē. Iemaisa (pa 1-2)5 olas (ja nav lielās )(es ņemu Maximas lētā gala izmēra, ja lielākas tad 4) . Ņemu konditorejas tūtu (nezvai ar to plastmasas plēvi pa 1,… lati izdosies – man ir Tupperware)var arī ar tējkaroti un liek uz pannas čupiņas. Es taisu mazas – 1 kumosa jo tad nekas nesmērējas un var fiksi pa kluso apēst… Cepu apm. 180 grādos nevirinot durtiņas kādas 20 min, tad skatos , apgriežu pannu, cepu kamēr liekas ka gatavas. Domāju ka cepšanas laiks atkarīgs no katras krāsns…
    Pildu ar saldo krējumu un biezpienu (200ml kr. un 200g biezpiena – pat 0,5% der)
    Vari paskatīt arī krievu “gotovim doma” mājas lapā.

  14. lisbeth - Andrai

    Francijā tas droši vien bija “chocolat fondant”:) – tipisks viņu saldais un viens no maniem mīļākajiem desertiem …tā mīkstā šokolāde iekšā ir mmmmmyammmyamyammmmm….. mans sapnis ir iemācīties viņu pagatavot.

  15. Lou - Andrai

    vēl viens minējums: moelleux au chocolat

  16. Grēta

    Vai ar putojamo slotiņu var saputot līdz vajadzīgajai konsistencei?

  17. Krista>Grētai

    Iespējams, bet pilnīgi droši nezinu, pati ar rokām kūkām lietas neputoju, jo tas aizņem ievērojami vairāk laika. Baltumus noteikti var, dzeltenumus būs drusku grūtāk/ilgāk jāputo. Viss atkarīgs no roku spēka un pacietības!

  18. Grēta

    Izmēģinājām! Ļoti labs! Ātri pagatavojams 🙂 Tagad var ar mierīgu sirdi iet gulēt 🙂

  19. Grēta

    Gribēju piebilsts, ka var izmantot arī papīra formiņas(stingrās) izcepās tik pat labi.

  20. Santa

    Paldies par recepti. ļoti garšīgi. Arī cepu papīra formiņās, jo mājās nav vietas liekiem traukiem. Nav ne vainas, bet jācep kādas 12 min.

  21. Krista>Grētai un Santai

    Forši, liels paldies par atsauksmēm un info, ka var lietot arī papīra formiņas – citiem noderēs 🙂

  22. Elina

    Krista, cik cilvekiem/pudini sanak no tavam noraditajam izejvielam? paldies

  23. Krista>Elīnai

    četri 150-ml (standarta) ramkini vai 6 mazāki (100 ml).

  24. Ilze

    Liels paldies par recepti! Supervienkārši, skaiti un gardi! Man liekas, ka pirmo reizi pagatavoju kaut ko, kas tik ļoti izskatās (un arī garšo) “kā restorānā” : )

  25. Diāna

    Nu, beidzot- beidzot arī es to izmēģināju! Bija jau arī piemērots brīdis- Valentīndiena, lai nobaudītu kaut ko tik “pure & natural” kā šokolādes fondāns. Izdevās lieliski, papildināju ar putukrējumu un saldētām meža zemenēm. Paldies, Krista! Tas nu noteikti nebija pirmo un pēdējo reizi…
    Vispār jau skumji, ka esi mūs pametusi. Jā, zinu jau zinu, mazais paņem visu Tavu laiku, un tomēr- vai tad tiešām mums jāgaida, kamēr viņa sasniegs pilngadību???:)Mēs taču arī esam Tavi bērni- Tevis “pieradinātie”… Un izlutinātie mazliet- ar Tavu uzmanību, radošumu un nesavtību, daloties ar mums. Ļoti, ļoti gaidām atkal visu ko- ne tikai no bērnu ēdienkartes, bet tā, kā agrāk- tais labajos laikos, kad lutināji ar savām receptēm ik mēnesi, ik nedēļu. Atgriezies, mēs Tevi gaidām!!!

  26. Linda

    briniskjiga recepte! Liels paldies!

  27. Inese

    Paldies par recepti! Ņemot vērā, ka manas ģimenes locekļi nevar lietot ne piena produktus, ne miltus, šis ir ļoti atbilstošs un GARDS deserts. Cepu lielajā formā, un katrs varēja nogriezt sev tik lielu gabaliņu, cik vēlējās.

Submit a Comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.




Ēdiena gatavošana ir dzīvības turpināšanai vitāli nepieciešama funkcija, kur prieku sniedz gan process, gan rezultāts. To var izbaudīt ar acīm, garšu, tausti, smaržu un citām maņām. Tas ir veids kā iepazīt citas kultūras. Tā ir pārsteigumu pilna radoša nodarbe, kurā dalīties ar mīļoto cilvēku. Vārdu sakot, gluži kā sekss 🙂


Jaunākie komentāri